holmekagan

en "körig" vecka

Publicerad 2010-04-29 05:20:52 i Holmekagan goes Shanghai,

jojomensan, veckan har varit både körig i form av körsång och körig i form av stress. Men allt fixar sig till slut. I lördags var det första uppsjungningen för säsongen med kören i den fina kyrkan på Hengshan road. Vi har tragglat och kämpat med sångerna och speciellt med Så skimrande var aldrig havet. Man tror att man kan den men icke sa Nicke. Men av någon märklig anledning så satte vi den perfekt när den väl skulle framföras. Så glada vi blev! Det blev en fin stund i kyrkan och prästen Lennar Hamark är en härlig och ödmjuk människa. Han brukar säga : Det kan aldrig bli fel, det kan bara bli annorlunda.  Skön inställning till livet tycker jag.
Sen så har vi varit på föreläsning om den dåliga luften i Shanghai. Mindre kul kanske men ändå intressant. Det otäckaste är att all skit man får i sig samlas i blodomloppet och leder till försämrad blodcirkulation och hjärtproblem. Plus att man får taskiga lungor. Det finns luftreningsapparater som man kan köpa men ska de ge mesta möjliga effekt så bör man ha en i varje rum och de bör vara på dygnet runt. Men de för oväsen såklart och det är inte alla som orkar med att höra på ytterligare ett surr, förutom surr från AC:n, m.m.
Jag har även besökt Sigtuna i veckan. Ja, tro´t om ni vill men så är det. Någon kinessnubbe har byggt upp ett helt bostadsområde som ser ut som Sigtuna. Det kändes nästan som man var i Sverige. Låga hus, kyrkor och kullerstensgator. Lite ödsligt var där dock, inte mycket folk. Mest brudpar som blev fotograferade vid den konstgjorda sjön Mälaren.
Annars så har veckan bestått av att flytta! Lite bökigt men nu är vi på plats och har sovit en natt i nya lägenheten. Jag sov gott men lägenheten känns lite kallare än den förra. Håkan börjar redan oroa sig för hur det ska bli till vintern men vi får ta en sak i taget. Nu gäller det att få ordning och "bo in sig". Det kommer att bli bra!

någon form av milstolpe

Publicerad 2010-04-23 09:33:55 i Holmekagan goes Shanghai,

idag kan jag konstatera att förutom att det är världsbokdagen så är det exakt 1 år sedan som jag och Håkan officiellt flyttade till Kina. Även om vi bara var här i ca 5 veckor förra våren så var det ändå då som vi tog det första steget till vårt nya hemland. Sen åkte vi tillbaks till Sverige och jag stannade kvar hela sommaren fast Håkan fick ju såklart åka tillbaks och jobba. Annars så brukar jag räkna från augusti förra året, att det var då jag flyttade hit på riktigt. Hösten var lite hackig med en oplanerad hemresa men sånt är livet. Allt blir inte som man tänkt sig. När jag tänker tillbaks så har detta året gått så fort, så fort även om vissa dagar här har varit både ensamma och långa. Men jag har redan fått uppleva så mycket och träffat så många intressanta människor så egentligen är det nog. Fast på något vis blir man aldrig mätt på nya händelser och nya möten. Tanken på att jag ska vara här i ytterligare 2 år känns för närvarande mycket bra även om jag grips av en otrolig hemlängtan emellanåt. Jag lever ett gott liv här även om jag ibland retar ihjäl mig på vissa saker som har med landets lagar att göra och kinesernas mentalitet. Men det kan man göra hemma i Sverige också, så det är inte annorlunda på det viset.


nyklippta o glada

Idag har jag och John haft en mamma-son-dag! Vi åt först en god hemma-brunch och sen gick vi och klippte oss. För ca 60 kr får man hårtvätt, hårmassage, öronrengöring, nack och ryggmassage, hårklippning och föning.

i dessa asktider...

Publicerad 2010-04-20 10:01:24 i Holmekagan goes Shanghai,


Ashes to ashes av David Bowie


Do you remember a guy thats been
In such an early song
Ive heard a rumour from ground control
Oh no, dont say its true


They got a message from the action man
Im happy, hope youre happy too
Ive loved all Ive needed love
Sordid details following


The shrieking of nothing is killing
Just pictures of jap girls in synthesis and i
Aint got no money and I aint got no hair
But Im hoping to kick but the planet its glowing


Ashes to ashes, funk to funky
We know major toms a junkie
Strung out in heavens high
Hitting an all-time low


Time and again I tell myself
Ill stay clean tonight
But the little green wheels are following me
Oh no, not again
Im stuck with a valuable friend
Im happy, hope youre happy too
One flash of light but no smoking pistol


I never done good things
I never done bad things
I never did anything out of the blue, woh-o-oh
Want an axe to break the ice
Wanna come down right now


Ashes to ashes, funk to funky
We know major toms a junkie
Strung out in heavens high
Hitting an all-time low


My mother said to get things done
Youd better not mess with major tom
My mother said to get things done
Youd better not mess with major tom
My mother said to get things done
Youd better not mess with major tom
My mother said to get things done
Youd better not mess with major tom


                Thumbnail image for David Bowie: Ashes to Ashes 

helgen som gått

Publicerad 2010-04-19 11:18:43 i Holmekagan goes Shanghai,

lördagen började med en tur till vår nya lägenhet på Grand Gateway. Det är några saker som vi är missnöjda med och de har lovat att fixa det under veckan så vi hoppas på det bästa. Nästa vecka är det tänkt att flyttlasset ska gå.
Sen åkte Håkan ut till Formel 1-banan för att titta på när förarna hade tidsträning. Jag drog ut på stan med Erica och Ingrid. Vi fick en fin dag i solen och kollade b.la in nya "The Bund" - det berömda promenadstråket längs floden. Det har varit stängt i nästan 1 år för renovering så det var faktiskt första gången som jag fick mig en promenad där. Riktigt fint faktiskt.
På eftermiddagen mötte vi upp de andra i "svenskmaffian" på Fat Olive för en lördagsdrink. Jag och Håkan stannade inte så länge denna kväll utan begav oss hemåt. Vi ville ladda inför nästa dags äventyr - nämligen Formel 1!!
Denna helg var det Shanghais tur att få hålla i trådarna till denna internationella motortävling. Jag tillhör absolut inte de hängivnas skara för denna sport men tyckte det kunde vara kul att ha sett spektaklet en gång i livet. Och det var kul men om sanningen ska fram så räcker det med en gång. Förarna körde varv efter varv och eftersom det regnade lite så blev det en del action i form av avåkningar och sladdningar. Dock inget allvarligt. En som heter Button vann men jag hejade på en som heter Rosberg. Han har visst skandinaviskt påbrå så jag tyckte det kändes bra. Men jag har redan glömt vilka olika stall de tillhör...så ni förstår hur intresserad jag är. Ja, ja..The Bund 1.

The Bund 2. Vi var inte de enda som var ute och flanerade..

 
Sen jag började på barnhemmet har jag märkt att jag mer och mer tittar på kinesiska barn. Med tanke på hur många övergivna barn det finns i Kina så blir man ju alltid extra glad när man ser de barn som verkar älskade och välkomna till familjen! Och tvillingpar är det väldigt ovanligt att man ser men denna pappa visade stolt upp sina 2 pojkar.Tävling!! John försöker se cool ut medans Håkan spanar efter bilar,,,


Stefan och jag.


Jenny och Mikael.


Toni och Erica.


Bilarna!! Vroom, vroom!!

hemlängtan

Publicerad 2010-04-16 11:11:08 i Holmekagan goes Shanghai,

ibland längtar jag hem. Hem till Sverige och Klädesholmen. Jag längtar t.om tillbaks till socialkontoret i Stenungsund!! Kommer på mig själv ibland med att jag funderar kring hur det går för mina gamla klienter - hur mår de, vad gör de nu, har de kommit vidare med sina liv? Jag längtar också efter alla goa jobbarkompisar och just den här tiden på året då vi brukade sitta nere vid kajkanten på fikarasterna. Titta på båtarna i hamnen och den nyfikna illern som brukade springa förbi. 
Jag längtar också efter att köra bil, läsa G-P, äta filmjölk, gå till Bojen och handla, prata med grannen Ester, höra truckarna som kör fram och tillbaks till sillfabriken, höra måsarna som skriker, sitta på altanen och dricka kaffe, se blommorna börja sticka upp i rabatterna.
Jag längtar efter mamma och pappa, att bara kunna gå hem till den när jag vill, sätta mig i deras kök, se mamma sätta på kaffet och fråga om jag vill ha en macka. Få en Bruno upphoppandes i knät, dreglande och glad.
Men mest längtar jag efter Steffie Bong, min älskade unge som just nu kämpar på med sina sjuksköterskestudier. Hon är så duktig! Och snart ses vi, bara 2 månader kvar tills jag är hemma igen, jippi!! 

sozhou

Publicerad 2010-04-14 10:29:01 i Holmekagan goes Shanghai,

tisdagen den 13 april ordnade Swedeladies en utflykt till Sozhou som ligger utanför Shanghai. Sozhou är en småstad i jämförelse med Shanghai och har "endast" 6 miljoner invånare. Vi tog tåget dit och det tog ca 40 minuter. Väl framme mötte Marianne upp som tidigare bott i Shanghai men som nu bor i Sozhou sen 1 år tillbaks. Hon stormtrivs i stan och vill gärna visa upp vad den har att erbjuda. Marianne hade även ordnat med en guide som är expert på både Sozhou och övriga Kina så vi fick mycket kunskap till oss under dagen. Bla att Sozhou är känt för att kvinnorna där är ovanligt vackra..
Det blev förutom sightseeing med buss runt stan, besök på ett sidenbroderi, kanaltur och besök i en trädgård.
Lunchen intogs på en restaurang som serverade typisk mat från Sozhou. God mat - inte så kryddig men ganska söt.
Sen så har jag lärt mig ett nytt roligt uttryck - go to the happy-room. Guiden sa detta flera gånger under dagen, frågade om någon behövde gå till happy-room, dvs toaletten. Vi fick aldrig någon bra förklaring till varför hon sa så, hon pratade ju väldigt bra engelska för övrigt men ville kanske inte säga toilet. Men man kan ju faktiskt känna sig väldigt glad efter att man varit på happy-room!!

Jag tog jättemånga foton igår för det fanns så mycket fint att ta kort på, men kan ju inte lägga in alla. Det skulle ta alldeles för lång tid. Men här kommer ett litet smakprov.


marianne och guiden

       

sidenbroderi! Här gäller det att ha tålamod. Utbildningen tar 8 år och en tavla kan ta upp till 1 år att brodera färdigt. Allt broderi görs på frihand efter en bild. Vid stora broderier är man flera som broderar samtidigt.


längs kanalen


fick se en brud klädd i rött. Det är inte ofta man ser det nu förtiden då de flesta kineser tagit efter oss västerlänningar och gifter sig i vitt.


trädgården är så vacker att inget foto i världen egentligen kan göra den rättvisa - den ska helst upplevas.


den här stora trädpaviljongen var så läcker - och man kan bara föreställa sig vilken härlig svalka den ger att sitta under heta sommardagar.


såna här stenanläggningar ser man på många platser i Kina, inte bara i Sozhous trädgårdar. Liksom mycket annat i Kina så förenas estetik med praktisk nytta. Stenarna är inte bara vackra att titta på - går man barfota på dem så ger de dessutom en utmärkt zonterapi. Fiffigt va?!

     


The Swedeladies + Reginas pappa!


utställning

Publicerad 2010-04-11 10:02:31 i Holmekagan goes Shanghai,

jag är inte bara mamma, jag är konstnär också!! Nåja, jag har iallafall deltagit i min första konstutställning. Att det skulle ske i Kina kunde jag väl aldrig tro men faktum kvarstår och det känns som en kul erfarenhet att bära med sig.
Utställningens namn "The 6th exhibition of ink painting by wives of foreign expatriates" låter nog illa i en inbiten feminists öron men jag bryr mig inte så mycket. Även förordet i katalogen retar nog gallfeber på de flesta men vissa saker får man bara acceptera som de är. Jag menar, vad sägs om den här texten - " During the weekdays, while husband goes to work and children goes to school, wife stays home at leisure". Jag tycker bättre om den här raden - The painting class is a seed. While the husbands are contributing their wisdom and energy to the development of Chinese economy, their wives are acting as ambassadors of cultural exchange". Då kanske man kan bidra med något då, och inte bara vara en housewife som latar sig dagarna igenom...

Allt var mycket högtidligt med flera tal och klippande av röda band. Astrid från Frankrike höll ett tal på kinesiska och jag var mycket imponerad. Men hon erkände sen för mig att hon inte förstod allt hon läste upp.


Astrid håller tal på kinesiska och Qi översätter till engelska.


Här klipps det band minsann!


Gruppfoto! Jag var enda svensken som deltog.


En av Astrids tavlor. Jag tycker hon är jätteduktig!


Jag framför ett av mina verk som lärarna döpt till Spring morning. Kan ni se vad det föreställer?


En av Haes fina landskapsmålningar.


Mina lärare; Ms. Song och Mr. Zhou.

tillägg till "vårpromenad"

Publicerad 2010-04-10 04:17:33 i Holmekagan goes Shanghai,

nu har jag tagit reda på anledningen till ledigheten i måndags och tänker att det kan ju faktiskt vara lite kul för er därhemma också att få en inblick i de olika kinesiska högtiderna. I måndags var det alltså Qingmingjie - gravvårdshögtiden. Den infaller den 4 el 5 april och innebär en dags ledighet. Qingming betyder klart och lysande och är tiden då man hedrar och återupptar kontakten med avlidna familjemedlemmar. Det motsvarar ungefär vår allhelgonadag och är djupt rotad i kinesiskt tänkande som i mångt och mycket grundar sig på familjebanden. Familjegravarna besöks, man sopar rent, tänder rökelse och ljus, bjuder de avlidna på lite god mat och gärna en liten hutt om det passar, bränner rökelse och har en familjepicknick bredvid graven. Man tänder också smällare för att skrämma bort onda andar som kanske lurar runt graven och även för att meddela släktingarna att man har kommit för att visa sin vördnad.
Nästa officiella högtid är Laodingjie - arbetardagen, 1 maj. Skriver mer om den då.

shopping

Publicerad 2010-04-08 09:41:21 i Holmekagan goes Shanghai,

idag efter kineslektionen åkte jag och Erica ut till ett köpcenter i Hongqiao där det finns en skojig inredningsaffär som vi ville kika lite närmare på, HOLA. (Klingar lite spanskt men det tror jag inte att den är) I affären har de allt från täcken, lakan och handdukar, till mattor, kastruller och möbler. Vi gick runt ett par timmar och hittade både det ena och det andra. Men vi köpte inte så mycket idag för vi tror att vi kan få bättre priser på vissa saker nästa vecka när vi ska till restaurangmarknaden. Här i Shanghai verkar det finnas en marknad, i dubbel bemärkelse, för ALLT. Tygmarknad, pärlmarknad, porslinsmarknad, glasögonmarknad, garnmarknad, etc, etc,,,
Jag köpte iallafall något jag saknat - en liten gräddkanna (fast jag tänker ju ha mjölk i förstås) med tillhörande sockerskål. Men vem använder socker i kaffet nu förtiden?? Nåja, det kan vara bra att ha.

mera mat

Publicerad 2010-04-08 09:31:41 i Holmekagan goes Shanghai,

onsdag kväll och dags för nya kulinariska upplevelser! Denna gång blev det hotpot, dvs. varm gryta. Alla kring bordet får varsin liten gryta med valfri buljongsmak. Ungefär som när man äter fondue till skillnad från att man då delar gryta, här har alla sin egen. Sen så beställer man tillsammans in det man vill lägga i grytan; kött, grönsaker, skaldjur, tofu m.m Till det hela finns en mängd olika såser att välja på med olika styrka. Mycket gott och mysigt när alla sitter där och plockar av tillbehören och kokar sin egen mat.

dumplings!

Publicerad 2010-04-06 09:30:23 i Holmekagan goes Shanghai,

idag har jag ätit världens godaste lunch på en dumplingsrestaurnag. Linda har tidigare pratat om detta stället och idag blev det äntligen av att vi åt där. Dumplings är ju en form av kinesisk nationalrätt men det har inte blivit av att jag ätit så värst många. Kanske för att jag inte hittat de godaste. Men idag så - mums säger jag bara. Dessa små degknyten i olika form och storlek och med olika sorters fyllning är bara så goda. Jag höll på att äta ihjäl mig och så toppades allt med en fräsch mangoefterrätt. I like :-)


de kanske inte SER så goda ut men det är de, jag lovar!


linda hugger in på sin första.


mangokulor på glasstäcke med ringlande mangosås över. Mmmmm....

vårpromenad

Publicerad 2010-04-06 09:11:48 i Holmekagan goes Shanghai,igår innan middagen tog jag och Håkan en liten promenad. Vi brukar gå runt vårt kvarter via Xujiahui park. Eftersom många var lediga igår - ej på grund av att det var annandag påsk utan det är en annan kinesisk högtid som jag i skrivande stund ej kommer ihåg namnet på - så var parken full av människor. Solen sken och det var en härlig dag. Jag tycker mycket om att bara strosa runt utan stress, slå mig ner på en bänk, titta på folk och som nu - titta på alla vackra träd som blommar.    
  Magnolia


Som vanligt; klicka på de små bilderna En gång så ser ni dem i större format!!

malaysiaresan 2010-03-26 --- 2010-04-03

Publicerad 2010-04-04 13:50:55 i Holmekagan goes Shanghai,

fredagen den 26 mars åkte vi ut till Pudongs flygplats för att sedan bli sittande där i hela 12!! timmar..Flyget till Kuala Lumpur blev nämligen kraftigt försenat och hur kul är det att bara sitta och vänta när man inget hellre vill än att komma iväg - fram till målet. Men vi blev iallafall väl omhändertagna under väntetiden, fick mat och fick även sträcka ut oss några timmar på ett av flygplatshotellen. Så det gick ingen direkt nöd på oss. Och det har det inte gjort på resten av resan heller. När vi väl kom fram till den lilla ön Lang Tengah på lördagen den 27 mars så var vi ganska trötta men efter en dusch och en god lunch så var det bara att börja njuta av semestern. Jag överdriver inte om jag säger att vi har haft det JÄTTEBRA. God mat, bad och snorkling, vackra fiskar och koraller, regnskog och djungel, sand och palmer och hav, hav, hav så långt ögat kunde nå. Lang Tengah är obebodd förutom de som arbetar på de 3 små hotellen, samt gästerna som kommer dit. Det tar ca 45 minuter att åka från fastlandet ut till ön och bara det - att få en båttur på havet. Wow, säger bara!! Nästan som att vara hemma och fräsa ut till Äggeskär.


john o eva
picture of a picture

         

     


ibland kom en rejäl regnskur. Titta hur vattendropparna studsar mot blommorna.


vi avslutade resan med 2 dagar i Kuala Lumpur. Här middag på Hard Rock café.


stadens kännetecken; Petronas twintowers.

stefan 50

Publicerad 2010-04-04 12:04:12 i Holmekagan goes Shanghai,

vissa fyllde "ojämnt" igår, andra jubilerade - som Stefan som fyllde 50. Ferdinanddagen inföll i år på självaste påskafton och då passar det ju alldeles utmärkt att ställa till med fest!
Kalaset hölls på Sacha's festvåning och det bjöds på god mat och dryck samt roliga tävlingar. Stefans vuxna barn som bor i Sverige hade skickat jättefina grattishälsningar via film och brev och jag blev riktigt rörd av det brev som hans dotter skrivit. En sån fin hyllning till sin pappa!
Sen så blev det dans till långt in på natten och idag var vi inte uppe med tuppen om man säger så...
Tyvärr så glömde jag att ta med den riktiga kameran så ni får hålla till godo med suddiga mobilbilder.


*Stefan 50 år - 2010-04-03*


Vinnande laget som jag naturligtvis var med i; lena, lars, anna och claes.

                  

Vid bordet; karin o stephan.          Jag o min bordskavaljer henrik.


stefan med frugan kate i dansens virvlar!!

snabba ryck

Publicerad 2010-04-03 11:30:55 i Holmekagan goes Shanghai,

tillbaks i Shanghai klockan 16 och klockan 18 ska vi vara på fest, puh.
Jag kommer att skriva ett längre inlägg om Malaysiaresan m.m. så fort jag får tid + även lägga in några foton som visar hur fint vi haft det! Men nu gäller det att dra på sig festdressen och hasta iväg. Kan tillägga att jag blivit liite brun på min annars så vita lekamen...+ att det är min födelsdag idag!! Ett år äldre, ett år smartare och ett år vackrare ;-)

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela