holmekagan

en promenad på tjörn

Publicerad 2009-09-24 18:15:42 i Holmekagan goes Shanghai,

idag var dottern och hälsade på på sitt jobb och då tog jag en promenad bort till Pilane gravfält. Jag gick aldrig in på själva utställningsområdet utan nöjde mig med att bara spana över nejden.  Men jag var där i somras och måste säga att det är en fin utställning de har gjort. Massa fräcka skulpturer i Guds fria natur! De har öppet t.om nästa helg så jag kanske tar mig en sväng dit igen,, Men tänk så mycket annat det finns att se på en alldeles vanlig höstdag när man bara går längs en väg. Det blåste friskt idag men solen sken och ibland är det underbart att vandra omkring och bara titta!

Förutom de foton jag tog idag så bjuder jag här även på några andra som tagits de senaste dagarna;
P.S Om ni klickar på de små bilderna så får ni se dem i större format! D.S.

     
               Fika i Gbg                                                  Badviken                  


Steph i förgrunden, vattentornet i bakgrunden


stormigt hav


kladdkaka med glasyr och granatäpplegarnering. Mums!! Men tyvärr fick inte jag smaka på denna läckerhet som var avsedd för Stephs jobbarkompisar,,


på vägen till Pilane

   

           


vildapel!


det är nåt speciellt med havet ändå,,,

Publicerad 2009-09-18 11:04:12 i Holmekagan goes Shanghai,

Så var man här igen då, på gamla kära Klädesholmen. Ön ligger stabilt kvar här ute i västerhavet, väl förankrad i sin lilla bro! Jag älskar verkligen denna ö med dess underbara natur men jag kan ibland bli vansinnig på att man aldrig kan få vara anonym eller ensam här. Alla känner alla och alla vill veta allting. Det ligger väl en omsorg i sånt också men ibland är det jobbigt.
Men det är när jag åker över Tjörnbroarna som jag först känner det, en hisnande känsla när jag ser havet och alla öar. Det är så vackert och jag blir lika glad varje gång.
Flygresan från Shanghai gick finfint, inga förseningar eller andra missöden. Papppa kom och hämtade mig på Landvetter och när vi kom hem hade Stephanie satt på kaffet och bakat en jättesmarrig chokladkaka.
Och nu är det mamma-dotter-tid som gäller. "Inte utan min dotter" ;-)


Nere vid "Helmers", vårt badställe.


Salta friska hav!


Vy över Bäckeröfjorden och Äggeskärs fyr.


Stephanie, mammas <3


museum och hemfärd

Publicerad 2009-09-16 08:09:38 i Holmekagan goes Shanghai,

igår var det dags för en liten utflykt till 2 olika museum. På förmiddan Shanghai museum of natural history och efter lunch Costume museum. Tyvärr fick man inte ta kort på kostymmuseet så jag kan inte visa något exempel på alla otroligt vackra dräkter därifrån. Men det var klart sevärt! De visade gamla välbevarade dräkter från olika dynastier och även nyare dräkter från olika provinser här i Kina. Fortfarande sys dessa dräkter för hand och de är oftast mycket utsmyckade med broderier m.m.
Naturmuseet var också kul men kanske inte lika sevärt. Det påminde om naturhistoriska i Göteborg och luktade uppstoppade djur. För såna fanns där många! Vissa kanske mindre lyckade exemplar än andra,, Museet var gammalt och slitet och vi var nästan de enda besökarna.  Jag tänkte när jag gick runt där, att de skulle kunna göra så mycket mer av detta museum, rusta upp det och verkligen visa upp det de har. De hade bland annat flera stora dinosauireskelett men de kom inte riktigt till sin rätt där i det halvdunkla mörkret.

Här kommer några bilder;biggy!

ett försök till gruppbild men det var inte Albin så pigg på!


Idag går färden hem till Klädesholmen igen. Något tidigare än beräknat men nu får jag uppleva hösten hemma! Svamp, äpplen, rönnbär, skog, hav, hummer, köttgryta,,,

pärlor

Publicerad 2009-09-12 05:23:34 i Holmekagan goes Shanghai,

i onsdags var jag och en väninna och köpte pärlor inför fredagens pärlträff. Vi ska nämligen gå och lära oss hur man gör ett pärlhalsband på "riktigt". På pärlmarknaden spanade vi in en kvinna som var mycket flink i händerna och snabbt trädde och knöt ett halsband. Vi var mycket impade kan jag säga! Och så fick vi tag på pärlor till ett bra nybörjarpris. Ingen idé att köpa de dyraste innan man lärt sig sa tjörnbon inom mig.
Igår var det alltså dags att skrida till verket hemma hos en annan swedeladie här i stan. De flesta som var där hade redan passerat detta med att trä pärlor och gjorde nu betydligt mer avancerade smycken. Jag höll mig fullt sysselsatt på min nivå. Kvinnan vi var hemma hos var mycket pedagogisk och visade hur man ska göra, dubbel tråd och speciella knutar mellan varje pärla. Man kan välja om man vill ha en eller två knutar emellan beroende på hur tätt man vill att pärlorna ska sitta. Det var lite bökigt men mycket roligt! Jag hann inte mer än knappt en tredjedel på mitt halsband och får fortsätta nästa gång. Som tyvärr inte blir förrän i oktober för min del eftersom jag nu åker till Sverige på onsdag. Så fortsättning följer.


Den duktiga pärlkvinnan på marknaden!Mitt nyinköpta pärlmaterial.

järnspikar,,,

Publicerad 2009-09-10 05:31:53 i Holmekagan goes Shanghai,

det finns många monument i den här stan och de kan vara ganska roliga att titta på och läsa bakgrunden till. Igår hittade jag ett som jag tycker är väldigt fint. Det är rest som en hyllning och ett minne av de kinesiska järnvägsarbetare som hjälpte till att bygga järnvägen som förenade USA:s  öst- och västkust. Monumentet består av över 3000 järnvägsspikar och pekar stolt mot skyn.

4 veckor

Publicerad 2009-09-08 12:30:10 i Holmekagan goes Shanghai,

nu har jag bott i Shanghai i fyra veckor. Det har gått så fort, tiden bara rusar iväg. Dessa fyra veckor har bl.a bestått av hetta, hetta, hetta, att installera sig i lägenheten, ordna med trasiga saker som AC, Internet och sattelitkanaler, registrera John på Jiaotong university, mycket kontakt med dom därhemma, ordna nytt pass och visum + lite till.  Jag har egentligen inte hunnit SE så mycket av stan ännu men det kommer. Ska försöka hinna med att gå på musikalen Cats innan jag åker till Sverige nästa vecka.

Idag har jag åter igen besökt "the visa-office", börjar kunna det stället nu. Idag gick det ändå smidigt och Billy var med och hjälpte till att tolka. Nu håller jag tummar och tår för att mitt nya visum ska präntas fast i mitt nya pass till nästa måndag. De sa att det skulle bli färdigt till den 14:e men man vet aldrig här.

En daglig rutin jag har här, som för övrigt inte är helt olik en rutin jag har i Sverige, är en mugg kaffe och Shanghai Daily. Inte som Göteborgs Posten men vad tusan, jag kan ju inte läsa G-P nu när jag bor här!!
Shanghai Daily är uppbygd på samma sätt som G-P; först allmänna nyheter och lite utrikes, sedan ekonomi och sportsidorna (som jag helst hoppar över men läser ibland ändå) och till sist: de roliga kultur och nöjesidorna!! Det är ju där man får veta de viktiga sakerna ;-)

nya kokkor o taxi

Publicerad 2009-09-06 15:17:59 i Holmekagan goes Shanghai,

idag när jag var ute på stan så kunde jag inte låta bli att gå in i skoaffären som faktiskt har skor i min storlek, 38. Annars så brukar damstorlekarna sluta på 37,,, Men hur som helst, idag var det rea på massa skor och jag hittade ett par fräcka pjux som jag bara var TVUNGEN att köpa. Är det inte alltid så?!
Annars så har dagen b.la bestått av 2 livsfarliga taxiresor där jag trodde att "Nu är min sista stund kommen". Varje gång man hoppar in i en taxibil här i Shanghai så säger en röst "For your own safety, please fasten your seatbelt" Javisst, det är ju jättebra. OM det hade funnits något bälte ja... Så där sitter man och försöker krampaktigt hålla fast sig i någon del av bilen precis som om det skulle räcka vid en krock. Allt medans chauffören rusar fram som en galning i trafiken och åker slalom mellan filerna,,,


kolla in bling-blinget! Det är mycket sånt på saker här men jag börjar vänja mej, lite fräckt är det ju faktiskt ;-)

happy, happy

Publicerad 2009-09-04 14:04:48 i Holmekagan goes Shanghai,

Nu är jag glad igen :-) Dottern mår bättre och mitt nya pass kom idag. Var på svenska konsulatet här i Shanghai och hämtade det. Nu ska bara mitt visum som sitter fastklistrat i det gamla passet på något sätt föras över till det nya. Ska gå till "passporthouse" som vår chaufför Billy kallar stället, på måndag och ordna detta.
Så bye, bye till mitt kära pass som jag haft sen år 2000 och welcome till pass, årgång 2009!! Då skulle man sitta på sidan och visa örat och det var okej att le lite, nu ska man stirra rakt fram och ha en neutral min,,,


det var då det...


och nu är nu!

Så Steph, snart kommer jag ;-)

älskade dotter

Publicerad 2009-09-02 04:55:52 i Holmekagan goes Shanghai,

Min älskade dotter är sjuk och jag kan inte åka hem till henne för jag väntar på mitt nya pass. Men Håkan är hemma hos henne nu så vi får avlösa varandra när mitt pass har kommit. Det är verkligen jättejobbigt att inte kunna slänga sig i bilen och bara åka till henne,,, I'm stucked in China :-(

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela