holmekagan

chinese ink painting

Publicerad 2010-01-29 10:40:01 i Holmekagan goes Shanghai,

man målar på tunt rispapper och använder i huvudsak svart bläck som man blandar med vatten till olika nyanser. Det svarta bläcket utgör för det mesta grunden i målningen och sedan fyller man på med andra färger. Tekniken påminner om akvarell och det är inte helt enkelt. Vår lärare Ms. Song Rui Zhi är en mycket erfaren konstnär inom detta område och börjar varje klass med att måla en målning. Först hänger hon upp en målning hon gjort tidigare och så målar hon den en gång till. Hon går igenom varje moment i målningen medans bilden växer fram. Det är mycket intressant att titta på. Sen ska vi elever kopiera hennes målning och det sker med mycket varierande resultat. Det är helt fantastiskt att se hur många olika motiv som kan komma ur en och samma grundmålning. Vi målar ju alla av samma tavla men ingen tavla blir den andra lik utan helt utifrån individens färdigheter och fantasi. Själv så tycker jag det är mycket svårt att måla med denna teknik men det är också en stor utmaning att åtminstonde få pröva och läraren är väldigt uppmuntrande.

Här kommer några bilder från onsdagens och fredagens klass;


Bild 1 från onsdagen.

lärarens kopia av bild 1.

 

och så ska vi härma efter!

 
närmast syns mina första försök.

Bild 2 från fredagen.


lärarens kopia av egen bild.

mellan hopp och förtvivlan

Publicerad 2010-01-26 01:55:24 i Holmekagan goes Shanghai,

tyvärr ser inte läget så ljust ut för att få denna lägenhet,,,den är helt enkelt för DYR!!:---(    Men vi har en annan jättefin på lut också. Mer info kommer ;-)

Annars så rullar dagarna på här nere. Håkan jobbar jättemycket för tillfället och ska en sväng till Europa nästa vecka. John har just nu lov från skolan i en hel månad - tror ni han är supernöjd eller?! Anledningen till ledigheten är att det kinesiska nyåret nalkas.
Idag ska jag åka med på någon slags utflykt till en stor outletmarket en bit utanför stan. Jag vet inte riktigt vad som väntas så det blir intressant. Imorgon börjar målarkursen i chinese ink painting och det ser jag fram emot. Sen så drar kören igång imorgon kväll också. En spännande repertoar står på programmet och vi kommer tydligen att kunna välja och vraka bland framträdandena pga Expon.

kanske

Publicerad 2010-01-25 04:26:33 i Holmekagan goes Shanghai,

Jag kanske har hittat den. Lägenheten med stort L. Den är stor, ljus och fräsch. Och framför allt så är köket stort och vi får plats med ett bord. Det är en lyx för att vara en lägenhet i innerstan. Den har alla bekvämligheter som vi vill ha, ugn och diskmaskin, golvvärme och massa garderober. Den ligger centralt på Hengshan road med fin utsikt över det gamla french concession area.  John har nära till Jiatong. Håkan har nära till jobbet och jag har nära till ALLT. Metro, affärer, parken. Tar vi denna får vi dessutom tillgång till ett jättefint clubhouse med gym och pool. Nu är det bara att hålla tummarna, ta på teflonkavajen och inta förhandlingspose,,,


jag gillar inte bruna skinnmöbler men det var nog det enda med den här lägenheten som inte var bra.

en egen bar!

 


köket. Så ljust och fräscht!lägenhetskoll

Publicerad 2010-01-20 14:48:32 i Holmekagan goes Shanghai,

idag har jag och John varit och kollat på några nya lägenheter. Kontraktet på den vi har går ut i april och det kan visserligen förlängas men eftersom vi inte är helt nöjda så är det lika bra att spana runt lite på "the real estatemarket". Jag vill tex ha ett större kök och mer förvaringsutrymmen och så vill jag kunna sätta upp tavlor på väggarna. Sen så skulle jag vilja komma liite högre upp också men det vill helst inte Håkan och detta är en ständig källa till bråk...Jag vill ha mer utsikt men Håkan får ont i magen bara han tänker på att komma högre upp än tionde våningen. Ja, ja, det är inte färdigdiskuterat ännu. Men vi trivs så himla bra i vårat område, Xuijiahui, och vill helst inte flytta härifrån. Det bästa hade varit om vi kunde hitta en annan lägenhet här så slipper vi flytta så långt. Helst av allt vill vi inte flytta alls men ska vi bo här i mer än 2 år till och det finns andra möjligheter så måste man som sagt kolla.
Så idag gav vi oss iväg tillsammans med Sunny som är fastighetsmäklare. Det var hon som hjälpte oss förra året också. Som vanligt när man åker runt och tittar på olika lägenheter så är det vissa som är bra, andra som är mindre bra eller rent av så dåliga att man väljer bort dem direkt. Men sen så är det också så att det finns för- och nackdelar med alla ställen. Några har bra utsikt men litet kök, andra har jättebra förvaringsutrymmen men är väldigt sunkiga osv.

en lägenhet hade en jättestor terass och låg på 27:e våningen. Utsikten var jättefin men både terassen och lägenheten för övrigt var väldigt sliten och dåligt efterhållen. Det verkar som om många landlords totalt skiter i det där med att se över sina lägenheter och hålla dem fräscha och iordning. Fast här skulle man kunna göra det riktigt fint, ha en jacuzzi tex och ligga och spana på stjärnorna på kvällen..Denna lägenheten hade ett ljust och fräscht kök.


Och mycket plats för förvaring där man kan stuva undan sånt man inte använder för tillfället. Det gillar vi! Det är nämligen inte som hemma i Sverige när man hyr en lägenhet att det ingår ett vinds eller källarförråd. Nejdå, här får man hitta på andra lösningar i den befintliga lägenheten.


Jag har sett snyggare sänginredning men okej då :-)


Här ingick ett piano i hyran, inte så dumt kanske. John prövade att spela en truddelutt och det verkade fungera alldeles utmärkt!


Inplastade möbler.

Typisk "china-style".

 

Här var det nära till Johns skola som ligger nedanför. Han kan nästan ta sats och hoppa från balkongen!

Både micro och en STOR riktig bakugn. Vilken lyx!!

Dubbel uppsättning av kyl och frys. "Här får vi plats med massa mat" var Johns kommentar.


Här hade den tidigare hyresgästen lämnat kvar (eller glömt) några söta små porslinsfigurer.

Imorgon ska vi titta på fler objekt och jag har en önskan; att vi ska hitta Den lägenheten med stort L. Gör vi inte det så bor vi kvar på Xingeng Lu för här ändå bra och börjar kännas som hemma!!


tisdag förmiddag

Publicerad 2010-01-19 03:53:45 i Holmekagan goes Shanghai,

jag SKA verkligen försöka skriva oftare i min blogg. Jag har ju faktiskt jättemycket som jag kan skriva om men jag får liksom inte ner det på pränt. Hela tiden snurrar en massa tankar och formuleringar i min skalle och jag tänker att Det ska jag skriva om och Det och Det. Men icke sa Nicke... Läste ett så bra inlägg i en annan blogg och det stämmer så bra in på mig så jag har kopierat några rader som jag vill delge Er;

Ordlös.

Det är inte på grund av att ingenting händer som jag inte skriver. Det är inte på grund av att allt som händer inte är värt att skriva om. Det är inte på grund av att jag inte har någonting att säga som mina blogginlägg uteblir. Nej. Min inspiration har bara varit lite frånvarande den sista tiden. Varför vet jag inte. Lusten, glädjen om ni så vill, att forma ord, sätta dem på pränt och andas ut dem har varit frånvarande. Det har inte kliat lika mycket i fingrarna. Det har inte brunnit en eld i mig som endast kan släckas med hjälp av skrivandet. Det har inte vibrerat, dunkat smärtsamt och länge. Men det har heller inte varit tomt. Nej. Lite mulet, kanske. Men inte tomt.

Längtar till något slags frid. Till något slags lugn. En harmoni. Där jag kan finnas, stilla, vilande. Bara finnas, inte vara, prestera, agera. Ibland får jag ångest. Ångest är ett starkt ord. Tungt. Men ibland måste man använda det. Även om det kan låta överdramatiskt, spektakulärt o alldeles för långt ifrån verkligheten. Ångest finns. I olika formationer, tillfällen, upplevelser. Kanske är den olika för alla. Olika kraftfull, olika uppfyllande. Kanske är den lika för alla. 
(www.jelmbark.blogg.se)en eftermiddag i parken

Publicerad 2010-01-13 10:46:55 i Holmekagan goes Shanghai,

Alldeles nära där vi bor finns en park, en grön oas i cityöken. Den heter Xujiahui park och vill man få sig en stunds ro i allt brus så är det dit man ska bege sig.  I parken samlas alla, gammal som ung, och man gör det man finner behagligast - promenerar runt, sätter sig och läser en bok, gör lite gymnastik, tar en fika eller bara tittar på vad alla andra har för sig. I en så stor stad som Shanghai är det verkligen ett måste med parker. Det är nog ett grundläggande behov hos oss människor att då och då få uppleva lite grönska och se vatten röra på sig. 
Här kommer några kort som jag tog.


hej o hå, med munskydd på, ska det nog gå!

 
Jag ser någon skymta bakom ett av träden och smyger mig närmre,,,det står en kvinna lutad mot trädet och hon gör en återkommande rörelse - hon slår med armarna mot sina ben. Kanske någon slags uppvärmining inför gymnastiken?


"när man vill vara sig själv för en stund"


     


denne mannen var vig vill jag säga,,,där ligger man i lä,,,bambun sträcker sig mot skyn.

   
killarna lirar basket. också alla dessa söta ungar,,, jag bara älskar dem!!

 
att åka rutschkana är kul!


En mormor visar stolt upp sitt barnbarn.


En mamma som lär sonen att cykla.


Dagens brudpar


"Love is in the air"

nyårsafton 2009

Publicerad 2010-01-10 12:59:39 i Holmekagan goes Shanghai,


nyårsfina tjejer!


fina familjen fröberg!


fina syskonen!

 
fina vännerna som inte kunde hålla sig för skratt när det blev dags för lite seriös fotografering. Kanske berodde det också på Ellen som gömde sig bakom mamma,,, kolla in de små händerna som vinkar!


fint nyårsbubbel. Börjar det bli tjatigt nu med allt fint? Bara lugn, det kommer mera!!

 
fin nyårsmiddag och


fina ungdomarna som shejkade loss en stund innan de drog vidare ut på stan. Dock inte Ellen som fick stanna kvar hos di gamle,,,som faktiskt lyckade hålla sig vakna efter 12-slaget!
Nu väntar ett nytt härligt år med nya spännande möjligheter och många nya fina stunder nalkas!!!


besök av familjen Fröberg, 28 dec - 6 jan.

Publicerad 2010-01-10 12:24:43 i Holmekagan goes Shanghai,


yes, äntligen här!! Här ska shoppas ;-)


hela gänget utanför apple bee's.


en mycket förväntansfull Ellen i hissen på väg upp till Barbiehuset.

     
här finns allt vad en "Barbiegirl" önskar sig. Ellen var mycket nöjd och ville helst köpa Kina-dockan som tyvärr ej var till salu,,,


stephanie och ellen försöker hålla pinnarna rätt i hand.


nyårsdagspromenad!


under hela veckan var Ellen ett mycket populärt fotoobjekt och jag vet inte hur många kineser som kom fram och ville ta ett kort eller fotas tillsammans med henne. Oftast tyckte hon det var kul men ibland var det lite jobbigt också. Är det så det är att vara kändis tro?!


det var trångt på Nanjing road,,,


en kväll gick vi på KTV - vilket drag det blev!


sista kvällen blev det en god middag på da Marco på Grand Gateway. Snyft, ses snart igen kära vänner <3 <3 <3besök av Stephanie och Annika, 17dec - 4 jan.

Publicerad 2010-01-10 11:40:54 i Holmekagan goes Shanghai,


första dagen i Shanghai. Tjejerna är lite trötta efter att först ha spenderat några dagar i Peking där de hunnit med allt det man MÅSTE se. Nu ska de vila upp sig hos oss och ha SEMESTER!!


på tygmarknaden. Stephanie funderar på vilken modell hon ska välja på klänningen och vilket tyg hon ska ta. Det finns ju sååå mycket att välja på.


steph och pappsen!


uppe i World financial tower och posering framför maskoten för Expo 2010!


annika och steph prövar familjens julklapp, ett wii-spel!


lunch på element fresh som blev stephs favoritställe i Shanghai. Och ja, maten där är supergod och mycket fräsch!


riverside promenade på Pudongsidan en solig eftermiddag.


älskade dotter, det har varit så roligt att ha dig här! Ses snart, kram mamma <3 <3 <3

 

 

Draft: Jan. 7, 2010

Publicerad 2010-01-07 08:39:02 i Holmekagan goes Shanghai,

 

”Låt dig inte nedslås av avsked.

Att skiljas åt är nödvändigt innan man kan ses igen.

Och att återigen mötas, efter ett ögonblick eller en livstid,

är ett som är säkert för riktiga vänner.”

 

Richard Bach

 

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela