holmekagan

cloud9

Publicerad 2010-05-29 13:50:46 i Holmekagan goes Shanghai,

igår fick vi ett ryck, klädde upp oss, smink och spray, och åkte över till Pudongsidan och åkte upp i ett av de höga tornen. Jin Mao Tower närmare bestämt och den lyxiga baren Cloud9. Den ligger på 87:e våningen och vi hade väl hoppats på att få se lite Shanghai by night,,,Men vi befann oss bokstavligen bland molnen och såg inget annat än just moln. Lite synd men vi drack goda ( och svindyra) drinkar iallafall och kände oss ganska så snygga där vi satt. Vi funderade på att gå vidare ut i natten men kände oss lite trötta och åkte istället hem. John drog förstås iväg på äventyr!! På vägen ner i hissen stannade vi till på vån 53 och då var vi plötsligt nedanför molnen igen och fick en blick av all blinkande och gnistrande neon. "Vi ska dansa i neon, på vår resa genom natten!

     

Cloud 9

cloud9
Up in the apex of the Tower, enjoy a 360-degree view of Shanghai from one of the highest points in the city. Our "sky lounge" is one of the highest bars in the world, and has been named one of "The World's Great Gathering Places" by Newsweek.

Meeting organisers can book space in this futuristic complex of columns and steel girders, which nestles inside the flaming art deco crown of the Tower. An extensive range of champagnes, sparkling wines and cocktails is available.

stephanie in Shanghai

Publicerad 2010-05-25 14:38:53 i Holmekagan goes Shanghai,

det är roligt att ha Stephanie här! och det blir många kort på just henne. Allt måste ju dokumenteras :-)


framför Buddah i Jingantemplet.


hamburgare på BK


i metron.


på Ikea. Hit åker alla svenskar någon gång under sin Shanghaivistelse.


fika på Starbucks i Xujiahui.


poolhäng.


"Are you talkin to me?"


siblings.


en gräshoppa och en margareta till damerna tack!

tisdag 25 maj

Publicerad 2010-05-25 04:44:06 i Holmekagan goes Shanghai,

idag när jag vaknade och öppnade fönstret här på 17:e våningen så slog något emot mig. En doft, en tanke, en förnimmelse - jag kan inte riktigt beskriva det. Men jag fick iallafall en känsla av sommar. Här är varmt nu, närmare 30 grader. Vad gör man när man det är varmt ute och man är ledig? Går ut såklart!! Går till stranden, tar båten ut till en liten holme. Men det kan man inte göra här i Shanghai. Här är man fast mellan asfalt och betong och stannar helst inomhus i ac:ns svalkande brus. Men snart, om 3 veckor närmare bestämt, då är jag HEMMA igen och det första jag kommer att se när jag stiger upp är HAVET. Bäckeröfjordens blåa dyning. Plus Frans och Gretas gråa eternithusvägg med tillhörande lilla blomstertäppa och slingrande murgröna..kanske hör jag dem skramla med kaffekopparna också där i morgonsolen...:-)

förälder är man hela livet

Publicerad 2010-05-22 10:37:19 i Holmekagan goes Shanghai,

Ville ha dig redan innan jag visste att du var på väg. Älskade Dig redan innan du var född. Älskade dig ännu mer när jag såg Dig. Såg ditt ansikte och blev förälskad. Jag skulle ge mitt liv för din skull. Barnen är livets under! ♥

shanghai zoo

Publicerad 2010-05-17 04:52:26 i Holmekagan goes Shanghai,

förra tisdagen blev det en tur till Shanghai zoo för att b.la kolla in de nya pandorna som anlände tidgare i år. Tio små sötnosar som alla är födda hösten-08 och fortfarande räknas som ungar.
Jag besökte zoot när vi hade besök i januari och upplevde då att hela stället var dåligt skött. Djuren mådde inte bra och visade symtom på stress och depression och flera burar var trasiga och smutsiga. Nu hade hela zoot rustats upp, antagligen för Expots skull, och det är bara att hålla tummarna att det förblir så här. Att se djur och barn lida är något av det jobbigaste jag vet.

Men vissa kineser har då rakt inget hyfs. Trots att det står stora skyltar med uppmaning att EJ mata djuren så kastas det in både det ena och det andra. Jag blir så arg!! Det värsta var ändå vid lejonen som låg och sov i middagssolen. En äldre kvinna ställde sig att ropa och stoja  i ett försök att väcka lejonen medans en yngre man kastade in en vattenflaska i ett försök att träffa någon av lejonen. Jag blev så arg så jag sa åt honom - på svenska givetvis men han verkade ändå förstå innebörden och log lite skamset. Ge mig kraft!!


karta över Kina och djuren från olika landsdelar som finns på zoot.

                 

 

        

 


zoologerna för dagen; regina, maggie, erica o ingrid.

snabbvisit i Götet

Publicerad 2010-05-14 16:12:23 i Holmekagan goes Shanghai,

ibland blir inte livet som man tänkt sig men det kan bli bra ändå, eller "det kan aldrig bli fel, det kan bara bli annorlunda" som Lennart Hamark säger. Jodå, det är nog sant. Befinner mig just nu i Stephanies lägenhet i Göteborg. Kom hit sent igår kväll efter en mycket hastigt planerad flygresa. Imorgon åker vi bägge två tillbaks till Shanghai igen. Så jag passar på att hyperventilera frisk vårluft och har promenerat runt i Majorna och spanat på maskrosor, vitsippor och även hört göken!!oemotståndliga Oliver!

Publicerad 2010-05-10 15:19:06 i Holmekagan goes Shanghai,

idag har jag varit och hälsat på Oliver, 2 veckor imorgon. Han är så gullig och man vill aldrig sluta titta på honom. Jag fick även hålla honom - en jättelång stund. Vilken känsla med gosig bebis i famnen. Det var ju ett tag sedan.
Välkommen till jorden Oliver!!


mamma Linda med sin son.

               
gott med mat!                   trygg i mammas famn           sova en liten stund

trångt, svettigt men riktigt kul!

Publicerad 2010-05-09 09:33:40 i Holmekagan goes Shanghai,

ja, så kan väl gårdagens klubbspelning sammanfattas i 3 ord. Den lilla klubben Yuyintang är inte större än ett normalstort vardagsrum och trängseln både vid scenen och baren var stundtals påfrestande. Närkontakt av tredje graden,,,men, men, det var fantastiskt kul att få lyssna till Sahara Hotnights. De var mycket duktiga och fick igång både alla församlade svenskar och en mindre skara kineser.
Efter en hel dags båtförhandling så dök även 2 glada sailors hemifrån upp, Claes och Martin. Vi önskar dem lycka till i sitt fortsatta förhandlande idag med tuffa kineser!

 
tidigare på kvällen - Elise fyllde år och bjöd på skumpa!


snacka om hål i väggen! Här köpte man biljetten. 

 


Martin o Claes!

sahara hotnights is in town

Publicerad 2010-05-08 07:46:43 i Holmekagan goes Shanghai,

ikväll ska jag gå på klubb och lyssna på livemusik - svenska gruppen Sahara Hotnights är på en liten Kina-turné och spelar ikväll i Shanghai. Eventuellt dyker också 2 gamla kompisar från Sverige upp. De är här för att köpa båt (läs fartyg) och sitter i förhandling hela dagen men jag hoppas de kan komma ifrån.

gourmetmiddag

Publicerad 2010-05-08 07:25:12 i Holmekagan goes Shanghai,

swedeladies ordnar många saker, t.ex något som kallas "gourmetmiddag". Det är ett gäng som samlas och lagar en god måltid tillsammans. Kruxet är bara att man inte kan vara hur många som helst så det har varit väntelista för att få komma med. Vi var många som ville vara med i denna gruppen och kom då på den briljanta idén att starta fler grupper. Svårare än så är det ju faktiskt inte! Så nu finns det hela 3 matlag som träffas och kulinerar.
Igår var det premiär för den gruppen jag är med i och det blev en mycket trevlig dag. Gunnel och Regina hade bestämt meny och handlat mat och så mötte jag och Ingrid upp framåt eftermiddagen. Sen skalades, hackades, vispades, kokades och stektes det tills herrarna började droppa in vid 19-tiden.


ju fler kockar desto bättre soppa!


lite bubbel på balkongen innan maten.

   

 

Menyn

Förrätt: Pilgrimsmussla på jordärtkockspuré med parmaskinkainlindad sparris, hyvlad parmesanost och rostade pinjenötter.

Huvudrätt: Fisksoppa med hembakt olivbröd.

Dessert: Chokladmousse med rommarinerade apelsinfiléer.

Kaffe och avec

 

från kaos till ordning

Publicerad 2010-05-06 13:58:07 i Holmekagan goes Shanghai,

att flytta är både jobbigt och roligt. Och lite sorgligt. Man fäster sig på något vis vid det gamla invanda även om man vill vidare. Det är ungefär som att byta jobb. Nu känns Novel City på Xingeng Lu redan långt borta och Grand Gateway på Huashan Lu är här och nu. Inte hemma men nästan.


8 effektiva kineser intog lägenheten, packade och stod i. Här syns några av dem.


håkan gjorde ett försök att bura in sin fru,,, nädå, det är bara gästsängen som ska skruvas ihop och alla ställningar är tillåtna.


frukost i köket! Det var ett tag sen.


på balkongen.
john är trött efter 5 dagar i Beijing.

minitur till Hangzhou 2-3 maj

Publicerad 2010-05-06 13:24:59 i Holmekagan goes Shanghai,

hangzhou ligger en och en halv timmas tågresa söder om Shanghai. Stan är mest känd för sjön West Lake men här finns även några av Kinas bästa teodlingar. Vi hade inte så mycket tid och ville heller inte stressa runt så vi tog det mest lugnt. Vi tillbringade flera timmar vid West lake både på söndagen och på måndagen. Där var jättefint. Det sämsta med stan var att det var ursvårt att få en taxi. Vi har aldrig varit med om maken. När Håkan sen berättade detta för sina kinesiska kollegor så sa de att Hangzhou är känt även för detta. Svåraste stan i hela Kina att få en taxi,,,


Shanghai south railwaystation


på tåget.


i brist på taxi, något tuk-tukliknande fordon.


hej, hej, hemskt mycket hej!!


håkan har fått en ny kompis.


håkan vid West Lake.


2 söta killar tar en paus i skuggan.


jag vid West Lake.

  
broken bridge.

   


det enda vi köpte i Hangzhou - en parasoll! Den gav god svalka i den 33.gradiga värmen.  

                                                                                                            

laodongjie - 1 maj

Publicerad 2010-05-05 11:57:30 i Holmekagan goes Shanghai,

laodongjie, arbetardagen, innebär en dags officiell ledighet för de anställda som annars inte kan bestämma när de själva kan ta ledigt under året. I Shanghai detta året fick alla 2 dagars extra ledighet p.g.a Expoinvigningen som också inföll den 1 maj. Förutom sedvanliga parader och hyllandet av arbetardagen, så invigdes Expot med stor pompa och ståt och massa fyrverkerier förstås. Det älskar ju kineserna! Det har stundtals varit lite kaosartat ute vid Expoområdet, långa köer m.m. men det ordnar nog upp sig lagom tills det är dags för oss att besöka. Men jag känner ingen brådska. Här i Kina vet ju alla vad Expo är men jag undrar ibland hur omtalat det egentligen är ute i världen? Fick ett mail häromdagen från en kompis i Sverige som skrev att hon sett på tv att det varit en stor invigning av något i Shanghai och att Sverige hade något att visa upp?! Hon undrade vad det kunde tänkas vara.

värme på väg

Publicerad 2010-05-01 13:37:09 i Holmekagan goes Shanghai,

Väder för Hangzhou

23°C
Aktuellt: Torrdis
Vind: Ö – 2 m/s
Luftfuktighet: 53 %
lör
Klart
30°C | 18°C
sön
Klart
33°C | 19°C
mån
Klart
29°C | 18°C
tis
Mestadels soligt
27°C | 19°C
Så här fint ska det bli i Hangzhou de närmaste dagarna och vi åker dit imorgon på en liten minisemster! Gött!!
Även här i Shanghai ska det bli varmt imorgon, 29 grader. Våren har har varit lite trög och det varma vädret har inte riktigt velat infinna sig men nu så :-)

några bilder

Publicerad 2010-05-01 13:20:57 i Holmekagan goes Shanghai,

     
Smile!                                    En regnig dag.                   EXPO-taxi.

 
oj, vad det har pyntats och fejats i stan inför EXPOT. I vartenda litet hörn blir man påmind om the big event!


   
Hui Jian.                         Yes!                en rolig kväll.


Gänget på utflykt till Sigtuna.


Ett av alla brudpar i Sigtuna


     
Sigtuna.                  Läppstiften.           Solnedgång. 
EXPO 2010. En STOR händelse för Shanghai och Kina!! Lyckliga familjen och expomaskoten Hai Bao.


Åh så fint vi kan hålla huvudet i händerna!!


Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela