holmekagan

glimtar*

Publicerad 2011-02-21 12:08:51 i Holmekagan goes Shanghai,


melodifestivalkväll hos våra kära grannar.


med ostbågar...mums!



middagsbjudning på Fuxing Lu.





mysig dag med Ingrid - thailunch, Chanelutställning och ett besök på Spin.


målarkurs - vi skulle måla Kameliablomman.


utsökt god måltid på  Xinjiangrestaurangen Yershari. Jag och John frossade i bl.a yogurt, bröd och kebabkött.


askkurs hos Anneli som har stort tålamod med sina elever. Denna gång stod runda askar på programmet.


gissa vilken som är min?


guidad rundvandring på Peace Hotel. Det anrika art deco hotellet stod färdigt 1929. År 2007 renoverades det och återöpnnades förra året. Att befinna sig inuti hotellet är som att vara tillbakaflyttad till en svunnen tid. Magiskt!








återkommande motiv - 2 greyhounddogs. Den ursprungliga ägaren hade visst sådana.


art decodesignen bygger på matematikens geometri och det sägs att den återkommande regelbundenheten och logiken i alla mönster inger lugn och harmoni. Människan känner sig tillfreds i dessa miljöer.


vy från hotellets takterass. Shanghai låg i tät dimma denna dag.


glad kväll med mat, vin och mahjong!



         


Greetings

Publicerad 2011-02-13 09:51:46 i Holmekagan goes Shanghai,


picture of a picture.
Denna bild tog en fotograf av oss när vi var uppe på peaken och jag skulle egentligen ha skannat in den i datorn men tog ett kort av bilden istället. Inte lika bra kvalisort men man ser ju att det är vi iallafall ;-))

Hong Kong

Publicerad 2011-02-13 08:25:54 i Holmekagan goes Shanghai,

Vi hade några fina dagar i HK och jag blev smått förälskad! Speciellt södra delen av Hong Kong island som påminde om medelhavet och ett tempo som kändes avslappnat och skönt. Återvänder gärna dit vid tillfälle!

           
första kvällen åt vi en oförglömlig middag på nordiska restaurangen FINDS. Lax, räkor, lingonbröd, renkött, torsk och dajmglass..


vid Man Mo temple som är dedikerat till litteraturguden Man och martial artsguden Mo. Byggt 1847.





uppe vid den berömda Peaken.


Håkan med sin idol James Bond alias Pierce Brosnan. I bakgrunden syns även årsbarnet till Håkan. Ser ni vem?


aftenoon tea på Peninsula Hotel. Delicious!


vid avenue of Stars innan vi ska se den berömda ljusshowen som lyser upp skyskraporna på både Hong Kong island och Kowloonsidan.

  
klocktornet                                      nyårslyktor


ljuvliga Stanley bay.



 

 


härliga dagar...

Publicerad 2011-02-11 11:57:18 i Holmekagan goes Shanghai,


vi har haft besök av de här 2 godingarna och vi har haft några härliga, galna och roliga dagar tillsammans!


på glasögonmarknaden.


det blev en del shopping...


och en hel del mat...


en och annan öl (och glas vin) hann vi också med.


en solig dag vid floden.


vi firade in kaninens år!


nere vid Bunden.


Shanghai i våra hjärtan - forever!

Sverigebesök 27/1 - 5/2

Publicerad 2011-02-10 08:00:14 i Holmekagan goes Shanghai,

Nu ska jag berätta för er om när Anna och Magnus var här och besökte oss i Shanghai.
Första dagen har jag redan berättat om - vi åkte direkt till skräddaren och la in beställningar. Eftersom nyåret stundade och skräddaren skulle vara ledig så hann endast Annas sidenklänningar bli färdiga. Magnus kostym och skjortor får transporteras till Sverige vid senare tillfälle.

Andra dagen har jag också berättat om. Vad jag däremot inte berättat är att det blev ganska så dramatiskt en stund när vi var hos väskgubben. Jag, Anna och Magnus står i innersta rummet i en av hans små källarbutiker. Plötsligt hör vi en kvinna som börjar skrika vilt ute i korridoren. Väskgubben reagerar blixtsnabbt med att springa ut, smäller igen dörren och låser in oss. vad händer egentligen? Vi tittar på varandra och är alldeles tysta och tankarna far i våra huvuden "Nu är det polisrazzia, nu blir det förhör, böter, fängelse, you name it" Snacka om att vi alla blev flera kilo lättare när gubben kommer tillbaks och säger att allt är lugnt. Håhåjaja, det var en liten pärs men efteråt kunde vi skratta gott åt det.

lördagen blev det shopping, shopping och åter shopping och jag började tänka "Hur i hela friden ska de få med  sig allt hem??" (Det visade sig sen att de precis klarade övervikten med 23,1 + 23 kg per väska. Och då var inte handbagaget inräknat där de knökat ner X antal skor m.m.)
På kvällen åt vi middag på Xibo och sen blev det några öl på Kaiba bar innan kvällen/natten avslutades på Zapatas. Jag försökte förtvivlat få med Magnus upp på bardisken men han var småflörtad ;-)

Något trötta intog vi vattenstaden Zhujiajiao på söndag förmiddag. Vi strosade runt bland de smala gränderna och vädret var soligt men ganska kallt. Sen blev det dumplinglunch på vårt favoritdumplingställe. Vi kallar det "Glada gubben" för deras logga är en glad gubbe. Anna och Magnus tyckte dumplings var så gott så det blev det flera gånger. Fast Magnus gillade nog mest den färdighackade vitlöken som han tog några matskedar av till varje dumplings (Hihi)
När Håkan och Magnus sen gick på massage, tog jag och Anna en tur till DVD-butiken och där hittade filmfantasten Anna många filmer som hon ville ha. Även såna som ännu inte haft premiär i Sverige.
På kvällen blev det middag på en kinesrestaurang vid Xingeng lu, en av de första vi vågade äta på när vi först kom hit. Trots slammer och lysrör i taket så ligger denna restaurang i topp för oss. God mat och god service ger högt betyg! Och vad gäller mat. Jag måste berömma våra gäster som under hela veckan inte varit rädda att pröva en massa ny mat. De har smakat på allt även om de inte gillat allt. Gott betyg det också!

måndagen jobbade Håkan. Medans Magnus tog det lite lugnt hemma i lägenheten och läste om Harry Hole, så följde Anna med mig till barnhemmet ihop med Ingrid. Ingrid hade köpt nyårsdekorationer som vi satte upp till barnens stora glädje. Anna tyckte det var roligt men lite omtumlande att besöka barnhemmet. Men så är det nog för de flesta första gången man kommer dit. Senare möttes vi alla upp utanför Håkans kontor för att gå och äta lunch på Spicy Joint. En 10-rätters lunch som inte gick av för hackor precis. 
Soligt väder denna dag så jag passade på att skicka upp Anna och Magnus i "kapsylen". De klarade taxiresa ToR och uppfärd till tornet helt själva. Jag har varit där så många gånger och det kan ju faktiskt vara kul att som gäst göra något på egen hand också. 
På kvällen blev det ERA:s otroligt fina akrobatshow. I pausen kunde man fotas ihop med några av akrobaterna och det gjorde vi. Jag och Anna ställde upp oss och Magnus fotade. Då kom en kvinna fram och krävde 100 kronor av oss!! Vadå 100 kronor tänkte vi. Det ville inte vi betala så kvinnan bad Magnus att radera fotot. Tror ni han gjorde det? 

tisdagen gjorde vi som ca 200 miljoner kineser gör under nyåret. Vi åkte tåg! Det blev en tur till Nanjing och för min del ännu ett besök på massakermuseet. Men till detta fanastiska museum återvänder jag gärna. Det är inte bara det att man får veta så mycket om massakern och allt runt omkring, det är också att själva museet är så fräckt. En modern, estetsisk byggnad nästan helt i sten.
Sen blev det lunch och lite promenerande i Nanjing innan det var dags att ta tåget tillbaks till Shanghai igen.
På kvällen åt vi ännu en god middag på Lost Heaven. Mat från Yunnanprovinsen.

Onsdag och nyårsafton! Jag och Anna åkte till Pearl City och ekiperade oss och Håkan och Magnus åkte för att handla mat till nyårsmiddagen. En bra uppdelning, eller hur? Sen strålade vi samman på IKEA och åt sedvanlig köttbullelunch.
På kvällen kom Ingrid och Janne för att fira nyår med oss och vi hade en trevlig kväll ihop. Allt till ljudet och synen av tusen och åter tusen smällare och raketer. Xin nian kuai le sa vi då!

Torsdag och Magnus födelsedag! Vi sjöng Ja må han leva på kinesiska som John hjälpte oss med och han fick presenter och tårta. Grattis än en gång Magnus till dina 47 år! Jättekul att få fira din födelsedag här i Shanghai.
Sen åkte vi ner och promenerade på både The Bund och på riverside promenade på Pudongsidan. Vädret var soligt och varmt denna dag och vi kunde sitta nere vid floden och fika. Helt underbart! Vi var dock inte de enda som var ute denna nyårsdag...
På kvällen lagade Anna och Magnus mat för ett helt kompani. Jättegod wokgryta med ris och grönsaker! Sen gick vi och sjöng oss hesa på en kareokebar...

Fredag och sista dagen... Åter soligt väder så vi gick till Xujiahuiparken och strosade runt. Efter ännu en dumplingslunch åkte vi och trängdes på Yuyuangarden. Det var stundtals som att stå längst fram på värsta rockkonserten, pust. Men som alltid blev det lite lugnare och färre folk när man väl kommit in i själva trädgården. Anna fick shoppat loss de sista sakerna till sönerna och Magnus hittade äntligen sitt verktyg - en knivslip! Han var mycket nöjd.
Kvällen avslutades med en shanghainesisk middag på Grandmother's. Sen var det tänkt att vi skulle gå på House of blues and jazz men det var stängt så det blev lite stros på Bunden och sen åkte vi hem och myste i soffan framför en film.

lördag morgon kom Billy och hämtade upp Anna och Magnus för att köra dem till flygplatsen. Denna gången åkte ingen av oss med och det var nog lika bra det för jag vet att jag hade börjat böla annars. Det kan bli såna dramatiska avsked på flygplatser..

Tack Anna och Magnus för att ni kom hit! Nu längtar vi till sommaren då vi ses igen :-) :-) :-)

Hong Kong calling!

Publicerad 2011-02-05 14:52:29 i Holmekagan goes Shanghai,

Imorgon drar vi till Hong Kong i några dagar. Håkan är nyårsledig och behöver ladda batterierna inför ännu en "Europaturne" som stundar..
Anna och Magnus åkte hem till Sverige tidigare idag och vi har haft SÅ roligt ihop. Jag saknar dem redan och tänker på alla goa skratt och allt kul vi gjort ihop under deras vistelse här. Det är verkligen kul med besök hemifrån och att få visa upp allt vad Shanghai har. Jag kommer att skriva mer om detta så småningom.

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela