holmekagan

Summan av kardemumman!

Publicerad 2013-11-21 10:00:43 i Holmekagan goes Cologne,

När jag lämnade Shanghai gjorde jag ingen summering av den totala tiden där. Det berodde helt enkelt på att jag inte kunde för hela vistelsen hade inneburit så mycket, på så många plan. Bloggen i sig fick vara en summering och så blir det även denna gång. Lite statistik ska jag dock roa er med.
Totalt har det blivit 365 inlägg och 1438 bilder med Holmekagan och 223 inlägg och 1171 bilder med Katarinaicologne. 4 år och 4 månader,( totala tiden som utlandssvensk är 4 år och 8 månader eftersom vi flyttade ut i april 2009 men bloggen startades inte förrän på sommaren)  det blir totalt 52 bloggmånader. Eller 1521 bloggdagar = 0,38 inlägg och 1,71 bilder per dag! 
 
Men om jag ändå ska välja ut ett endaste litet ögonblick från dessa år så får det bli Adventsgudstjänsten i Hengshan community church 2009 - det var första gången jag kände den där speciella samhörighetskänslan med andra svenskar i annat land. Det var en speciell känsla och saker jag aldrig tidigare tänkt på dök upp. Som hur rörande en gammal julevisa kan vara. Glömmer aldrig mamman på första raden vars tårar bara rann när vi i kören sjöng "Gläns över sjö och strand" 
 
 
Så här skrev jag i inlägget den 6 december 2009:
 
  

efter att ha övat hela hösten var det då äntligen dags att få visa/sjunga upp våra färdigheter inför publik. Första tillfället var i fredags kväll på en restaurang som heter Hamilton House och det var Svenska handelskammaren som hade bjudit in till lite "cosy christmas" med glögg, pepparkakor och annat tilltugg. Premiärnerverna var på spänn och aukustiken i lokalen var inte den bästa men efter en darrig start gick det bättre och bättre och vi fick applåder och fick även sjunga ett extranummer. En rolig kväll!


På lördagen var det dags igen tillsammans med Svenska kyrkan. De har egentligen sitt permanenta fäste i Hong Kong men kommer till Shanghai och Beijjing med jämna mellanrum och firar gudstjänst. Denna dag hölls gudstjänsten i en gammal fin stenkyrka på Hengshan road och här var det inget fel på aukustiken minsann. Framåt eftermiddagen var kyrkan full av svenska familjer och det blev en fin stund med mycket sång och glädje! Det var en märklig men härlig känsla att vara så många svenskar församlade så långt hemifrån. Svenska traditioner och sånger blir på något sätt ännu viktigare. 


"Advent du kommer med ljuset till oss"


Andra ljuset är tänt - snart är det jul!

 

Hej då och kram från Holmekagan! 

 

 
 

Slutet närmar sig och Listan!

Publicerad 2013-11-20 16:05:00 i Holmekagan goes Cologne,

 
Från den 10 augusti 2009 och fram till nu har jag bloggat om livet i utlandet. Först från Kina och nu senast från Tyskland. Lite Sverige har också hunnits med och några resor. Det har varit roligt att få dela med sig och jag hoppas att ni som läst tycker likadant. Men nu är det slut. För denna gång iallafall. Man ska ju aldrig säga aldrig mer om något men ... Jo, det finns faktiskt en sak jag aldrig mer kommer att göra - att åka till Tibet! Det var en av de häftigaste resor jag gjort. Men också den mest fysiskt krävande, trodde jag skulle dö av den jobbiga höjdsjukan så det utsätter jag mig inte för en gång till. Hade inte naturen och kulturen varit så fantastisk och omtumlande så hade jag nog gett upp och avbrutit resan. 
 
Förra året gjorde jag en lista över 2012 års höjdpunkter. Här kommer 2013-listan. Ja, året är ju inte slut än så fler toppar kan leta sig in på listan men så här långt iallafall :-) 
 
Kölnkarnevalen
 
Vi hade så kul!! 
 
 
 
Berlin och London
 
 Familjen samlas i Berlin för att fira Håkans födelsedag! 
 
Håkan överraskar mig med en resa till London! Lucky, lucky!! 
 
 
Tyska festen
Oh, vilket party! 
 
 
Min brors giftermål
Ödets ironi?? Precis nu när jag klistrar in denna bild så spelar de Tomas Ledins låt på radion "Det finns inget finare än kärleken" Det är sant, kärleken övervinner allt! 
 
 
Att det blev klart att vi ska flytta HEM! 
Bästkusten! 
 

Skillnader

Publicerad 2013-11-18 12:40:06 i Holmekagan goes Cologne,

 
Tyskland och Sverige är lika varandra på många sätt men i veckan har jag uppmärksammat två saker som skiljer sig väldigt mycket åt. 
 
1. I Sverige får man sitta kvar i bilen under den automatiska biltvätten. Detta är strängt förbjudet i Tyskland. Förenat med livsfara står det på stora skyltar! 
 
2. I Sverige lämnar man gammal medicin till apoteket. i Tyskland tar apoteken inte emot ett endaste litet piller, "Bara att kasta i soporna" blev uppmaningen till mig där jag stod med min lilla påse som jag snällt och lydigt tänkte lämna in. 
 
Undra vad som är farligast??? 
 
 

En månad och vardag

Publicerad 2013-11-05 16:22:59 i Holmekagan goes Cologne,

Nybakad vallmokaka...mmm så gott! 
 
 
Hittade något som liknar falukorv på Rewe så den gamla 70-talsklassikern "Falukorv i ugn" fick liv igen! 
 
Också ett jobb. Att olja utemöblerna på toan. Tur man har stor toalett!! 
 
 
Nu är det bara lite mer än en månad kvar tills vi lämnar Köln och flyttar hem till Sverige. Det är mycket som ska ordnas med innan flytten - boka  flyttfirma, skriva listor på alla våra inventarier både till flyttfirman och till försäkringsbolaget, säga upp alla avtal vi haft här som hyresavtal, telefonabonnemang , bankkonton m.m. Ja allt sånt som man behöver för att klara en vardag vart man än bor. 
Så ska flyttdag planeras in och matchas med inflytt i Sverige. Vi lär få bo på hotell ett par dagar medans vårt bohag packas och körs hem. 
Under tiden flyter vardagen på med jobb och åter jobb för Håkan och jag är än så länge huslig hemmafru. Städar, tvättar och lagar mat! Det lär jag få göra sen också men det kommer aldrig att bli på samma sätt som under dessa utlandsår. 
Kommer jag sakna detta housewivesliv? Jag vet inte än... Men expatlivet kommer jag att sakna tror jag. Eller iallafall längta tillbaka till! 
 
 

Tillgång till nya lyan i Götet!

Publicerad 2013-11-01 12:18:27 i Holmekagan goes Cologne,

 
Luftmadrass direkt på golvet, för långa ofållade gardiner, batterilampa.. Ja, så kan det vara när man ska sova i en ännu ej inredd lägenhet. Lite som att campa och det kan ju vara ganska så mysigt! Men visst längtar vi tills vi flyttar in på riktigt :-) 
 
 

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela