holmekagan

hejdå Sverige!

Publicerad 2010-08-29 15:44:18 i Sommaren 2010,

på tisdag tar jag farväl av Sverige för denna gången. Sommaren har varit fin och som vanligt är det alla möten med mina nära och kära som jag bär med mig i hjärtat. För varje sånt här uppbrott så blir jag allt mer medveten om hur viktigt det är med goda relationer. Att ha människor i sin omgivning som man litar på och känner sig trygg med. De flesta finns än så länge här i mitt hemland men förutom Håkan och John så har jag även ett par stycken i Shanghai som också kan sälla sig till den skaran. Och det känns tryggt inför hösten!
Nu har jag en del att greja med inför avresan och kommer förmodligen inte att hinna skriva förrän framåt onsdag, torsdag. 
                                                           
På återseende! Zaijian!
stormy weather

Publicerad 2010-08-28 12:23:16 i Sommaren 2010,

första höststormen hälsade på i veckan och det slog mig hur många låttexter som har ordet "storm" i sig; fångad av en stormvind, som stormen river öppet hav, du ger mig lugn efter stormen...Kommer ni på fler?

   modell för en dag..

Publicerad 2010-08-24 20:11:57 i Sommaren 2010,

..ja, så hette detta spektakel som jag och Stephanie var på idag. Stephanie fick häromdagen en förfrågan om att bli sminkad av en riktig sminkös och fotad av en riktig modefotograf och så frågade hon om inte jag ville hänga på. Tja, varför inte tänkte jag. Nån gång i livet kanske man ska prova. Har bara blivit sminkad av någon annan en gång tidigare i livet och fotad - ja, det var väl bröllopsfotona senast...som foto-Lennart i Skärhamn tog. Och det är ju några år sedan minsann. Jag tycker att Stephanies kort idag blev supersnygga allihop. Kan det bero på att hon ÄR supersnygg?! Själv ser jag mest ut som en gammal rynkig kärring och jag måste säga att sminket gjorde att jag såg äldre ut. Jag har inte nån speciell åldersnojja men sån där smetig foundation har jag aldrig varit mycket för. Tycker att den lägger sig som ett extra skinn på huden som bara skrynklar ihop sig. Men nog pratat. Här kommer ett litet smakprov på min och Stephs dag som "modeller". Dyrt som f-n var det, men kul!!

   

stadsindelning

Publicerad 2010-08-20 12:03:33 i Shanghai information,

Shanghais kommun är indelad i 18 stadsdistrikt (shixiaqu) samt häradet Chongming (gult fält)


ColorShanghaiMap.png
Affärsdistriktet LujiazuiHuangpuflodens östra strandbank, Pudong, är ett av de ekonomiskt sett mer välbeställda områdena, medan stadens politiska administration huvudsakligen återfinns i det västliga Huangpudistriktet.

Kommersiella områden återfinns överallt, bland annat i Xintiandi och längs Huaihaigatan i Luwandistriktet och vid Xujiahuikorsningen i Xuhuidistriktet. Stadens universitet återfinns huvudsakligen i och omkring bostadsområdena i Yangpu och Putuo.

De nio distrikten som tillsammans utgör Puxi (sv: "väster om Huangpufloden") utgör Shanghais innerstad. Staden utgörs sammanlagt av 220 stadsdelar, 114 stadsavdelningar och 103 underdistrikt. Alla dessa är i sin tur uppdelade i områdeskommittéer som i sin tur är indelade i lokala sovjeter.

Egen kommentar: Hittade ingen bättre karta för tillfället, men vi bor i Xujiahui i stadsdelen Xuhui i distriktet Puxi (rosa fält). Kommer att skriva mer om detta så småningom.

sista måltiden...

Publicerad 2010-08-18 15:51:26 i Sommaren 2010,

....i Sverige för den här gången. Och det blev en halvspecial såklart!! På väg till flygplatsen idag blev Håkan plötsligt så sugen på mos och korv så vi var tvungna att svänga förbi en Sibylla. Han smaskade och åt medans jag och John tittade på. Vi har ju ett par veckor kvar och kan fortsätta att njuta av alla svensk gourmetmat ett tag till.


skål på dig John!

Publicerad 2010-08-16 14:59:49 i Sommaren 2010,

är en replik från filmen "En kärlekshistoria" (1970) av Roy Andersson. Filmen är en av mina favoritfilmer och skildrar Sverige, sommaren och livet. Fotot är underbart vackert och karaktärerna känns äkta. Har ni inte sett den - gör det!!


Roy Andersson - En kärlekshistoria


sommaren lider...

Publicerad 2010-08-16 12:28:07 i Sommaren 2010,

..mot sitt slut. Idag öser regnet ner utanför mitt fönster. Sillefabriken är igång igen - då och då kör en truck förbi lastad med nyinlagd sill. Kanske är det julens beställningar som nu är på gång?
Pelargonian i fönstret sjunger på sista versen - gulnande löv och endast ett fåtal blomknoppar kvar.
På radion spelas "I did it for love" med Jessica Andersson och på onsdag åker Håkan tillbaks till ett stekhett Shanghai där det visst slogs värmerekord i helgen - 40 grader...

sevärdheter i Shanghai

Publicerad 2010-08-16 12:01:20 i Shanghai information,

I mitten av Shanghai finns det stora People's Square som även innehåller en park och är byggd över den gamla galoppbanan från den tid England kontrollerade denna del av Shanghai (före 1949). Tunnelbanestationen under torget är en av världens största i storlek samt i antal trafikanter med flera linjer. 2010 har Shanghais tunnelbanesystem 19 linjer (från 2 linjer år 2001). Från detta torg går Nanjing Road, en stor gågata med bl.a. fyra stora varuhus. Gatan slutar vid Bund. Bund är en gata med gamla Europeiska byggnader (t.ex.. HSBC´s f.d. bankpalats) som ligger längs floden Pu. Under Pu kan man åka "The Bund sight-seeing tunnel", under floden med moderna spårbilar med tillhörande effekter i form av belysning i skiftande färger och former. Här ligger också Peace Hotel, ett världsberömt hotell, nu nyrenoverat. Inne i hotellet finns The Jazz room, där man spelat jazz oavbrutet sedan före revolutionen.

Av udda sevärdeheter kan nämnas Qi Bao, en sk. vattenstad (water town), en gammal historisk stad med kanaler och gamla hus som nu ligger inklämd i ett modernt bostadsområde.

På andra sidan Pu-floden ligger Pudong (vilket betyder öst om Pu), Shanghais nyare distrikt där de högsta och några är världens största skyskrapor ligger. Här finns även Shanghais mest kända byggnad och symbol Pearl Tower, som är ett futuristkt högt torn med runda bollar varav en bergbana samt en simulatorbio som finns i den största bollen. Shanghais högsta byggnad är Shanghai World Financial Center, SWFC. Skrapan är 492 meter hög och har ett utsiktsplan längst upp med ett glasgolv. Just nu byggs skyskrapan Shanghai Tower som kommer bli världens näst högsta när den är klar med sina 632 meter. Shanghais mest berömda park är den gamla unika parken Yu Garden i gamla stan (Huangpu), byggd 1521.

Den 1 maj 2010 öppnades World Expo 2010 Shanghai världsutställningen som detta år är i Shanghai. Expo-området liknar en hel stad och sträcker sig kilometervis på båda sidor om Pu floden som rinner genom Shanghai.

Andra sevärdheter i Pudong är det fina akvariet med inriktning på hajar som ligger bredvid Pearl Tower. Inte långt därifrån ligger Super Brand Mall, det största shopping centret i Kina, Jin Mao byggnaden bredvid SWFC, den före SWFC högsta byggnaden i Kina (liksom SWFC också ett Hyatt Hotel), Century Park, ett riktigt stort Parkområde mitt i Pudong. Rekommenderas kan också Tekniska museet, en enorm byggnad som tom innehåller en hel regnskog it ett hörn av byggnaden. Där ligger också, vid Tekniska museets tunnelbanestation, den berömda XJ copy-market, Shanghais största, och vanligtvis den första punkten på utflyktslistan för de flesta besökare till Shanghai.

En timmas bilfärd bort ligger de bägge längsta broarna i världen. Den ena, 32 km lång, Dong Hai bridge, går ut till Shanghais djuphamn. Den andra, 36 km lång (världsrekord), Hangzhou Bay bridge, går över Hangzhou bukten. Det är en fascinerande upplevelse att åka 36 km rakt ut över havet.

Egen kommentar: Detta är bara ett litet, litet urval av allt som finns att se på och göra i Shanghai. Vad man vill göra handlar ju också om vad man är intresserad av - musik, kultur, konst, shopping, uteliv m.m.

grattis brorsan!

Publicerad 2010-08-13 17:44:57 i Sommaren 2010,

fredagen den trettonde, de vänsterhäntas dag OCH Davids 40-årsdag! Att han dessutom råkar vara vänsterhänt är kanske mer en slump än ett sammanträffande..Stort grattis till dig idag iallafall. Firandet tar vi en annan dag!!


jag, kalle och david. Sommaren 1978.

Katedralen i Xujiahui

Publicerad 2010-08-12 11:17:17 i Shanghai information,

Xujiahui-katedralen i Shanghai

Från Wikipedia
Xujiahui-katedralen

Xujiahui-katedralen 徐家汇天主教堂 eller Zikawei-kyrkan, egentligen Sankt Ignatius kyrka 聖依納爵主教座堂 är den katolska katedralen för Shanghais stift i Kina. Kyrkan rymmer 3 000 personer och är en av Östasiens största. Xujiahui är uppkallad efter Xú Guāngqǐ, en berömd kinesisk lärd stormandarin som blev döpt där 1603 och tog dopnamnet Paul. Xu-familien bor ännu i början av 2000-talet i detta område i Shanghai, stadsdelen Xujiahui i distriktet Xuhui.

Xujiahui-kyrkan ritades av den engelske arkitekten William Doyle, och restes av franska jesuiter mellan 1905 och 1911. Den blev vandaliserad av rödgardister 1966 under kulturrevolutionen; taket och spirorna revs ned och 300 kvadratmeter glasmålningar krossades. Efteråt var den under det följande årtiondet ett statligt lager.

Kyrkan återöppnades den 1 november 1979. De två spirorna kom på plats igen före jul 1982. 1989 firades mässan på kinesiska första gången, efter beslut av biskop Aloysius Jin Luxian.

Egen kommentar: Jag går hit ibland. Katedralen ligger bara ett stenkast från där vi bor, tar ca 5 min att gå. Det är så rogivande att sitta ned en stund i katedralen och när det är så där stekhett ute och man ändå vill ta en liten promenad så är katedralen en bra rastplats. Här är nämligen svalt utan att det behövs AC!! Jag har ännu inte varit på någon mässa där men det kanske blir av så småningom.

Politik

Publicerad 2010-08-12 10:53:45 i Shanghai information,

Den politiska makten i Shanghai utövas officiellt av stadens folkregering, som leds av den regionala folkkongressen och borgmästaren. Storstadsområdet Shanghai befinner sig administrativt på provinsnivå, vilket betyder att borgmästaren i Shanghai är jämställd med guvernörerna i landets övriga provinser. Dessutom finns det en regional politiskt rådgivande konferens, som motsvarar Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens och främst har ceremoniella funktioner. Stadens borgmästare sedan 2003 är Han Zheng.

I praktiken utövar dock den regionala avdelningen av Kinas kommunistiska parti den avgörande makten i Shanghai och partisekreteraren i regionen har högre rang i partihierarkin än borgmästaren. Sedan 2007 heter partisekreteraren Yu Zhengsheng.

shanghainesiska

Publicerad 2010-08-10 12:56:54 i Shanghai information,

I Shanghai talas en variant av den kinesiska Wu-dialekten. Den talas i ett område runt Yangtzeflodens nedre lopp, som även innefattar miljonstäderna Suzhou i provinsen Jiangsu och Hangzhou, provinsen Zhejiangs huvudstad. Lingvistiskt sett är Wu-dialekten att betrakta som ett språk. Av politiska skäl har det dock bestämts att den, liksom andra lokala han-kinesiska språk, till exempel kantonesiska, skall benämnas som dialekter.

Wu-dialekten saknar skriftspråk liksom officiell ställning. Inom administration liksom inom undervisning används mandarinkinesiska, den officiella dialekten vilken talas i Kinas huvudstad Peking.

Eget exempel: Ordet tack heter xie xie på rikskinesiska, dvs mandarin, men på shanghainesiska heter det shaya.
Att det talas just shanghainesiska i Shanghai gör det extra svårt för oss utlänningar. Här går vi och studerar kinesiska men när vi sen ska ut och praktisera våra språkkunskaper i stan så blir allt fel ändå. Fast givetvis är det så att de flesta kineser talar både och. Men det låter faktiskt som två helt skilda språk.

Stadsblomma

Publicerad 2010-08-09 13:12:35 i Shanghai information,

Även i den smutsigaste stad växer det en och annan blomma. Shanghai kan stoltsera med den vackra Magnolian som under våren står i full blom. Jag har sett vita, rosa, lila och ceriseröda varianter men de är alla lika vackra. Magnolia är ju egentligen ett träd och när det blåser och ruskar i grenarna så ser det ut som tusentals händer som vinkar med servietter! 

 

Magnolia denudata


From Wikipedia, the free encyclopedia

Magnolia denudata, known as the Yulan magnolia (Chinese: 玉蘭花), is native to central and eastern China. It has been cultivated in Chinese Buddhist temple gardens since 600 AD. Its flowers were regarded as a symbol of purity in the Tang Dynasty and it was planted in the grounds of the Emperor's palace. It is the official city flower of Shanghai.

Shanghaiinfo

Publicerad 2010-08-09 12:41:05 i Shanghai information,

Idag startar jag en ny kategori på min blogg, Shanghaiinformation. Jag kommer att lägga in olika basfakta om Shanghai och sådant som är av allmänt intresse. Jag kommer även att lägga in fakta som ligger mig extra varmt om hjärtat. Kanske något speciellt om den stadsdelen vi bor i etc.
Min förhoppning är att fler av Er läsare blir extra nyfikna på Shanghai och kanske vill komma hit och hälsa på!

Från Wikipedia
Shanghai
kinesiska : 上海?
  pinyin: Shànghǎi
Shanghai on 2nd July 2008.jpg
Förkortning: 沪/申   (pinyin: Hù/Shēn)
Typ av område: Storstadsområde
(provinsnivå)
Position: 31°12′0″N 121°30′0″O / 31.2, 121.5
Yta: 6 340,50 km2
31:e störst i Kina
Folkmängd: 18 670 000 (2007)
25:e folkrikast i Kina
Befolknings-
täthet:
2700 inv./km2
BNP:* 22 000 USD (ppp) ¥/inv. (2010)
Officiella språk: kinesiska
Borgmästare: Han Zheng
Parti-
sekreterare
:
Yu Zhengsheng[Uppdatering behövs]
Officiell webbplats
Shanghais läge i Kina.
Shanghais läge i Kina.
*Källa för BNP: en.wikipedia.org

Shanghai (kinesiska:上海?, pinyin: Shànghăi info, uttal:[ʂaŋxaj]) är den största staden i Folkrepubliken Kina, belägen vid Changjiangs delta mot Östkinesiska havet. Shanghai är Asiens näst viktigaste ekonomiska centrum efter Tokyo samt Kinas mest expansiva och ekonomiskt viktigaste stad.

Shanghai är ett av de fyra storstadsområdena i Kina som är ställda direkt under landets centrala administration i huvudstaden Peking. Hela kommunen hade 18 670 000 invånare år 2007. Centrala Shanghai hade 8 023 001 invånare vid folkräkningen 2000.[1]

Invånarna i Shanghai åtnjuter en relativt hög levnadsstandard i jämförelse med invånarna i de flesta andra av Folkrepubliken Kinas städer. Stadens centrala delar genomkorsas av massiva trafikleder i flera plan över marknivån. Shanghais hamn är den största och viktigaste i Kina.

Befolkning

Shanghai har en mycket snabb befolkningsutveckling, främst beroende på inflyttning från den omkringliggande landsbygden och andra delar av Kina. Stadens befolkning är därför väldig heterogen i jämförelse med andra kinesiska städer. Shanghai har genomfört ett flertal administrativa åtgärder för att minska inflyttningen från andra delar av Kina, bland annat krav på att alla kinesiska besökare i staden måste registrera sig hos den lokala polisen.

Shanghai har officiellt över 18 miljoner invånare, men på grund av hukou-systemet är svårt att få en exakt siffra på antalet boende. 99,4 % av invånarna är Hankineser (汉族). Den största minoriteten är Hui (回族) som står för 55,5 % av minoritetsbefolkningen.

Shanghai har också en ständigt växande grupp av utländska invånare. Shanghai är den stad i Kina som har högst grad av giftermål mellan utländska och kinesiska medborgare. Ca 5 % av alla giftermål i Shanghai sker mellan en kines och en utländsk medborgare. Det nationella genomsnittet är 2 %.

Kvinnor i Shanghai anses ha en högre position i familjen och samhället än vad som är vanligt i andra delar av Kina. Bland annat är matlagning en syssla som vanligtvis utförs av mannen i den vanliga Shanghai-familjen.

I Shanghai finns de flesta större religioner representerade. Det är svårt att få en exakt siffra på antalet troende, men enligt statliga uppskattningar erkänner sig (är aktiva) 370 000 till den buddhistiska läran, över 110 000 är daositer, 60 000 muslimer, 14 000 är katoliker, och 18 000 tillhör andra kristna organisationer.

sommarbilder 2010

Publicerad 2010-08-08 12:29:42 i Sommaren 2010,

jag har varit dålig på att skriva i sommar. Det har gått flera dagar, veckor mellan gångerna. Det är visserligen lätt att skriva om vad man gjort, men lite knepigare att beskriva hur allting känns. Och jag fortsätter i lathetens tecken och lägger in några bilder från sommaren istället..

              
                           sandra o Ulf hälsade på                                       dammiddag                                       

sommarens galnaste gruppbild!

 
  hos Johan o Magda                   stephanie fyllde 23  
                                     

pappa spanar ut över makrillfiskarna på Bäckerö.

      

grillkväll på vår altan.

   
pilane - ett av mina kulturfavvoställen!

 
party!!!underbara bad!

     


söndag den 1 augusti

Publicerad 2010-08-01 17:58:31 i Sommaren 2010,

nu har jag suttit här en stund och funderat på vad jag ska skriva om. Skrivit några meningar, gjort omformuleringar, suddat bort och lagt till. Vad är det jag vill säga egentligen?? Jag menar "Hur svårt kan det va?" som Linda B sjunger. Jag tror att det jag vill få fram är att jag har det bra helt enkelt! Och att jag är tusenfalt tacksam för att jag får befinna mig just här och nu. Bland alla dem jag tycker så mycket om. De som är mitt nav i livet. Mina ekrar som får hjulet att snurra.
Som får mig att vilja leva. 
Japp!
       Äggeskär

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela