holmekagan

helgen

Publicerad 2009-08-30 13:49:45 i Holmekagan goes Shanghai,

I fredags blev det brödbak i ugnen! Tänk att en så självklar sak som att kunna baka bröd hemma kan bli så stort här! I våras fick jag grädda bröden i stekpannan, nu kan jag alltså grädda dem i min nya lilla ugn. Kul att kunna baka tex lussekatter och sånt när julen närmar sig!


Efter baket var det dags att gå med John till frisören. Han blev mycket nöjd. För endast ca 70 svenska kronor fick han både hårtvätt, huvud, nack och ryggmassage, klipp och fön. Dit ska jag också gå nån dag.


Senare framåt kvällen gick jag och Håkan ut på restaurang och åt världens supergodaste middag.På restaurangen jobbade en tjej som bott i Sverige i några år och därför kunde prata lite svenska. Hon tyckte naturligtvis att det var jättekul att vi var där och hon fick öva på sin svenska igen.

Oljemålning på restaurangens toadörr!!På lördagen var vi riktiga turister och åkte och trängdes med alla andra vid Yuyuan garden. Ett stort område med byggnader i traditionell kinesisk stil, matställen, massa turister och massa, massa försäljare som vill sälja allt möjligt till en. Men där finns också en jättefin trädgård och den var vårt huvudsakliga mål. Där inne var det inte lika mycket människor och faktiskt riktigt lugnt och fridfullt på sina ställen.

Idag gick vi upp tidigt och begav oss till tygmarknaden för att låta sy upp skjortor till en vän hemma i Sverige. Efter en tuff "förhandling" fick vi 7 skjortor till ett mycket bra pris. Nästa vecka ska vi beskåda det spännande resultatet. Sen promenerade vi runt för att leta efter en skomakare som kunde laga Johns favvo-skor, ett par i mitt tycke utslitna Converse som lika gärna kunnat gå till tippen. Men som sagt, John älskar dem och vil ha dem ett tag till. Vi hamnade i några mycket fattiga kvarter med gamla slitna hus som knappt hängde ihop. Och vi fann en skomakare som omsorgsfullt lappade ihop skorna. Vi utgjorde nog en ovanlig syn i dessa kvarter och människor tittade nyfiket på oss men skorna blev bra och John var nöjd.Efter en god måltid på en fräck nudelrestaurang åkte vi för att köpa varsin cykel. Men oj, oj, så läskigt att cykla hem sen i den hetsiga trafiken här. Man måste verkligen vara tuff och följa med strömmen. Det går inte att vara för försiktig här inte,,,, hujedamej.
Min fräcka Giant!!

träff med swedeladies

Publicerad 2009-08-27 13:25:07 i Holmekagan goes Shanghai,

Idag har jag varit på träff med Swedeladies, en förening för svenska kvinnor i Shanghai. Träffen hölls på en kaffebar mitt inne i smeten, nära People's Square. Vi var kanske ett 20-tal kvinnor i olika åldrar, några har bott här ett tag och en kom så sent som igår. Det var trevligt och jag bytte mailadress med några stycken, vi får väl se om det kan bli några nya bekantskaper. Två stycken har barn i Johns ålder som också ska börja på Jiatong university. Sen så anmälde jag mig till en nybörjarkurs i mahjong, det ska bli kul! Och så fick jag träffa Linda som jag känner litegrann. Hon har bott här i stan i över 2 år och känner till det mesta om saker och ting.

Det är fortfarande JÄTTEVARMT här, 37 grader,,,Jag stod inte så värst länge och väntade på att Billy skulle komma och hämta upp mej efter träffen men på den stunden hann jag bli totalt genomsvettig. När vi körde hemåt kom regnet men det var bara en kort skur. Förra veckan regnade och åskade det varje dag men denna veckan har varit mer stabil fast varmare då,,,

Imorgon kommer Håkan hem från Kunming! Vi tänkte fira kinesisk alla hjärtans dag lite i efterskott och gå ut på romantisk middag :-)

svettiga onsdag

Publicerad 2009-08-26 13:52:27 i Holmekagan goes Shanghai,

Imorse blev jag väckt av att det knackade på dörren. Jag gick och öppnade och utanför stod en dam och hon började säga något på kinesiska. Jag förstod naturligtvis ingenting men hon bara pratade på. Till slut så förstod jag att hon ville komma in i lägenheten och titta på något. Hon gick då till köket och sen ut på den lilla balkongen där. Då förstod jag - hon skulle läsa av gasmätaren!! Ja, man är ganska så lost när man inte förstår ett språk men detta var ju en bagatell som ändå gick lätt att ordna.
Nåväl, efter frukost och lite pysslande bestämde jag och John oss för att trotsa värmen och ge oss ut på sight-seeing. Även om det är fruktansvärt varmt så blir jag ändå trött på att bara sitte inne. Det är ju så spännande att bara ge sig ut här, det händer hela tiden saker omkring en, mycket liv och rörelse. Men Gud så svettigt det var Jag undrar hur mycket man kan svettas egentligen? Idag var som att ha gått på flera gympapass samtidigt. Efter några gator upp och ner var vi tvungna att gå in på ett köpcenter och andas lite AC:luft,,, så det blev lite shopping idag också,,,
Sen åt vi lunch och drack goda svalkande drinkar. När vi kom hem hade städpatrullen varit här och lägenheten doftade gott och var nystädad! Hur lyxigt som helst!

Idag är det föresten Alla hjärtans dag här i Kina, deras egen sådan dag som heter Qixi på kinesiska. Då ger man tex blommor till varandra och firar Qixi Festival. I Shanghai Daily kunde jag idag läsa om 79-åriga Han som gav en jättebukett med röda rosor till sin 99-åriga fru Zheng. Det var en så fin bild på dem i tidningen också! Länge leve kärleken!
Qixi kommer ifrån en kinesisk saga som handlar om en gudinna och en man. De blev tvingade att leva isär för deras kärlek ansågs bryta mot reglerna och de kunde endast träffas en gång om året. Den sjunde dagen i den sjunde månaden i den kinesiska månkalendern, som alltså infaller idag. 


På lunchstället hade vi fin utsikt över Xujiahuipark,

och den stora Zhaojiabangroad.Läskande dryck i värmen,,,


,,som jag glatt sörplade i mig!

Och så blev det som sagt lite shopping idag också daaaa,,,,,,,,

bl.a denna söta babydress till en på Håkans jobb

åsså nåt till den ömma modern, alltså jag!

Efter denna "jobbiga" dag så orkade jag inte laga nån middag ikväll och eftersom det bara är jag hemma ikväll, Håkan är ju i Kumming eller vad det nu heter och John är ute med en kompis, så blev det varma mackor. Exklusivt tillgade i den nya ugnen!! 

lite händelser

Publicerad 2009-08-25 11:36:27 i Holmekagan goes Shanghai,

Okej, då ska jag försöka göra en slags sammanfattning av de senaste dagarna. AC:n pajade ju som sagt i helgen. På söndan var här åter igen en massa gubbar som skulle försöka fixa eländet. Det blåstes i rör, det användes trasor att fånga upp allt vatten med, det användes små porslinsskålar. Den ene gubben placerade t.om en porslinsskål uppe i takluckan där det droppade för att på så sätt fånga upp vattnet,,,och han lät den stå kvar. Men som vanligt var detta bara en tillfällig förbättring. Det varade i några timmar och senare på kvällen så började det droppa igen. Fram med spännerna igen,,

Under dagen var vi även tvungna att ta en tur till sjukhuset för Håkans magknip ville inte ge med sig. Då hade han varit dålig i fyra dagar och inte fått behålla nån mat. Men vart skulle vi bege oss? Vi hade en lista med rekommenderade sjukhus och jag ringde till ett som heter Huashan hospital, som ligger nära därvi bor. De sa att han var välkommen dit. När vi kom dit irrade vi först omkring ett tag och Håkan stackarn kunde knappt gå upprätt. Till slut hamnade vi på något för "out-patients". Först trodde jag att det var för utlänningar men det visade sig vara för icke inneliggande patienter, typ som en vårdcentral. Det var förstås en massa papper att fylla men jag måste säga att vi fick ett mycket gott bemötande och Håkan blev väldigt väl omhändertagen. Vi behövde inte sitta länge och vänta förrän han fick träffa en doktor och sen var det provtagning. Proverna skickade direkt till labbet och inom en timma kom svaren. Han blev även undersökt av en kirurg under tiden. Diagnosen blev "acute gastric intestines", akut tarmkatarr. Inget farligt eller smittsamt men mycket smärtsamt förstås. Han fick medicin och vi kunde bege oss hemåt igen. Vårt första intryck av kinesisk sjukvård är över förväntan!

På måndag morgon var det dags att börja ringa igen angående den läckande AC:n. Och äntligen, denna gång tog det ordentlig skruv. Efter ett par timmar var hela lägenheten full av folk kändes det som, t.om landlorden kom i egen hög person. En liten dam som beklagade sig det allra djupaste att vi haft sånt besvär. Hon bor tydligen i samma hus som oss men jag har aldrig sett henne. När "fixargubbarna" var färdiga så bad hon sin egen ayi att komma hit ner och städa upp, helt otroligt!  Vad vi förstod så har det varit någon felkoppling i AC:systemet som vi nu hoppas äntligen har rättats till. När landlordsdamen ändå var här och vi haft så mycket bekymmer så tänkte vi att nu kan vi nog passa på att fråga om vi får sätta upp vår spegel på väggen. Vi har den nu stående längs en vägg men det bästa är ju att få den upphängd. En enda liten sak kan vi väl ändå få hänga upp,, men nä då, det gick inte. Iallafall inte där som vi ville ha den. Enligt kinesisk sed betyder det otur att ha en spegel som man kan se sig själv i när man kommer innanför dörren. Vi skulle kunna få hänga den på en vägg i den smala korridoren mellan våra sovrum men då kan det kvitta. Nu får den stå kvar där den står.

Idag kände sig Håkan såpass bra att han ikväll kunde åka iväg till Yunnanprovinsen för ett stort chefsmöte där. Hoppas nu att allt går bra!  Det ska tydligen vara vackert i den provinsen och hade inte John varit här så hade jag nog åkt med och spanat lite. Men det blir fler chanser.

John trivs än så länge utmärkt här i stan. Han har redan träffat kompisar och igår kväll var de ute och gjorde Shanghai osäkert, haha!


Här fick Håkan vila medans vi väntade på provsvaren.


Hospitalet Huashan

Trasig AC,,igen,,

Publicerad 2009-08-22 08:49:22 i Holmekagan goes Shanghai,

Jaha, då pajade AC:n i vårt sovrum igår kväll igen. För tredje gången på lika många veckor. Och varje gång det varit "engineers" här så säger dom att "nu är den fixad". Men jag börjar allt mer tvivla på deras kunnande,, Jag tror dom bara lagar den tilffälligt och inte kommer åt det grundläggande felet. Så här kan vi inte ha det! Det rinner vatten över golvet och vi ställer hinkar under men så börjar det droppa på ett annat ställe och,, Håkan ringde till nån högre boss förut och sa att "om de inte fixar detta nu så får de skaffa en ny lägenhet till oss"! Men vem vet, det kanske blir likadant där? Det är så mycket som inte fungerar här i lägenheten, internet hackar, sattelitkanalerna har försvunnit, vattentrycket i kranarna är det mesigaste man skådat,,,
Idag är jag uppretad och frustrerad som ni märker. Ska det fortsätta vara såhär så fort något krånglar?!

Sommar i Sverige och på min älskade ö, Klädesholmen.

Publicerad 2009-08-20 07:55:55 i Sommaren 2009,

I våras hade jag en fruktansvärd hemlängtan när vi var i Shanghai, så när jag äntligen kom tillbaks hem för att fira sommar var jag mycket glad. Och vilken sommar jag haft, helt underbar. Det började med sonens student - en fantastisk dag med nära och kära. Sen har det rullat på med midsommarfirande och andra festligheter. Kanske uppskattar man det man har hemma mer när man bor utomlands, jag vet inte. Men ett vet jag, och det är att jag har fått dela så många fina stunder med härliga människor i sommar och det är minnen som jag ska bevara i mitt hjärta och plocka fram när jag längtar hem igen eller bara vill minnas något riktigt kul!


                                                                                        På havet i natten!

Jag och Maria, min allra käraste barndomskamrat.  Och nedan följer en blandad kompott av sommaren :-)


   

Hallo everybody, clap your hands, you're lookin goooood!!!

Växter i värmen

Publicerad 2009-08-20 07:39:55 i Holmekagan goes Shanghai,

Igår körde Billy mig och John till en stor handelsträdgård, Hongqio flower market. Där fanns hur mycket olika sorters blommor och växter som helst och man blev lite yr i bollen när man gick runt och spanade. Men det värsta var värmen. Som att befinna sig i en tropisk regnskog,,, Men vi fick iallafall valt ut några växter till balkongen och John ett par träd till sitt rum. Svetten rann om oss så besöket på flowermarket blev inte långt denna gång men det är garanterat ett ställe vi ska åka tillbaks till!

                                                                                  Det stora trädet heter Waterflower.


Jasmin  och limeträd

Vad är en holmekaga?

Publicerad 2009-08-19 05:37:09 i Om holmekagor,

Det finns säkert de som undrar vad en holmekaga är för nåt. En holmekaga är ett matbröd som bakats på Klädesholmen sen flera hundra år tillbaks. Recepten har ärvts i generationer och alla familjer har just sitt favoritrecept, även om det i stort bygger på samma ingredienser. Men det kan vara nån liten nypa salt och socker här och där som skiljer. Holmekager är runda brödkakor som helst ska vara gräddade över öppen eld för att kallas äkta holmekaga. När man bakar holmekager så samlas man hela familjen eller några vänner och hjälps åt. När man ändå tänder eld i spisen är det lika bra att passa på att baka så mycket som möjligt och då underlättar det att vara några stycken. Ofta har det sett ut så här i bakstugan: En man, kanske fadern, sköter elden och gräddningen, medans kvinnor och barn sköter utbakning av kakorna. Just Klädesholmen är känd för sina superdupergoda kagebröd! Alla vill ha dem och ingen kan motstå dem! Finns inget bättre än nygräddad holmekaga med smör och en ostbit!

Sen så går även flickor och kvinnor från Klädesholmen under namnet holmekager. Samma här; alla vill ha oss och ingen kan motstå oss. Vi är helt enkelt för goda ;-)

I våras när jag först kom hit till Shanghai för att bo här så blev jag en dag akut sugen på holmekager. Men var hittar man det här?? Jag tänkte att jag får helt enkelt baka egna kager men utan ugn är det svårt. Hm, men jag har ju en gasspis tänkte jag. Satte en deg på medhavd torrjäst från Sverige och fram med stekpannan på gasspisen. Jag gräddade små miniholmekager och de blev faktiskt riktigt goda!! Nu har jag fått en ugn här så inom en snar framtid ska jag pröva att grädda kager i den. Det kan ju dock aldrig bli äkta holmekaga eftersom det inte är över öppen eld men det närmaste man kan komma iallafall. En holmekaga som bakar holmekager!

bloggdesign och ugn m.m

Publicerad 2009-08-18 11:26:33 i Holmekagan goes Shanghai,

Jag och John har suttit här framför datorn i eftermiddag och försökt få till en snygg design på min blogg. Hitills är jag nöjd med överskriften och att bilderna på Klädesholmen och Shanghai går in i varandra. Men bakgrunden är inte klar än. Har prövat några olika men texten syns så dåligt på vissa. Skulle nog behållit blomtapeten,, Ja, detta är små bekymmer som man kan bry sig med en regning tisdag i Shanghai. Regnet har öst ner i omgångar idag och det har åskat och mullrat nåt så fruktansvärt. Tempen har stigit till 35 grader och det är hot, hot.
Ska snart börja med middagen, kycklingwok! Imorgon blir det troligtvis en tur till Hongqio flower market. Där har dom tydligen ALLT i blom och växtväg och jag hoppas hitta något fint till balkongen. Har sett att grannen under mej har ett limeträd tex,,,

I söndags kom den efterlängtade ugnen! Oj, vad här ska bakas och gräddas nu ;-)


Vi har fått knö in den i ett litet utrymme i köket och ställt den på en Billy-bokhylla. Allt går med lite tålamod!

de e måndag morgon!

Publicerad 2009-08-17 16:25:24 i Holmekagan goes Shanghai,

Sovmorgon, så skönt!! Är fortfarande lite trött efter den långa flygresan och då är det är det toppen att kunna ta sig en rejäl sovmorgon och inte behöva bekymra sig över tider att passa m.m. Jag och John planerar att ta en tur ut på stan idag. Jag vill gärna visa honom runt här i området. Det småregnar men tempen ska stiga till 35 grader idag,,,huja!
AC:n är tillfälligt reparerad men nya reparatörer kommer imorgon,,får se hur detta slutar.

Igår blev det fest på de insmugglade puritanpotatisarna! Mums vad gott. Gladast blev väl Håkan som inte ätit svensk poatis på några veckor.

ett puritankok!

 

det börjar likna ett hem,,

Publicerad 2009-08-15 13:59:14 i Holmekagan goes Shanghai,Äntligen börjar det likna ett riktigt hem i våran lägnehet! Efter en intensiv dag igår med uppackning av container och en sväng till Ikea idag så känner jag mig ganska nöjd. Ännu återstår en del men ändå,,

Men nu har AC:n  i vårat sovrum ballat ur,,grr. Det började flöda vatten över bokhyllan som står under och sen ner på golvet. Håkan ringde Yopark, serviceinrättningen till lägenheten, och de kommer på måndag. Kommer bli en varm helg,,,

framme i shanghai igen!

Publicerad 2009-08-13 11:37:02 i Holmekagan goes Shanghai,

Efter ett jobbigt avsked av dottern lyfte alltså planet 12.50 från Landvetter i tisdags. Väl framme på Arlanda hade jag och sonen drygt 5 timmar att slå hål på. Flyget till Bejjing skulle gå 19.00. Vi tog det mycket lugnt, shoppade vin och godis i taxfreen och åt en jättegod middag på O'Learys. Sen blir man ju lite trött av allt väntande så medans jag sa åt sonen att hålla koll på vårt handbagage så tog jag en tupplur. Jag somnade in väldigt gott och någonstans långt bak i mina drömmar måste jag ha hört ordet "boarding" och börjat vakna igen. Med ett ryck for jag upp och hör de säga i högtalarna: Sista utrop för boarding till Bejjing". Herregud, och där sitter sonen i godan ro och smsar till kompisar och har inte hört någonting. Snabbt som bara den fick vi bege oss till passkontrollen och vår gate. Då kom nästa grej. Mitt pass är tydligen på upphällningen - första sidan är trasig i ena kanten och sånt går inte att komma med till Kina! Vid boardingen säger den vänlige mannen att "detta måste Air-Chinas represenatant ta en titt på. Då blev jag orolig,,, Men representanten sa att det var ok, "just be very careful".  8-timmarsflygningen till Bejjing gick mycket bra och väl där blev det förutom sedvanlig passkontroll även svininfluensakontroll. Men vi visade tydligen inga tecken på sjukdom för vi fick passera! Eftersom vi sen skulle vidare till Shanghai och flyga inrikes fick vi först checka ut vårt bagage och sen checka in det igen. Jag var lite orolig att de skulle upptäcka de insmugglade puritanpotatisarna men det verkade också gå bra. 
Det kändes lite pirrigt när vi var framme i Shanghai och visste att nu snart får vi träffa make/pappa igen!! Och där stod han och det blev kramar förstås:-)
Shanghailuften slog emot oss som ett våtvarmt omslag. Sonen var trött och kunde nog inte riktigt fatta att vi äntligen var framme, men det var vi ju! Och Billy, vår chaufför sa "Welcome Calina". Då visste jag att jag garanterat var här igen för det är ingen annan som kallar mig för Calina.
När vi kom hem till lägenheten blev det vila och sen en god hemlagad middag av maken. Och det supergoda riset som jag saknat så! Varför finns inte sånt gott ris i Sverige??Medical exam for foreigeners.

Idag har jag varit med sonen på medicalexamination, samma löpandebandetprocedur som jag och maken fick

genomgå i våras. Men så effektivt! De hinner med att undersöka några stycken på en timma kan jag säga.
Resten av dagen har gått åt till att installera oss i lägenheten och vila, vila, vila. Har varit supertrötta efter resan...

Imorgon kommer containern med bla möbler och annat smått och gott från Sverige. Det blir nog jobbigt att packa upp allting men också roligt!!

Skönt att John också är här nu!

Holmekagan goes Shanghai!

Publicerad 2009-08-10 15:13:33 i Holmekagan goes Shanghai,

Hej alla glada människor! Idag har jag startat denna blogg eftersom jag precis fått veta att facebook är blockat just nu i Kina. Jag vill ju gärna hålla kontakt med alla jag känner hemma i Svedala och även gärna dela med mig av mitt nya liv i Shanghai. Alltså startar den spännande bloggen "holmekagan" idag! En historisk händelse!!
Håller på att packa och springer upp och ner för trapporna här hemma och hoppas att jag inte glömmer något. Imorgon lyfter planet 12.50 från Landvetter och resan går via Arlanda - Beiijing och slutligen Shanghai. Är lite orolig för att bli satt i karantän för misstänkt svininfluensa i Kina eftersom jag är förkyld.  Man blir "scannad" på flygplatsen och visar man minsta tecken på feber eller råkar hosta, ja då är det kört,,,

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela