holmekagan

on our way

Publicerad 2011-09-28 05:20:52 i Holmekagan goes Shanghai,

sitter och väntar på att Håkan ska hem från jobbet så att vi kan gå och äta lunch och sen är det dags!
I eftermiddag flyger vi till Vietnam. I'm soooo excited! Vi flyger först till HoChimin(Saigon) där vi ska sova en natt innan vi flyger vidare imorgon ut till ön Phu Quok.

desperately seeking Ellen

Publicerad 2011-09-27 03:17:08 i Holmekagan goes Shanghai,


igår hälsade jag på barnen på barnhemmet. Första gången efter sommaren. Det är som vanligt roligt att få komma dit och träffa alla mysiga barn. Men jag saknade ett barn - Ellen. Var är hon tänkte jag? Desperat gick jag igenom alla rum, alla sängar, alla foton som de har upphängda med barn som bor där. Men ingen Ellen. Jag försökte fråga ayisarna (sköterskorna) var hon var men eftersom min kinesiska är mycket knapp så kunde jag inte göra mig förstådd. En ayi pekade nedåt men jag vet inte vad hon menade med det. Detta gör mig så ont och jag blir så ledsen. Vågar nästan inte tänka på vad som hänt Ellen. Nästa gång jag går till barnhemmet ska jag ta med ett kort på henne och om Helena är med (en svenskkinesisk tjej) så ska jag be henne översätta.
Fina lilla Ellen - var är du?
Light up your face with gladness

Hide every trace of sadness

Although a tear,
may be ever so near
...


mammas kusin

Publicerad 2011-09-25 07:02:01 i Holmekagan goes Shanghai,

min mammas kusin bor också här i Shanghai. Jag har väl alltid haft någon form av susning vem Anna-Lena är men vi har aldrig umgåtts eller så tidigare. Förrän nu! Vilket är väldigt skojigt! Anna-Lenas mamma Elma och min mormor Ethel var systrar.
Anna-Lena och maken Per flyttade hit i år och vi har verkligen funnit varandra. Inte bara för att vi är släkt (Karl Anderssons) och därmed har en hel del gemensamt utan också för att vi har roligt ihop och trivs i varandras sällskap.
Igår bjöd de oss på en tjusig och god middag på italienska Tavola. Vi satt på uteterassen alldeles vid floden och det var en ljummen och fin kväll.
Det sorgliga är ju att vi snart kommer att lämna Shanghai.. Precis när man träffat några man tycker väldigt mycket om så är det alltså dags att ta farväl...snyft. Men än har vi tid kvar här i Sh och den ska vi se till att utnyttja!!viner och möbler

Publicerad 2011-09-24 10:55:56 i Holmekagan goes Shanghai,

igår kväll var vi på vinprovning ihop med våra grannar som även tipsat oss om detta. För endast 100 RMB, ca lika mycket i svenska kronor, så fick vi en proffsig föreläsning av vinkännaren Matthieu och provsmakning av hela 4 olika sorters viner från sydfrankrike. Till vinet serverades även lite olika tilltugg i form av bröd, soltorkade tomater och Godivachoklad.
Vi fick testa två mousserande - ett vitt och ett rosé, ett vitt och ett rött. Det godaste var roséet tyckte jag.
Det var intressant att höra om de olika druvorna och Matthieu pratade om druvor som iallafall jag aldrig hört talas om tidigare, någon som heter mouevre t.ex. Det vanligaste är ju att man hör talas om shiraz, merlot, cabernet sauvignon..
Det var också roligt att höra om hur olika samma druva kan smaka beroende på hur gammal själva druvrankan är. Är det väldigt djupa rötter får druvan smak av jordlagren. Vin från dessa rankor är givetvis dyrare. Och något man ska akta sig för är vinflaskor där det står VDT på, "vin de table", såkallat bordsvin. Det är gjort på de sämsta druvorna och vid stort intag får man garanterat huvudvärk dagen därpå. Satsa på ett vin med stämpeln AOC om du vill slippa bakrus!! "Appellation d'Origine Contrôlée". Det betyder att vinet är producerat inom ett visst geografiskt område och måste följa vissa regler i form av innehåll, förbjudna tillsatser m.m

Idag har vi varit iväg och beställt möbler på ett ställe långt ute på Pudong som heter Elm workshop. De tillverkar skåp, bord och stolar i framför allt träslaget alm som växer i norra Kina. Vi beställde ett matbord, stolar och två skåp. Vi har fått detta stället rekommenderat av andra som gjort möbler där och det har visat sig vara mycket hög kvalitét på grejerna. Killen som äger stället är amerikan och det underlättar betydligt när man ska förklara exakt vad man vill ha. Bilder kommer så småningom.
Vi var även iväg och kollade efter soffor på ett annat ställe vid Wending road här på Puxi men hittade absolut ingenting av intresse så soffjakten fortsätter imorgon. Sen så visade jag Håkan målargatan också som är som en allé intill Wending road. Vi har totalt olika smak när det gäller konst så det blev inget napp där heller...

back in the city

Publicerad 2011-09-22 16:26:40 i Holmekagan goes Shanghai,

idag var det dags för mahjong hos Ingrid. Jag tog en promenad bort till henne och gick längs gator jag gått på många gånger förr. Först en bit på Huashan, sen höger in på Guangyuan för att strax ta vänster in på Tianping. I den stora korsningen vid Huaihai road tog jag sen av på Wukang road och följde den ända tills det var dags att återigen ta höger in på Huashan road. Huashan road är en väääldigt lång gata men för att komma till Ingrid är det både snabbare och mysigare att kryssa längs smågatorna. Jag älskar att gå på dessa så typiska shanghaigator med sitt myllrande gatuliv. Längs de skuggande platanerna(träd) trängs alla dessa människor och många lever sitt liv praktiskt taget mitt på gatan. Inte så att de bor på gatan men mycket av vardagslivet sker där - en kyckling styckas, man köper grönsaker från sin närmsta grönsakshandlare, man lagar sin cykel eller moped, man äter, diskar sin disk och framför allt - hänger sin tvätt! Är det något jag kommer att ha med mig som en slags urbild för Shanghai så är det just all denna tvätt som hänger på tork överallt. Ibland kan man tro att det börjar regna, man känner några vattendroppar mot sitt huvud men oftast är det bara nytvättade kläder som hängts ut på tork från ett fönster ovanför där man går.
uppdatering

Publicerad 2011-09-21 14:44:29 i Holmekagan goes Shanghai,

just NU händer det. En uppdatering av denna blogg är på gång.

jag har precis satt mig framför datorn och tänker sammanfatta lite av mitt livs senaste händelser.
Den största nyheten eller händelsen är att Håkan fått jobb i Tyskland och att vi kommer att flytta dit i sinom tid. Har inget datum ännu vilket känns något frustrerande men är något jag helt enkelt får leva med i några veckor till. Även om jag inte är känd för att vara varken någon stor planerings eller kontrollbehovsmänniska så ogillar jag skarpt att leva i ovisshet. MEN förutom det så känns det ändå helt ok att vi nu kommer att lämna Shanghai och bosätta oss i den tyska staden Köln. En småstad i jämförelse med Shanghai men ändå stor med svenska mått mätt. Lite fler invånare än i Stockholm och påminner lite om Göteborg. Och Shanghai faktiskt! Floden Rhen flyter genom staden och det ger mig flashbacks till Huangpu river och Puxi och Pudong. I Köln ska man helst bo på den "rätta" sidan vilket är väster om floden. Sånt är alltid svårt att förstå för en oinvigd men är väl något man får veta mer om vad det lider. Bebyggelsen består mest av låga byggnader, gammalt och nytt, under andra världskriget bombades ca 70 % men den ståtliga Kölnerdomen klarade sig och skjuter upp som en stor svart riddare över staden. De har spårvagn eller tramway som det kallas där och det ger såklart göteborgskänsla. Annars så är Köln känd som party och gaystaden nummer 1 i Tyskland. Det är också en stor universitetsstad med inriktning mot humaniora.
Förra veckan var jag och Håkan nere och kollade på lite olika typer av boenden och det lutar åt en lägenhet i city. Kruxet är att när man flyttar in i en ny lägenhet i Tyskland så ska man inte bara ha med sig sitt bohag i form av möbler och dylikt. Man måste även ha med sig ett kök?! Totalt främmande för oss svenskar men detta är något som inte är helt ovanligt i Europa. Den lägenheten vi vill ha är helt nybyggd men saknar såklart kök. Det är ju inget vi vill köpa själva utan något som Akzo Nobel får stå för. Jag menar, vad ska vi göra med det köket sen?? Lägga i container hem till Sverige?
Fortsättning följer om vårt nya äventyr i Tyskland.

Det kommer bli jobbigt att ta farväl av allt här, det vet jag redan nu för jag tycker inte om avsked. Och det har blivit mycket avsked under vår tid hitills i Shanghai. Det är alltid lika jobbigt och ledsamt när jag ska åka från Sverige och hit. Och här i Shanghai har människor kommit och gått i en strid ström, människor man lärt känna och tycka om och som man sen fått ta farväl av. Och barnen på barnhemmet...Nej, avsked är inte min grej och jag känner att jag helst vill fly ifrån det. Samtidigt är jag så väl medveten om hur viktigt det är med just avsked, att säga hejdå på ett bra sätt. Men förnuft och känsla hänger som bekant inte alltid ihop...
 
I helgen som gick fick då Stephanie och John äntligen flytta in i sina respektive lägenheter. Vilken lycka! Och vilket slit...Men nu är de installerade och vi föräldrar kan inte göra så mycket mer för stunden. Nu är det färdigcurlat för ett tag ;-) De fick det jättefint båda två, riktigt mysigt får jag säga.

Snart närmar sig Kinas national holiday vilket innebär ledighet och att många passar på att resa någonstans. Vi ska åka till Vietnam och det ska bli jättekul. Vi flyger till Saigon och sen ut till ön Puhkok. Blir nog en ren slapparsemester med bara sol och bad. Härligt! Jag har hört att de ska ha väldigt god mat i Vietnam vilket jag också ser fram emot. Den går säkert att GI-anpassa också ;-)

På tal om GI så började ju jag och Håkan med denna diet för 6 veckor sen. Håkan har gått ner 6 kilo och börjar anta formen av skelett eftersom han inte hade så mycket att ta av medans jag gick ner först 4 kilo men har nu gått upp 1 eller 2 igen. Så fort jag slarvar bara litegrann så blir det alltså bakläxa. Inte så kul men det är bara att fortsätta. Här i Shanghai finns ju ett fantastiskt utbud av kött och grönsaker så det blir nog inga problem. Jag har tagit med mig 2 GI-kokböcker hemifrån. Ola Lauritzon heter gurun som skrivit dem.

Ja, nu har ni fått en liten update. Jag är lite mosig idag eftersom vi landade här i morse och jag kunde inte sova på flyget. Jag har inte gjort så mycket idag mer än att vila ett par timmar, varit och handlat och börjat packa upp resväskan. Imorgon drar shanghailivet igång igen - mahjongspel, luncher, chinese inkpainting, barnhemmet, kören, gymet, poolen, lördagsdrinken...


 

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela