holmekagan

mahjong

Publicerad 2010-10-28 07:04:05 i Holmekagan goes Shanghai,

Jag har börjat spela mahjong. Ett traditionellt kinesiskt spel som bygger på de fyra vindarna, öst, syd, väst och nord. Samt en massa spelbrickor med tecken, cirklar, bambu, drakar och blommor. Jag är nybörjare och förstår inte ens hälften av spelets alla regler men det går sakta men säkert framåt. Varje gång fastnar något i teflonpannan ;-)
I tisdags kväll hamnade jag även på vinmahjong som är poppis bland svenskorna här. Det är inte märkvärdigare än så än att man dricker vin och spelar mahjong. Kanske inte världens bästa kombo när man är en beginner men  jag gick faktiskt mahjong en gång och vann en hel krona!! Och det blev en mycket trevlig kväll med många glada skratt!
Nu har jag även inhandlat ett eget mahjongspel. Jag tog hjälp av Billy och vi åkte till Yuyuangarden och köpte ett spel. Jag valde ut det spel jag ville ha och Billy fick sköta prutningen. Det gick som en dans!


Med Billy och John i Yuyuan garden.

 
Mitt fina mahjongspel - utsidan och insidan.


Vinmahjong hemma hos Regina.

åter till Chongming Island

Publicerad 2010-10-28 06:34:04 i Holmekagan goes Shanghai,

Tisdagen ägnades åt en utflykt med SEA, Shanghai Expatriates Association, till Chongming Island. Jag var ju där för några veckor sen med några vänner men då hann vi endast med att äta lunch på ön. Denna gång tittade vi på fåglar vid havet, besökte en ekologisk farm och fick hälsa på hemma hos några bönder. Riktigt trevligt faktiskt!
Guiden berättade att det bor mest äldre människor på ön. Det anses inte fint att vara bonde och de unga söker sig till stan för att få jobb. Killen som startat upp den ekologiska farmen berättade att han möter mycket skepsis bland myndigheter och andra. Varför ska du starta en sån farm? Det kommer inte att ge någon avkastning! Han blir i det närmaste betraktad som dum i huvudet i detta land där bekämpningsmedel och även hormoner står högt i kurs att mata grödorna med. Men han verkade vara en mycket hängiven man som gör något han tror på, så förhoppningsvis kan hans entusiasm smitta av sig på andra farmare.

Det var även fascinerande när vi skulle titta på fåglarna. Guiden frågade om någon av oss sett vilda fåglar i verkligheten. Man skulle kunna tro att hon skämtade men faktum är att det är väldigt sällsynt att man ser fåglar i Shanghai. De äts upp helt enkelt! Även om folk har det betydligt bättre ställt nu och kan köpa kött i affären så är det så att i Kina tas ALLT tillvara. En fiskmås i innerstan blir inte långlivad minsann. På föredraget med Birgitta Lindqvist förra veckan, berättade hon att när hon bodde i Peking ett par år under kulturrevolutionen så hörde hon aldrig en fågel kvittra eller en hund skälla...
Så det var riktigt roligt när ornitologen ropade "Look, a bird, a bird!" när en fiskmås kom flygande.


Ann-Louise spanar efter fåglar vid havet.


Gänget samlat - Ann-Louise, Elise, Lena, Åsa och jag.


Den hängivne farmaren berättar om sitt ekologiska kall.


Tomatplantor


Vattenmelonplantor

 
Kvinnan vars hus vi fick besöka. Jag försökte ta ett kort på oss ihop men det gick sådär som ni ser.


Huset med omgivning.

 
Köket                                                Någon form av skafferi. Bakom stod en säng.


en annan glad Chongmingkvinna!


i grannhuset spelades det kort.


A bird!! (Dock ej vild..)

shanghai library

Publicerad 2010-10-28 05:49:55 i Shanghai information,

I söndags besökte jag och Håkan Shanghai library. Ett jättestort bibliotek som ligger på promenadavstånd från oss, Huaihai road. Biblioteket har ett brett utbud av främst kinesiska böcker såklart, men även en hel del västerländska. Här finns även tidningar från utlandet att läsa.


Shanghai Library is the largest public library in China and also one of the ten largest libraries in the world in terms of its rich collection and extensive floor space. People from China and abroad are welcome to enjoy the wide range of services at Shanghai Library.
In 1847, shortly after Shanghai opened its door to the world as a port city, the Library of the Xu Jiahui Jesuit mission was founded. With a collection of 200,000 volumes in both Chinese and Western languages.  
Håkan framför ingången                   Hittade den här feta boken inom mitt gebit. Kvällsläsning i höst kanske??

rainy days

Publicerad 2010-10-25 10:00:08 i Holmekagan goes Shanghai,

det har regnat i Shanghai hela helgen och idag är det mulet. Tempen har även sjunkit till under 20-strecket så jag tror bestämt att hösten är här. Kineserna har börjat med långkallingar, stövlar och jacka som en markering på att sommaren gjort sitt. Men vilken härlig tid det har varit fram tills nu! För en skandinav är det rena drömmen att kunna gå i t-shirt och kortbyxor långt in i oktober. Men som sagt - idag frös även jag när jag var ute och även om det är långt kvar tills jag tar på mig dubbla byxor så måste jag nog nu dra på en varm jacka!

kinesisk tygask

Publicerad 2010-10-22 06:16:33 i Holmekagan goes Shanghai,

i tisdags var jag och några till och gjorde tygaskar hos duktiga Anneli som var vår "fröken". Anneli har lärt sig hur man gör askar av en kinesisk väninna och nu lär hon i sin tur ut till oss svenskor. Jag tänkte när vi skulle starta upp i tisdags morse, att hur i hela fridens namn ska jag kunna åstadkomma något?! Jag är i och för sig lite pysslig av mig men tålamodet lyser gärna med sin frånvaro. Men Anneli är en lysande pedagog och gick lugnt och metodiskt igenom de olika momenten och sim sala bim! så satt vi där till slut med var sin ask! Behöver jag säga att vi var mer än stolta över oss själva...

 
asken görs helt från grunden - man skär ut hård kartong till botten, sidor och lock som sedan limmas ihop. Sedan kläs asken med tyg på utsidan och papper på insidan. 
 

det är ett knep o knåpjobb men mycket roligt.


här är våra fina askar! Min står längst fram och brevid min står Lillemors. Längst bak står Lisas och i mellanraden fr v står Evas, Ericas, Sirjes och Maggies.

1933

Publicerad 2010-10-18 10:34:24 i Shanghai information,

igår besökte jag och John 1933 - ett gammalt slakthus som numera används som kulturhus/konstmuseum/eventcenter. namnet 1933 kommer av att huset stod färdigt det året. Jag gick runt och var helt fascinerad av byggnadens arkitektur och ljuset som flödade in genom de höga fönstren. På 30-talet var det alltså ett gigantiskt slakteri där boskapen vallades mellan olika våningar och fållor innan de mötte sitt öde. Vilken aktivitet där måste ha varit! Så mycket blod som måste ha runnit! Nu var där så tyst och stilla - fridfullt som på en kyrkogård. Absolut värt flera besök!

www.1933shanghai.com

  

  
någon form av Lisa hjärta Pelle?                  vackert staket

 
svensk design i en av butikerna... 


de hade t.om en vinkällare!!

lördag

Publicerad 2010-10-17 06:07:03 i Holmekagan goes Shanghai,

igår, lördag, tog supersnälla Gunnel och Claes med mig på lunch på La Saleya. En liten fransk kvarterskrog på Changle Lu 570. La Saleya påminner starkt om Cyrano i Göteborg och jag känner att detta kommer att bli en favorit hos mig. Mycket vällagad god mat till hyffsat pris. Sen så går ju deras uteservering inte av för hackor heller. Jag menar, miljön gör ju sitt till också. Som att sitta i någons trädgård under prunkande träd. Mysigt är ordet! Dessutom så hittade jag mitt shanghainesiska drömhus alldeles intill restaurangen. Jag vill bo i French concession. Nu!


claes o gunnel!


huset på Changle Lu....Undra vem som bor där nu?

middag med barnhemsgänget

Publicerad 2010-10-17 05:54:50 i Holmekagan goes Shanghai,

i torsdags kväll hade jag middag här hemma för barnhemsgänget. Efter tisdagens Swedeladieslunch då Kristina pratade om Rosa Bandet fick jag inspiration till kvällens dukning. 
pink ribbon                                                    fina gåvor

  

kunglig glans

Publicerad 2010-10-13 16:00:19 i Holmekagan goes Shanghai,måste bara skriva en liten, liten kortis om att Viktoria och Daniel är här i Shanghai nu! På bilden (som jag lånat från Aftonbladet.se) poserar de framför Dalahästen utanför Sveriges expopaviljong. Vart de än kommer gör de succe, dessa små turturduvor!

stilmall

Publicerad 2010-10-12 09:33:55 i Holmekagan goes Shanghai,

som ni märker så har jag tillfälligt bytt stilmall här på bloggen. Jag tycker nämligen att texten syns dåligt på den andra. Men nu syns ju inte min fina holmekagan goes shanghaibild!! John ska få hjälpa mig vid tillfälle och försöka föra över den bilden. Men så länge får jag ha lite blombilder och det är ju inte så illa det heller?!

house of blues and jazz

Publicerad 2010-10-11 09:16:08 i Holmekagan goes Shanghai,

hade någon frågat mig för några år sen om jag ville gå med på jazzklubb så hade jag troligtvis tackat nej. Jazz och blues och soul- vad är det för skit? Sån musik gillar inte jag,,,eller? Som tur är så kan människan alltid förändras och sinnet kan öppnas för nya upptäckter. I lördags var det andra gången på ett halvår som jag besökte just en jazzklubb och jag måste säga - jag gillar det! Jag är långt ifrån frälst men jag gillar faktiskt känslan och innerligheten i musiken. Den känns äkta och jag blir berörd. Så mina vänner därhemma i Svedala, när ni kommer hit så blir det till att hänga med till House of blues and jazz på Fouzhou road!

solo i Shanghai

Publicerad 2010-10-07 11:36:38 i Holmekagan goes Shanghai,

nu har jag varit "ensam" i en vecka. Men så värst ensam har jag inte varit eftersom jag försökt roa mig på egen hand och så har jag några goda vänner härnere som tar hand om mig också!
Idag har jag, John och Maggie varit på IKEA. Vi åt lunch och gick runt och tittade lite. MYCKET folk där idag pga att många fortfarande är lediga. Men imorgon börjar de flesta jobba igen.
Nu ska jag strax promenera iväg till Ingrid och Janne för att smörja kråset...Det är fortfarande hyfsat varmt i Shanghai. Tempen har legat på runt 20-25 grader hela veckan. Gott!


köttbullar o mos o dammsugare till dessert. Skulle förklara för Maggie vad de kallas på svenska, "vacuumcleaner"..hm..


john o Maggie

chongming island

Publicerad 2010-10-04 13:45:30 i Holmekagan goes Shanghai,

söndagen ägnades åt en tur ut till ön Chongming som även räknas som ett eget distrikt i Shanghai. Färden dit gick via tunnelbana, buss, båt och sen buss och tunnelbana hem igen. När man åker med båten ut till ön så åker man faktiskt där Yangtzeriver mynnar ut i Östkinesiska havet. Lite häftigt även om jag var lite besviken på att man inte fick gå ut när man var på båten. Man var tvungen att sitta inne och fönstren hade täckts med något grått solskyddsfilter. Kineserna tänker inte alltid som oss, att man faktiskt vill ha utsikt och kanske SE vattnet.
Eftersom det tog sin lilla tid med alla transportmedel och vi ville även komma hem i någorlunda tid, så blev det endast att vi åt lunch på ön. Men där finns visst en hel del att titta på, tex en stor park, en ekologisk farm m.m.
Här kommer lite foton;

 
vi har just stigit av 3:ans t-linje och funderar på vilken buss vi ska ta. Sån tur att det finns vänliga människor överallt! Som tex denna trevliga Expovolontär.


bananer såldes direkt på gatan.


båten!!


trevliga Carrie med pojkvän som vi träffade på terminalen. Hon är från Chongming och skulle ut och hälsa på familjen. Pojkvännen jobbade som "coastgard" och var nu ledig i några dagar.

   
annorlunda porslin på detta ställe.     Åh, så hungriga vi var!!

  
nam nam - fisken var godast!


på hemvägen var vi många som slocknade...

kinas nationaldag!

Publicerad 2010-10-01 16:15:38 i Holmekagan goes Shanghai,

idag är det den 1 oktober och det är lika med Kinas nationaldag. Kallad Guoqingjie av kineserna och innebär tre dagars ledighet. Nationaldagen firas med anledning av årsdagen av utropandet av Folkrepubliken Kina 1949. Förra året var det 60-årsdagen och då firades det extra mycket. Jag måste erkänna att jag inte märkt av så värst mycket att det är nationaldag idag. Affärer, post och bank har öppet som vanligt och inte har det smällts så många raketer heller. Däremot var det betydligt mer folk i rörelse ute på gatorna så man förstår att många är lediga idag. I köpcentret alldeles brevid oss, Grand Gateway Plaza, var det något slags firande framför stora scenen. Sång och dansuppträdanden m.m. Och när jag kom till Xujiahuiparken vimlade det av brudpar som passade på att ta bröllopsfoton. Sen så har det smyckats lite extra i form av blommor och flaggor också.
Här kommer några bilder jag tog idag.


gul krysantemum och röd julros - kan det symbolisera något annat än...


..kinesiska flaggan?!! Paret som hamnade med på bilden ser minst sagt förvånade ut!

 
brudpar, brudpar..

 
lek i parken och annorlunda outfit..


dansuppvisning.


åskådare - kolla in den käcka byxöppningen för naturbehov. Enligt säkra källor använder endast 4% av Kinas småbarn blöjor!!!


man blir trött av allt nationaldagsfirande ;-)

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela