holmekagan

snart i Sverige igen...

Publicerad 2011-05-25 16:31:20 i Holmekagan goes Shanghai,

tiden går fort och denna våren har gått särdeles fort. Det är snart 5 månader sen som jag sist var i Sverige och nästa tisdag är det dags igen. Det ska bli skönt att komma hem igen, var nu mitt hem är...Det jag längtar mycket efter nu är FRISK LUFT!! Luften här i Shanghai har de senaste veckorna varit betydligt sämre än vanligt och man känner av det rejält. Det kliar i halsen och man får gå och harkla sig hela tiden. Nu förstår jag varför kineserna går och spottar överallt. Jag är benägen att göra likadant för man vill inte gärna svälja ner alla hemska partiklar och tungmetaller eller vad det nu är man andas in. Huja, vill nog helst inte veta det heller.
Nej, nu ska här snart andas havsluft igen. Mmmm, ska bli härligt!

fredagsmys

Publicerad 2011-05-14 08:55:05 i Holmekagan goes Shanghai,

igår hade vi en sån där riktig mysdag hela dagen. Vi sov länge, åt frukost, strosade runt i french concession, åt lunch, fikade. Vädret var soligt och gott, ca 28 grader.
På kvällen beundrade vi utsikten från Vuebars takterass. Den bästa tiden att gå dit är mellan 18 och 19, då får man uppleva skymningen över Shanghais skyskrapor. Läckert!
Middagen på australienska Kakadu var toppen - mycket god mat, högsta betyg!! Kvällen avrundades med kareokesång. Efter det kände vi oss mätta, nöjda, glada och trötta och åkte hem för att sussa sött!


på promenad


på La Strada, Anfu Lu.


stora syster lille bror


sunset in Shanghai

steph spanar


emil o steph


på Kakadu, Jianguo Lu

""sing a long""


bilder från Tibet del 3

Publicerad 2011-05-12 10:27:10 i Holmekagan goes Shanghai,


jakar i snön.


vi stannade till vid en liten by och träffade bl.a den här lilla flickan. Hon var mycket blyg men ställde ändå upp på att låta sig fotograferas. Vi gav henne en peng som hon sen direkt sprang iväg till en kiosk och köpte godis för.


några gamlingar i byn.


tibetvy


när vi åkte nedför de branta bergen fick bromsarna på bilen jobba så hårt så de blev alldeles överhettade och fick kylas av emellanåt.


glad kille som drev den lilla kiosken längs vägen som tillhandahöll bl.a bensin, vatten och cigaretter. Vi fick veta av Kelsam att han var 35 år och under vintern bodde nere i sin by men jobbade här under högsäsongen som är mellan april och oktober.


kvinna längs vägen.


mor och dotter


i nomadernas land - norr om Lhasa.


Nam Co lake som fortfarande låg frusen. Världens högst belägna saltvattensjö. Det kostade hela 120 kronor att besöka denna sjö. Svårt att förstå för oss svenskar som är vana vid allemansrätten och att vistas i naturen är gratis. Vi la märke till att många människor i detta område var fattiga så vi frågade Kelsam om inträdet kom dem tillgodo på något sätt. Ni får själva lista ut hans svar..


flicka 3 år, Nam Co lake.


flickans mor, 27 år gammal. Hade fött fyra barn varav endast två var i livet. Mycket fattig, ägde ett biljardbord som hon hyrde ut. Vad hennes man gjorde fick vi inte veta.


spisen i skjulet som de bodde i. Vi fick smaka på hemlagad yogurt - mycket gott!

ungdomar som dansar. Guiden sa att det troligtvis var förberedelse för en stundande vårfest.


familj längs vägen.


en dag provade vi att äta jakgryta. Smaken var okej men köttet var seeeegt...bilder från Tibet del 2

Publicerad 2011-05-12 08:30:23 i Holmekagan goes Shanghai,


vid Karolapasset, 5.100 möh.


Kambalabergen


Yamdrok lake

glaciär.


vårbruk


lunch i Gyantse


sjungande munk i Belchoeklostret.


såkallad stupa i Gyantze., Gumbom stupa.man i Gyantze


glada barn, Gyantze.


på väg in till templet Tachi lupo. Vi var de enda utlänningarna och guiden sa att "idag är ni en del av lokalbefolkningen".


håkan vid templet.


detta tecken såg vi inristat och målat lite varstans..


på en stolpe hade de hängt en telefon. "Munkkontakt?"


tibetsko på vädring.


äldre man.


den obligatoriska kvällsdrinken - Treo brus. Hjälpte en del att lindra huvudvärken med...

mera besök!

Publicerad 2011-05-11 03:27:35 i Holmekagan goes Shanghai,

i fredags kom vår älskade Stephanie och finaste Emil hit till Shanghai!! Tredje gången för Steph, första gången för Emil.  Är så glad att ha dem här!


i fredags på Pudongs flygplats. Lite mosiga var de allt..

bilder från Tibet del 1

Publicerad 2011-05-05 17:18:35 i Holmekagan goes Shanghai,


första promenaden i Lhasa. Här mådde jag prima!


Lhasa


colours of Tibet.


typisk entré


Barkhor street


tingel tangel


bönesnurror


på marknaden


lång fläta


guiden Kelsam och jag vid Potala palace.


potala palace började byggas redan på 800-talet och färdigställdes på 1800-talet. Snacka om perspektiv på byggtid...Hällebäck - släng dig i väggen ;-)


vy från Potala över Lhasa.
vy från Potala.


bönesnurror vid Potala


jakkött


fräsch toa?? Men nöden har ingen lag som ni vet...


vi bevittnade en munkdebatt vid Sera monastery, Lhasa. Buddismen debatteras, den som står upp ställer frågor till de sittande. Sen byts man om. Vilket kackel det var!!


stilla eftertanke efter en het debatt?

hemma i Shanghai igen!

Publicerad 2011-05-05 13:13:51 i Holmekagan goes Shanghai,

åh så gott att komma hem igen!! Det har varit en fantastisk resa på många sätt men även en mycket jobbig resa, både psykiskt och fysiskt. Att både jag och Håkan skulle drabbas av höjdsjukan var väl i och för sig inte helt oväntat eftersom de allra flesta gör det. Men hujedamej vad hemsk den sjukan är!! Inget jag önskar någon att få. Huvudvärken var så smärtsam och påtaglig att jag ibland ville gråta och illamåendet, febern och tröttheten gjorde sitt därtill.
Men, som tur är glömmer man snart allt tråkigt och kan glädjas av det som faktiskt var roligt. Naturen, bergen, människorna...Framför allt är det just de möten med människorna som gjort starkast intryck. Efter att vi besökt nomaderna vid Namtso lake satt jag och Håkan helt tysta en lång stund efteråt. Det finns mycket att säga om Tibet och allt går tyvärr inte att skriva här men det känns spännande att ha varit där just nu.


flicka från Lhasa.

framme i Shigatse

Publicerad 2011-05-01 13:43:04 i Holmekagan goes Shanghai,

I eftermiddag kom vi fram till Shigatse efter en flera timmars lang bilfard over bergspassen. Som hogst var vi pa 5100 meters hojd. Jag var nog lite kaxig sist jag skrev om att vi nog klarat oss fran hojdsjukan...Det har vi inte!! Det senaste dygnet har varit for j-vligt rent ut sagt. Huvudvark, illamande och feber. Synd, for det gar inte riktigt att ta in och njuta av allt vi ser och upplever. Hotellet vi ska bo pa har har betydligt lagre standard an det i Lhasa och rummet ar ISKALLT. Tur att det bara ar en natt det ror sig om. Inte daligt att fa tillgang till internet iallafall men det gar inte att komma in pa hotmail sa nu ar bloggen det enda sattet jag kan kommunicera via. Aterkommer med rapport sa smaningom.

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela