holmekagan

soon and very soon...

Publicerad 2010-03-25 05:42:46 i Holmekagan goes Shanghai,

snart bär det av till Malaysia!! Närmare bestämt imorgon. Det ska bli så skönt att få lämna alla avgaser och få uppleva något annat än höga hus och ständigt detta myller av människor. Ser framför mig ett öppet hav och ren, klar havsluft. Längtar otroligt mycket efter att få omslutas av salt vatten och guppa omkring i det stora blå.
Veckan som gått har varit intensiv med volontärarbete, kineslektioner, målning, sångövning och förberedelse för RESAN. Men nu så!

Det borde vara alla körmedlemmars rättighet att då och då få hjälp av en sångpedagog. Såå roligt och såå inspirerande att få testa sin röstkapacitet, samt få lite bra tips på hur man kan förbättra sin sångteknik. Nicholas, en grek-amerikan som bott hela 8 år i Shanghai är från början klassiskt skolad men undervisar nu i musik och spelar i ett jazzband på fritiden. Så nu måste jag gå till JZ Club någon lördag bara för att få se och lyssna på hans band. Nicholas var iallafall en mycket trevlig och lättsam person och fick igång oss alla i kören. Det blev mycket skratt och sångglädje! Härligt :-) Vi sjöng en Bellman-låt för honom, "Bort allt vad oro gör", och han tyckte den var fin och sa "den borde man kunna göra ett jazz-arr på"!!


Nicholas.


Nina, Elise, Anita, Malin och Kerstin.


Orvar, Esa och Ola.

chun kun

Publicerad 2010-03-24 10:33:04 i Holmekagan goes Shanghai,

tror att jag drabbats av vårtrötthet eller chun kun som kineserna kallar det. De senaste dagarna har jag haft otroligt svårt att komma upp på morgonen och flera gånger under dagen känt mig så sömnig att jag när som helst skulle kunna gå och lägga mig och somna bums. Igår var det lustigt nog en artikel i Shanghai Daily om detta fenomen som är vanligt just vid den här tiden på året, mars, april. Under vinterhalvåret drar porer och blodådror ihop sig för att hålla kroppen så varm som möjligt inombords. Detta betyder att stora organ som lever och hjärna får mer blodtillförsel. När det blir varmare väder ute så sker det omvända och därmed så får hjärnan mindre blod och syre och blir "sömnig". Enligt artikeln så hjälper det inte att sova mer utan man kan t.ex andas frisk luft (svårt här), tvätta ansiktet med kallt vatten, dricka starkt kaffe eller te, borsta tänderna med en stark tandkräm, lyssna på snabb musik eller motionera. Inga nyheter precis så det är väl bara att kämpa på och stå ut med att vara sömngångare ett slag.
Ikväll kommer en sångpedagog till kören. Hm, då gäller det att skärpa till sig ;-)

shanghai Tang

Publicerad 2010-03-22 09:58:36 i Holmekagan goes Shanghai,

Shanghai Tang är ett kinesiskt designföretag som gör kläder, smycken, porslin, kuddar m.m. De är kända för att hålla mycket hög klass på sina saker men det kostar också. "Inte biilliitt" som tjörbun sa. Shangahi Tang satsar på att behålla den traditionella kinesiska designen kombinerat med ett mer modernare stuk. Mycket lackfärger i svart, rött, orange och cerise.
Nu har de även öppnat en restaurang här i stan, Shanghai Tang Cafe. Genom svenska Malin som är eventchef för Shanghai Tang Cafe hölls Swedeladies lördagsdrink där i helgen. Vi var ca ett 30-tal svenskar som samlades och vädret var hyfsat så vi kunde sitta ute på den lilla terassen och avnjuta kvällen.
I skymningen bland svenskar och skyskrapor. Som hemma men ändå inte..

                                      

       Lite smakprov från kollektionen 2010!

det sköra livet

Publicerad 2010-03-21 12:17:37 i Holmekagan goes Shanghai,

det har skett ett mord alldeles nära vårt hus. En 23-årig kille blev natten mellan torsdag och fredag brutalt knivmördad av en okänd person. Den unge killen jobbade nattskift på vår närmsta McDonald-restaurang och gick fram till en av de sovande gästerna och bad honom resa sig upp och gå. Då blev denne gäst så arg att han drog kniv och högg ner killen. Skadorna var så omfattande att killen dog nästan omedelbart. Mördaren lämnade strax platsen och är ännu på fri fot. Nu sörjer hela kvarteret. Den mördade killen kom från en fattig familj och jobbade extra på McDonalds förutom att han hade ett heltidsjobb på dagtid. Idag när vi passerade förbi restaurangen som nu håller stängt, såg vi modern sitta i fönstret och gråta, omgiven av släktingar och utanför hade en massa människor samlats för att visa sitt medlidande. Ett stort porträtt på killen hade också satts upp i ena fönstret. Samtidigt har vi idag fått dåliga nyheter från Sverige. En ung kille från Tjörn tog igår sitt liv. Mina tankar går idag till dessa båda unga killars nära och kära.

målarkurs och balkongslapp

Publicerad 2010-03-19 14:12:29 i Holmekagan goes Shanghai,

jag går ju som sagt på målarkurs och lär mig chinese ink-painting. Det jag hitills åstadkommit har enligt mig själv varit av varierande kvalité men är inte alla "konstnärer" mycket självkritiska?! Jag tycker iallafall att det är mycket roligt att måla och det skänker mig både glädje och lugn. Den klass jag går i består till största delen av tyskor och fransyskor + ett par svenskor och ett par kinesiskor. Fransyskorna kan prata må ni tro och ibland när läraren har föreläsning så snattrar de som allra mest. Då blir givetvis vi övriga smått irriterade för man ska ju sitta artigt och lyssna, och vi snälla svenskar sitter naturligtvis tysta som små möss fast vi helst skulle vilja skrika åt fransyskorna "Håll käften"!! Tyskorna däremot är inte lika beskedliga av sig utan tittar strängt på fransyskorna och ibland kommer något utrop av typ "roe". Jag tror det betyder tyst eller nåt. Men det brukar hjälpa föga och fransyskorna snattrar på. Men läraren och de övriga kineserna verkar inte bry sig om vare sig det ena eller det andra. Sen så har det berättats för mig att i en tidigare klass så kom det en dag en ny tjej - jag minns inte vilket nationalitet hon hade - men hon satte sig iallafall vid "tyskornas" bord och då blev det ett j-vla liv!! Hon kom och "störde" deras ordning. Den nya tjejen blev så förvånad och arg att hon tog sina grejer och gick därifrån och kom aldrig mer igen. Ja, vi människor är lustiga.
Idag kom för första gången en av fransyskorna fram till mig och sa att hon tyckte min målning var bra. Hon har gått och målat i över 5 år och är jätteduktig så det var lite kul.

             
 Ms. Song (lärare)          Mr. Zhou (lärare) och Mr. Yan (samordnare)


Nadja (elev, ursprungligen från Iran men har bott i Frankrike i många år och nu senast i Shanghai i 7 år)


Idag målade jag en kvinna som är i bambuskogen.

Eftermiddagen tillbringades på Gunnels balkong i strålande solsken och med utsikt över floden. Helt underbart! Och med varsin campari i vår hand kunde vi alla konstatera hur lyckligt lottade vi är och hur härligt och bekymmerslöst livet ibland kan vara. Jag ÄR tacksam.lite kul saker!

Publicerad 2010-03-17 11:04:04 i Holmekagan goes Shanghai,

man får ibland se en del roliga och märkliga saker i denna stad. Kolla in nedanstående så får du dig ett gott skratt :-)


detta kort tog jag idag på ett varuhus där de brukar ha visningar av olika saker. Idag var det visning av nya massagefåtöljer med någon form av medföljande glasögon. Kanske ser man en film samtidigt som man får massage?! Kineserna är inte rädda av sig och prövar gärna på alla nymodigheter!


Ibland ser man väldigt roliga översättningar på engelska, såkallad chinglish. Denna hittade vi i en mataffär i helgen och jag tycker den är en av de bättre! Få en - köp en gratis, haha!!

måndag den 15 mars

Publicerad 2010-03-15 09:50:41 i Holmekagan goes Shanghai,

och game over. Kan idag konstatera att jag skrivit ett blogginlägg om dagen i en vecka och därmed avklarat det jag föresatte mig att göra. Det har gått riktigt bra faktiskt! Vem vet, jag kanske fortsätter?! Annars så får ni hålla tillgodo med regelbundna uppdateringar när jag har tid och lust.

Idag har jag varit iväg till "home sweet home" och träffat de gulliga små krabaterna. Oundvikligen blir det så att vissa får en särskild plats i ens hjärta och jag har kommit på att jag ger dem egna namn. Tex söta lilla Ellen som ibland skrattar så hon kiknar när man leker med henne. Sen åt jag lunch ihop med några av de andra svenska kvinnorna som också är där och hjälper till. Ganska skönt att sitta ner en stund och prata av sig. Det blir en del starka intryck och så många tankar.

söndag den 14 mars

Publicerad 2010-03-14 10:57:10 i Holmekagan goes Shanghai,

Dagen idag är en märkvärdig sak, tänk evighet fram och evighet bak.
(Alf Henrikson)


idag blev det sovmorgon fram till klockan 10 - härligt!! Sådana mornar tycker jag om.
Regnig söndag, sen frukost, träning, middag på Da Marco, promenad på leriga gator, vattenmannen varit här och lämnat 2 dunkar aqua så vi klarar oss ett tag till, kanske se Avatar ikväll som John håller på att ladda ner.

lördag den 13 mars

Publicerad 2010-03-13 11:21:04 i Holmekagan goes Shanghai,

idag har vi varit iväg till en park som ligger en bit utanför Shanghai men som ändå tillhör Shanghais stad. Parken heter Sheshen park och ligger på en 60 meters hög kulle/berg och är väl det närmaste en skogsupplevelse man kan komma här. För det är så att man efter att ha bott i den här stan ett tag längtar väldigt mycket efter alla former av lite vild NATUR. Man vill bort från alla bilar, avgaser och betong. Man nöjer sig inte med de anlagda parkerna som visserligen är mycket fina och välbehövliga men där är ju alltid så många människor och storstaden gör sig ständigt påmind. Idag kunde vi faktiskt gå runt i bambuskogen helt själva, det var tyst och fridfullt förutom lite fågelkvitter då och då eller vinden som svepte mellan bambulöven. Underbart!!


Vårblommor!! 


     
I bambuskogen!              Bönestund          Håkan vid magnolianLjuvliga magnolia!


Det har kommit ett paket på posten från Sverige! Oh, så roligt!! I paketet låg bland annat den här fina Sverigekassen som Maj sytt. Tack Maj, denna ska jag ha när jag går på stan och shoppar :-)

fredag den 12 mars

Publicerad 2010-03-12 10:43:43 i Holmekagan goes Shanghai,

lyssnar på greatest hits med Queen och skriver på bloggen. Inte så dumt faktiskt!
Idag har jag först varit iväg på målarkursen och idag fick jag BERÖM av läraren. Blev glad som en liten unge och lite generad. Varför ska det vara så svårt att ta emot beröm?? Läraren vi har på fredagar är lite strängare än den vi har på onsdagar så man känner lätt lite mer press på sig. Han tyckte att jag gjort såna framsteg idag att han vill ha med 2 av mina målningar på en utställning. Kan ni fatta?
Efter målningen var det direkt väg hem för att lämna av målargrejerna och sen direkt bort till Erica för att åka med henne till tygmarknaden och hämta en jacka som hon låtit sy upp. Sen gick vi och åt lunch på element fresh och sen bar det av hem till Ingrid för att fira Charlotte som ska fylla 65. Vi skålade i champagne och åt Sachertårta. Kändes riktigt lyxigt faktiskt. Charlotte ska åka hem till Sverige för gott om cirka en månad. Hon har bott i Shanghai i 3 år. Charlotte började också på chinese inkpainting när hon först kom hit men tyckte inte att det var något för henne. Idag gav hon mig en hel kasse med målargrejer som hon aldrig använt. Så himla gulligt av henne.
Jag kan även meddela att VÅREN nu har kommit hit! Just nu är tempen uppe på 22 grader. Tänk att det kan vända så fort på bara några dagar. Det är så där härligt ljummet ute, som en riktigt go' svensk sommar. Jag har balkongdörren öppen och hör barn som är ute leker nere på gården.
Ikväll blir det hemmakväll med hemmagjord pizza och ett (eller 2) glas rött. Mumma det!

  
2 av mina alster från idag.Stiliga Charlotte!

   

 

 

torsdag den 11 mars

Publicerad 2010-03-11 14:54:23 i Holmekagan goes Shanghai,

here we go again! Igår kväll efter middagen så visades en repris av Oscarsgalan på en av våra satellitkanaler, HBO, och det var naturligtvis jättekul att se! Jag gillar film och så gillar jag att titta på alla vackra klänningar som bärs på röda mattan. Personligen tycker jag att Cameron Diaz's klänning var tjusigast och att hon som spelar huvudrollen i Precious borde vunnit. Ja, ja, det blir inte alltid som man vill.

I morse var det upp tidigt igen och iväg till "skolan" för att studera mandarin. Idag kunde vi promenera dit och det kändes mycket uppfriskande med en promenix innan man satte sig på skolbänken. Det gick ganska så bra idag, Ann tycker att jag har lätt för att höra vilken ton det är på de kinesiska orden och frågade om jag är musikutbildad?? Det är så att i det kinesiska språket så finns det 4 olika betoningar som är mycket viktiga att man betonar rätt annars kan ordet få en helt annan betydelse än den man avser. Jag kan ju inte påstå att jag är musikutbildad men jag har ju spelat en del instrument och alltid sjungit så det kanske hjälper till. Glad blev jag iallafall!
Annars så har solen skinit hela dagen och nu stiger temperaturen - härligt!! Imorgon beräknas det bli upp mot 20 grader, åh så skönt. Våren är nog den bästa tiden här innan det blir för hett. Och så härligt med alla blommor som slår ut snart. Har redan sett magnoliaträd som står i full blom.
Innan lunch blev det en sväng till Carrefour och storhandling. Då körde Billy mig för det blir så tungt att släpa på alla kassar. Jag har en sån där dramaten som jag använder ibland men även den blir för tung om man handlar mycket. Jag köpte ett paket blöjor idagsom jag ska lämna på hemmet på måndag.  Billy tittade mycket förvånat på paketet. "That's for babies" sa han. Haha

På eftermiddagen tog jag en cykeltur bort till Dongping Lu. Där finns några mysiga affärer som jag ville kolla in lite extra och naturligtvis fick jag med mig ett par saker hem. Ett jättefint blått fat och en liten spegel som jag ska ha i handväskan.

Ikväll åt vi middag på vår favoritkinesrestaurang som ligger alldeles i närheten. Det var en av de första restaurangerna som vi började gå till och vi återkommer alltid. Jag kan inte säga att där är direkt mysigt, lysrör i taket, fullt av snattrande kineser och man hör hur det skramlar utifrån köket men maten är mycket god och där är framför allt BILLIGT. Och det är enda gången som jag dricker ÖL, en tsingtao brukar det bli.

Håkan har föresten kollat på datorn och han tror att det är skärmen som gått sönder och inte själva hårddisken. Det känns ju ganska bra iallafall.
Nu är jag så trött, så trött och ska snart gå och nana men en sak till; skriv gärna en kommentar på mina inlägg. Det är så roligt att se om någon verkligen LÄSER det jag skriver. Man har ju liksom ingen koll på det annars.

onsdag den 10 mars

Publicerad 2010-03-10 08:00:27 i Holmekagan goes Shanghai,

jag kan börja med att berätta att igår kväll så krashade hårddisken. Jag har haft problem med att komma in på facebook i över en vecka och det är ju visserligen inte hela världen men man vänjer sig så fort vid att gå in iallafall en gång per dag och "kolla" läget. Så igår skulle Eva försöka ladda ner något gratisprogram som gör att man kan gå in "bakvägen" till facebook. Regeringen i detta land har ju tyvärr blockat ett antal internetsidor som anses "farliga" för folket och facebook är en av dem. Nåväl, när programmet skulle börja laddas ner så började hela skärmen flimmra och datorn fick en massa konstiga ljud för sig. VIRUS tänkte jag och stängde snabbt av och drog ut anslutningen till internet. Efter en stund prövade jag att sätta på datorn igen men samma sak hände, flimmer och hackande ljud. Så som sagt, det ser ut som allt är krashat så vi får väl lämna in hårddisken för rensning eller nåt. Så nu lånar jag Johns dator. 
Idag gick jag upp vid halv åtta, duschade och åt frukost. Kvart över åtta kom Billy och hämtade mig och körde mig till målarkursen. Idag skulle vi lära oss att måla granatäpplen,,, inte helt enkelt. Men kul som vanligt att leka med penseln, blanda färger och pröva sig fram. Sen åt jag och Camilla lunch på en muslimsk restaurang ute i Hongqiao. Ett mysigt litet ställe med billig mat.
I eftermiddag har städpatrullen varit här och jag har varit en sväng till Cityshop och handlat. Ikväll blir det pannbiff och potatismos till middag - mums!!
Håkan ringde precis och berättade att hans plan är försenat så istället för att vara hemma vid halv sex så blir det nog snarare vid åtta ikväll som vi får se honom igen. Jaja, thats life.
Idag skiner solen och det är underbart! Det var längesen kan jag säga och NU tror jag våren kommer.

tävling

Publicerad 2010-03-09 07:23:36 i Holmekagan goes Shanghai,

dottern gjorde ett tappert försök för en tid sedan med att försöka skriva ett blogginlägg varje dag under en vecka. Nu ska vi se om jag kan slå henne ;-) Jag tycker ändå att jag blivit bättre på att skriva när jag tittar tillbaks men nu ska jag alltså utmana mig själv! Vissa bloggare uppdaterar sin blogg flera gånger per dag men där går min gräns. Herregud - hur hinner man sånt?! Då måste man ju praktiskt taget befinna sig framför en dator i princip hela dagen. Fast de kanske har såna där laptops som de bär med sig och skriver en rad då och då. När de sitter på toa kanske..? Vad vet jag.
Okej, nu startar jag:

Tisdag den 9 mars 2010.
Gick upp tidigt, klockan 06.30. Kände mig lite kraxig men fick på mig kläder och släpade mig ut till köket för att göra havregrynsgröt. Jag brukar göra den i micron och har jordgubbssylt till, mums!
07.20 Billy kör mig och Håkan till vår mandarinlektion. Företaget vi läser hos heter IMandarin och deras kontor ligger på Grand Gateway så snart får vi mycket nära dit.
07.40 - 09.40 Lektion med Ann. Så heter vår lärare. Hon märkte att jag var trött idag och hade ännu svårare att uttala orden pga min förkylning.
Blev lite sur för Billy skulle köra Håkan direkt till kontoret och hade inte tid att lämna av mig hemma först. Så jag fick gå hem,,,kallt och blött. Väl hemma i lägenheten var jag så trött att jag stupade i säng och sov ett par timmar. Ringde dock Erica innan och sa att jag inte går med till restaurangmarknaden idag. Jag orkade helt enkelt inte och den ligger kvar så det får bli en annan gång.
13.00 Åt lite lunch - två mackor, kaffe och en chokladbit. Inte världens nyttigaste lunch men vad tusan.
Nu har jag satt en deg på jäsning som ska bli till gott bröd. Jag har svårt att hitta gott bröd här i Shanghai så jag försöker baka själv när jag hinner och har lust. Det finns ett franskt bageri som heter Paul och de har gott bröd men det ligger en bit bort så det blir bara ibland jag går dit och handlar.
John har börjat skolan igen och idag har han eftermiddagslektion. Han var inte pigg på att gå iväg idag. Det är väl svårt att komma igång när man varit ledig så länge som han varit, nästan två månader.
Precis nu är klockan 14.20 och hör och häpna - SOLEN tittar fram :-) Men det är fortfarande kallt ute, runt 4 grader. Jag vet vad ni där hemma tänker, 4 grader, det är väl ingenting, rena sommarvädret jämfört med de 20 minus ni haft. Men man är inte bättre/sämre än att man hela tiden anpassar sig efter det vädret man för tillfället befinner sig i.
Inga mer planer för eftermiddagen än att baka, göra middag, titta på tv. Håkan flyger till Hong Kong ikväll men kommer tillbaks redan imorgon igen.


Ann!


Nygräddat långpannebröd!

regnet det bara öser ner

Publicerad 2010-03-08 08:59:27 i Holmekagan goes Shanghai,

nu har det regnat i snart en vecka i sträck och tempen börjar närma sig minusgrader. Kallt, vått och så tråkigt så man inte riktigt vet vad man ska sig till. Jag vill ha vår nu!! Vår chaufför Billy är lite av en väderman och han säger att det ska vända på onsdag/torsdag och bli varmare. Han brukar ha rätt så jag litar på att det blir som han sagt. Trafiken är vansinnig i vanliga fall här i Shanghai men när det regnar blir det ännu värre. Shanghaineserna verkar avsky att bli våta och regnar det ska ALLA åka taxi. Vanliga trafikstockningar och stopp vid t.ex ett rödljus brukar mer än fördubblas och man kan bli sittande LÄNGE i bilkö. I morse när Billy skulle köra mig till "hemmet" så tog det nästan en timma. Det brukar annars ta ca 30 minuter. 


idag är det internationella quinnodagen. Det har firats med en mumsig mascarponetårta med hallon från Mark's & Spencer!

 

lost heaven

Publicerad 2010-03-07 05:24:12 i Holmekagan goes Shanghai,

igår kväll kände jag mig såpass kry att vi kunde gå ut och äta på restaurang. Vi var ett gäng som först samlades hemma hos Ingrid och Janne för att sen promenera bort till Lost Heaven. Där serveras mat från den sydliga Yunnan-provinsen i en avkopplande atmosfär. Maten påminner lite om thailändsk/indisk mat med en touch av det kinesiska köket. Mycket gott och det blev en trevlig men tidig kväll, vi var hemma redan innan elva. Även om jag inte tillhör de snattrigastes skara så försvann ändå rösten och idag får jag endast fram små hesa formationer som försöker likna ord. Ska det då aldrig ta slut?!


jag, helen, ingrid, elisabeth, jenny o erica


        


                                                                    utsmyckning på toan!

mandarinsjuk

Publicerad 2010-03-04 09:55:17 i Holmekagan goes Shanghai,

jag är fortfarande sjuk så igår blev det varken målarkurs, lunch med Camilla eller körsång. Det är någon form av förkylning jag fått för nu har både ögon och näsa börjat rinna och jag nyser titt som tätt. Ibland letar sig en illmarig hosta fram genom halsen också. Febern har iallafall gett med sig så idag kunda jag släpa mig iväg till min första mandarin-lektion. Det gick...sådär. Att lära sig kinesika är inte lätt så vi får se hur det kommer att gå framöver. Jag och Håkan ska läsa ihop 2 timmar 2 gånger/vecka och lektionerna är förlagda tiiidiigt på morgonen, 07.30 - 09.30. Inte det ultimata för en morgontrött person som jag men jag har offrat mig för min mans skull.


sjuk :(

Publicerad 2010-03-02 05:59:27 i Holmekagan goes Shanghai,

jag kände det redan igår kväll, att något inte stod rätt till. Men jag tog en Ipren och la mig tidigt och tänkte att det går nog att sova bort eländet. Men icke, sa Nicke. Vaknade flera gånger under natten med ett dunkande huvud och en hals som sved och kändes tjock. Inte roligt alls! Och jag som skulle åkt till Pudong idag och träffat Linda och vi skulle äta dumplings och tjöta lite men det blev inget med det. Har tillbringat förmiddagen i vågrätt läge och det lär väl bli så under resten av dagen också. Det största tecknet på att jag är sjuk är att jag inte känner något som helst sug efter kaffe. Annars är kaffe det första jag brukar vilja ha på morgonen. Nu är det bara att hoppas att denna förkylning/influensa eller vad det nu är går över FORT. Jag har inte tid att vara sjuk och så är det så fruktansvärt tråkigt också.

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela