holmekagan

ningbobilder

Publicerad 2010-11-28 10:44:27 i Holmekagan goes Shanghai,

när man ändå besöker en annan stad i Kina så är det lika bra att passa på att vara turist! Det finns alltid saker att upptäcka..som ett över 500 år gammalt bibliotek t.ex .Och en mahjongutställning! Kul att se både svarta och bruna spelbrickor.

jag hittade några att spela med ;-)


Håkan på restaurang. Med solbrillor på..hm..

kinesiskt bröllop

Publicerad 2010-11-28 09:46:44 i Holmekagan goes Shanghai,

I helgen har vi varit på vårt första kinesiska bröllop. Det var en spännande och rolig upplevelse! Bröllopet, eller bröllopsmiddagen kanske är ett bättre ord, hölls i brudparets hemstad Ningbo. Ca 3 timmars bilresa från Shanghai. Det är inte mycket till bröllopsceremoni om man jämför med vad vi svenskar är vana vid med tex vigsel osv. Själva äktenskapet eller registrerandet av äktenskapet är redan gjort när denna bröllopsmiddag hålls och det kan ha gjorts månader i förväg. Flera bröllopsbilder är också redan tagna + dem som tas under middagen. En mycket viktig procedur är överlämnandet av de röda kuverten. Varje gäst överlämnar ett rött kuvert med en viss summa pengar i. Detta sker först. Sen börjar middagen, några tal hålls, maträtt efter maträtt bärs in på matbordet och här går det undan minsann. Det är knappt att man hinner smaka på alla rätter förrän de bärs ut igen. Och så ska det skålas med brudparet och framför allt brudgummen har ett tufft jobb. Han ska gå runt och skåla med varje bord och vid vissa bord ska han skåla med alla kring bordet. Risk att bli ganska så onykter med andra ord...Ljudnivån var hög, någon gick fram och sjöng en sång, bruden bytte klänning 3 gånger - vit, röd och gul, en sångtävling och en "gissahurmycketpengardetfinnsikuverettävling hölls och efter 3 timmar var allt över. Snabbt, välregisserat och intensivt.
Nu önskar vi Michael och LingLing all lycka!Anna-Lena här!

Publicerad 2010-11-24 10:39:47 i Holmekagan goes Shanghai,

min kära släkting Anna-Lena är just nu här i Shanghai på såkallad pre-visit. Hennes man har fått jobb här och de flyttar ner i  början av nästa år. Roligt!


jetleggad men glad Anna-Lena på blomstermarknaden.

lycka igen!

Publicerad 2010-11-24 10:35:06 i Holmekagan goes Shanghai,

jag har för första gången i mitt liv gjort hemmagjord filmjölk! Är det något jag ibland saknar härnere i matväg så är det just filmjölk så jag blev mycket glad när jag fick tips av en annan svensk hur man gör sin egen.

Recept
 ca 1,25 dl osötad naturell yogurt
 ca 7 dl mjölk (jag tog den som har ca 3% fetthalt)

Rör ihop allt i en bunke och låt stå framme i rumstemperatur i ca 1 dygn. Rör om emellanåt. Simsalabim - filmjölken är klar!

Imorse njöt jag en tallrik av denna "surmjölk" och lyckan var gjord - igen!

lycka

Publicerad 2010-11-22 13:09:12 i Holmekagan goes Shanghai,

Vad är lycka? Jo, någonting som betyder väldigt olika saker för oss människor. Lycka kan också variera från tid till tid. Det går inte att ge en definition på lycka när det finns så oändligt många. Men känslan av lycka kan nog vara mer gemensam - en känsla av glädje, tillfredsställelse, harmoni. Lyckokänslan kan komma plötsligt, men lika fort kan den försvinna. På det viset är lycka en bräcklig sak. För mig finns lyckan både i det stora och det lilla men kanske mest i det lilla. Som i lördags. På en liten rostig plåtbåt i en sjö. Just då och där fanns lyckan.utflykt med målarkursen

Publicerad 2010-11-16 15:22:46 i Holmekagan goes Shanghai,

måndagen ägnades åt en utflykt med målarkursen. Vi åkte till en traditionell kinesisk park en bit utanför stan i Minhangdistriktet. Sen var det bara att försöka fånga något intressant motiv och börja skissa för eventuella framtida målningar. Det var lite kallt i luften så efter ett tag blev händer och fingrar stela som pinnar och då ville absolut inte pennan lyda. Tur att det då var dags för lunch så man fick gå in och värma sig. På eftermiddagen fick vi låna en byggnad med fin utsikt över parken och kunde sitta inomhus och skissa. Toppen!


Kristin.

Kristin och Sibylla.Till lunch serverades b.la kycklingsoppa. Inte helt enkelt att med endast pinnar få sig en bit av kycklingen.."Så här ska du göra" Mr. Zhou instruerar..

kryssning längs Yangtze river

Publicerad 2010-11-16 15:06:34 i Holmekagan goes Shanghai,

På torsdag morgon tog vi flyget till staden Chongqing där vi först spenderade en solig eftermiddag innan vi steg på kryssaren Katarina och åkte iväg längs floden.
 
På båten blev vi välkomnade av kryssningsvärdarna Chris(från Tyskland) och Ivan(från Ryssland). Hur de hamnat där som kryssningsvärdar fick vi aldrig reda på men de var två lustiga typer iallafall. Skulle man lagt på en mustage på Chris så skulle han sett ut som en dubblegångare till en gammal tysk ledare...Och Ivan blev vi aldrig riktigt kloka på, han sa inte mycket men rätt vad det var så smög han upp bakom ryggen på en. Lite kusligt faktiskt. Nåväl, förutom dessa två så befann sig även en hel del andra intressanta människor ombord. Mest kineser, några amerikaner, en grupp danskar och så lite gott och blandat från övriga världen. Vi blev bekanta med ett kinesiskt par som bor här i Shanghai så vi ska försöka träffas igen. Vi träffade även Morgan från USA som reste runt i Kina på egen hand och ett kanadensiskt par som jobbat på Expot. Mycket trevliga människor allihop.

På båten serverades frukost, lunch och middag och där emellan så pågick aktiviteter. Utflykter, tai chi, föreläsningar, underhållning m.m Ett späckat program men man deltog i det man ville såklart. Skönast var att sitta ute på däck i solen och beundra den fantastiska omgivningen. Här kan man verkligen snacka om höga berg och djupa dalar. Vi besökte även världens största damm, The three Gorges dam project. Det är ett kontroversiellt bygge för den har ökat vattennivån med 175 meter uppströms och 1,4 miljoner människor har tvångsförflyttats.

Turen avslutades i staden Yichang där vi efter lite sightseeing tog flyget tillbaks till Shanghai på söndag kväll.


Chongqing


Våran hytt.


Dimmig morgon på vår lilla balkong.
"Cruising down the river" (on a sunday afternoon...)


Vid spökstaden Fengdu.


Underhållning på båten. The thousand hands of Buddah.


Vi två igen! Jag har min nyuppsydda klänning från fabricmarket på mig.


Vid tog oss en liten avstickare med mindre båtar längs en smalare åder av floden. Vackert, så vackert!


Slussning i natten...


Vid The three Gorges Dam project i Yichang.


branden

Publicerad 2010-11-16 14:05:43 i Holmekagan goes Shanghai,


Dagens tidning.

Igår eftermiddag utbröt en stor brand i ett höghus (28 vån) ganska nära där vi bor. Från början sa de att endast 8 personer omkommit men dödssiffran stiger hela tiden. Människor lär även ha hoppat från fönstren i ren desperation. Så hemskt och sorgligt.
Idag går mina tankar till de omkomna och deras familjer.

hej!

Publicerad 2010-11-12 04:03:09 i Holmekagan goes Shanghai,

Sander en halsning fran baten! Igar "monstrade" vi pa flodkryssaren Katarina och nu befinner vi oss alltsa pa Yangtze river. Vadret ar soligt, ca 20 gr och vi borjade dagen med tai chi med dr.Liou. Senare idag ska vi besoka spokstaden Fengduo som ligger langs floden. Ska bli spannande!

herman

Publicerad 2010-11-10 16:01:19 i Holmekagan goes Shanghai,

onsdagen den 3 november höll Herman Lindqvist ett föredrag om Bernadotterna. Det var mycket intressant att lyssna på Herman som med humor och inlevelse delade med sig av sin kungahistoria. 
Herman är här i Shanghai och hälsar på sin fru Birgitta, som är här på ett författarstipendiat under en tid. Birgitta höll också ett föredrag här för några veckor sen som handlade om hennes tid som diplomathustru i Beijing under kulturrevolutionen. Också mycket intressant att få ta del av. Det var innan hon gifte sig med Herman alltså...
Men här kommer i allafall ett foto på mig och Herman. Håll till godo ;-))

 

wedding invitation

Publicerad 2010-11-03 08:26:30 i Holmekagan goes Shanghai,

Dear Hank,

 I would like to invite you and your family to attend my wedding at 17:58 on 26th. Nov. in Ningbo Crowne Plaza.

 

Best Regards.

Michael XU 徐讯之
D
et är en kollega till Håkan (Hank) som ska gifta sig. Ska bli så spännande att få gå på ett kinesiskt bröllop! Vi var bjudna på ett förra året men då kunde vi tyvärr inte gå. Anledningen till att de skriver 17:58 är för att nummer 8 betyder tur.

hår

Publicerad 2010-11-03 08:15:44 i Holmekagan goes Shanghai,

igår gick jag och klippte mig hos en kinesfrisör och blev nöjd! Jag har varit där förut under året som gått och varit nöjd med klippningen då också. Men aldrig mer att jag gör något annat än just klippning här. Minns med fasa när jag i december förra året skulle göra slingor hos en kinesfrisör och han färgade håret blåvitt på mig. Alltså helfärgat från roten och ut. Oj, så ledsen jag var då...trodde inte jag skulle kunna gå ut på flera månader. Men som tur var fick jag tips av Linda på en engelsk tjej som fixade till håret någorlunda iallafall. Och även om jag skulle kunna gå tillbaks till henne och kanske piffa till håret med lite ljusare slingor el dylikt så nöjer jag mig nu med att få håret klippt. Skulle jag plötsligt bli gråhårig eller nåt så kan jag överväga saken..


nyklippt.

kräftoweenparty!

Publicerad 2010-11-03 08:00:10 i Holmekagan goes Shanghai,

sista helgen innan vi åkte hem till Sverige i somras så var vi några stycken som gick till den berömda"grillgatan" och åt. Gatan kantas av små enkla restauranger med fokus på grillad mat. Mycket kött, seafood och grönsaker som kryddats med MYCKET vitlök och andra kryddor och smakar delikat. Vi pratade redan då på att ha någon form av kräftskiva där i höst och i lördags blev det äntligen av. Medhavd snaps, några väl inövade snapsvisor, kräftor på bordet och skivan är ett faktum. Vi åt och drack och skålade och hade mycket trevligt.
Sen var vi några som åkte till O'Malleys och där var det värsta halloweenpartyt! Alla var utklädda utom vi men vi var välkomna ändå. Och vem vet - de kanske trodde att vi var utklädda ;-) Roligt hade vi iallafall och det blev dans till långt in på natten!

    


 
Jag träffade några andra kompisar också....
  
  

mera Shanghai för den shoppingsugna!

Publicerad 2010-11-02 09:57:44 i Shanghai information,

Shanghai är en cityupplevelse med extra allt.

Shopping i Shanghai

Tung smog, sensationell skyline, galen trafik - och makalös shopping.
Shanghai är en cityupplevelse med extra allt.
 

Invånare: Shanghai är Kinas största stad med närmare 19 miljoner invånare. Shanghai är Asiens näst viktigaste ekonomiska centrum efter Tokyo samt Kinas mest expansiva och ekonomiskt viktigaste stad.
Valuta: Kinesiska Yuan (CNY) 100 CNY = cirka 112 kronor. Så tar du dig hit: Från Stockholm med bland andra Air China, SAS eller Finnair. Alla med mellanlandning.
Restid: Från 13 timmar och uppåt beroende på rutt. Ta sig runt: Tunnelbanan är snabb, bra och lättbegriplig. Den täcker nästan hela staden och över 4,78 miljoner reser med tunnelbanan varje dag. Tunnelbanan går alla dagar mellan cirka 05.00 och 23.00.

 
Tips

Fem tips för att överleva Shanghai:
* Ta en snabbkurs i kinesiska! Med orden "xiexie" (tack) och "ni hao""(hej) kommer man långt.

* Ta en taxi. (Om du kan ta på ditt samvete att bidra till smogen som ibland är så tät att man får huvudvärk.) En resa i city kostar cirka 12 kronor. Ta med en lapp där adressen står på kinesiska.
 
* Se upp! Korsa aldrig en gata utan att titta fyra, fem gånger åt varje håll. Trafikanterna kommer i alla slags fordon, från alla håll och gärna samtidigt.

* Pruta. Främst på marknaderna, men även i lite finare affärer kan man bli erbjuden en "discount"om man tvekar. 

* Åk tunnelbana. Modern, ren och billig. Biljettautomaterna har engelsk text

Shopping

Skräddarsytt
På Shanghai South Bund Soft Spinning Material Market hittar du oceaner av tyghandlare och skräddare som kan sy efter dina mått eller göra kopior på din favoritkostym. Galet prisvärt (pruta lite!) och mycket proffsigt. Helst vill de ha en vecka på sig att sy upp kläderna, men i staden där allt är förhandlingsbart går det att med tur och en extra slant få tre kostymer och två kappor på 24 timmar.
399 Lujiabang Road Shanghai

Fina gatan
Sugen på Gucci, Louis Vuitton eller Hermès? I Plaza 66 får den som vill handla importerade lyxmärken sitt lystmäte. Maison mode på Huaihai Road är ett annat lyxvaruhus och vid the Bund ligger bland annat en flott Dolce&Gabbana-butik. Men billigt är det inte.
1266 West Nanjing Road (Plaza 66)

Fula gatan
En "Burberrykappa""(med etikett och allt) för 500 kronor? På den lätt kaotiska Qipu-marknaden i flera våningar hänger dessa sida vid sida med 30-kronorströjor. Deala med försäljarna genom att knappa in det pris du vill betala på deras miniräknare. Erbjud max hälften av vad de föreslår. Håll humöret och ångan uppe - en kappa för 700 kan lätt kosta 300 innan det är färdigt. Men prutar du för hårt kan det sluta med att du lämnar butiken tomhänt.
168 & 183 Qipu Road

Nästan äkta märkesvaror
Nanjing Road. Kedjor, småbutiker och varuhus. I de större och lite finare affärerna är priserna ungefär som i Sverige. Då och då (lite oftare än vad som är kul) kommer försäljare fram och försöker locka med dig till deras butik av "märkesvaror".
580 Nanjing Road

Barbie för vuxna
Franska kvarteren. Shoppingen här är betydligt lugnare än kring Nanjing Road. Ibland känns det dock som att strosa omkring i vilken västeuropeisk stad som helst. Mitt på paradgatan Huaihai Road ligger mycket riktigt till exempel ett rejält H&M. Men det finns gott om lokala guldkorn, håll utkik efter det kinesiska klädmärket Shanghai Tang, som har färgstarka sidensjalar och moderna varianter av traditionella, kinesiska kläder. I dessa kvarter ligger också det extravaganta rosa Barbievaruhuset i sex våningar. För den som alltid drömt om att klä sig i äkta Barbieklänningar finns här en hel kollektion glamourösa outfits för både barn och vuxna.
555 Middle Huaihai Road (Barbie-varuhuset)
Nöjen

M on the Bund
Ingenting för den som vill äta genuin kinesisk mat i en lika genuin miljö. Men för en turist som diggar skylines och läcker västerländsk mat i lyxmiljö är det oslagbart. Priser som på kvarterskrogen hemma gör upplevelsen komplett.
7/F, No. 5 The Bund

The Glamour Bar
På The Bund ligger även denna bar med loungekänsla och overkligt maffig utsikt över Pudong på andra sidan floden. Här hänger mest turister och affärsresenärer. 6/F, No.5 The Bund

Cloud 9, Grand HyattEnligt reklamen världens högsta bar. Ta tre olika hissar för att komma till baren på våning 87. Själva baren är inte så märkvärdig, men här ser du Shanghais skyskrapor uppifrån. En sevärdhet i sig.

Gamla stan.

Här finns traditionell arkitektur - och massa souvenirer. Ta en kopp te - och glöm inte kameran.
Yuyuan Market and garden


 (Artikel lånad från Expressen 10-11-02)

 

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela