holmekagan

framme i Lhasa

Publicerad 2011-04-29 14:42:04 i Holmekagan goes Shanghai,

igår eftermiddag landade vi i Lhasa efter en mellanlandning i Xian. En total flygresa på ca 5 timmar.
Solen sken och vi blev välkomnade av vår guide Kelsam på flygplatsen. Varsin vit sidensjal lades om vår hals. Sen väntade ca 1,5 timmes bilfärd innan vi kom fram till själva staden. På vägen stannde vi vid en helig plats vid ett berg där buddister sedan 1100-talet tillbett och offrat till sin gud.
Vi checkade in på vårt hotell, Sheraton Four Points. Ett av de bättre hotellen i stan med egen läkare ifall man skulle drabbas av höjdsjukan...Jag tror vi haft tur. Efter middagen igår kväll gick vi och la oss. Vi kände båda av en sprängande huvudvärk och Håkan hade lite svårt att andas under natten men inte värre än så.
Idag har vi bara vilat på hotellet och tagit det lugnt. Gått en kort promenad i luuuuugn takt för att inte bli andfådda. Vi befinner oss ändå på nästan 3700 meter över havet!!
Här är så vackert med de höga bergen som syns överallt. Vart man än går möter man munkar, pilgrimer och människor klädda i karaktäristisk tibetansk klädsel. Kvinnorna har långa kjolar, flätat hår med inflätade band i olika färger och de allra flesta bär någon form av cowboyhatt. De verkar väldigt religösa här, går runt med bönesnurror och långa radband. Foton kommer!! John har varit snäll och lånat ut sina fina systemkamera till oss men tyvärr kan vi inte föra över korten från dem till Håkans dator. Vi glömde sladden. Men vi har den lilla kameran med oss också!
Imorgon ska Kelsam guida runt oss i stan och vi ska börja med att besöka Dalai Lamas palats, Potala. De följande dagarna väntar olika utflykter i denna spännande värld!


inflygning över "världens tak"


mäktigt landskap.


håkan på Lhasas flygplats. Efter att jag tagit kortet kom en arg vakt och sa till oss att vi absolut inte fick stanna och ta kort utan skulle sälla oss i ledet med de andra passagerarna på väg bort till ankomsthallen. Jajadå, vi gör väl det då...Olydigare än så är vi ju inte!


jag hugger in på dessertbordets läckerheter! Bla Tiramisu och glass från Hägendaz. Inte något jag förväntat mig här men jag är inte den som säger nej till såna smaskigheter.


i vår mini-bar finns syrgastuber. Ifall om att...

xizang

Publicerad 2011-04-27 16:04:17 i Holmekagan goes Shanghai,

xizang är det kinesiska namnet på Tibet. Imorgon ska jag åka dit. Det kanske blir mitt livs störts resa hitills. Jag vet inte men tror det. Jag har alltid velat åka till Tibet, långt innan vi flyttade till Shanghai. Det är något lockande och mystiskt med denna mytomspunna provins. Munkar och kloster, jakar och mjölkte, vidsträckt natur med snöklädda bergstoppar...
Nu håller jag bara tummarna för att min jobbiga förkylning ska ge med sig och att jag inte drabbas av den fruktade höjdsjukan. Har börjat preppa mig med höjdsjukepiller som visserligen är urindrivande men det är definitivt värt besväret.
Tibet - here I come!!


  

besök av familjen Mattsson, 16 - 26/4.

Publicerad 2011-04-27 15:52:01 i Holmekagan goes Shanghai,

i nästan 10 dagar har vi haft förmånen att få umgås med våra goda vänner Hans och Britta och deras härliga ungar, Johan och Anna. Vi har hittat på allt möjligt om dagarna som shopping, sightseeing och flera kulinariska upplevelser. Allt som hör en storstadssemester till + lite till. Vi har också firat Håkan som uppnått den ansenliga åldern av 48 år, samt firat påsk med nyinflyttade familjen Bjarneberg.  


promenad vid The Bund.

             
anna o Johan på tygmarknaden.                        lunch på Ginger.


  
anna letar bland väskorna                 johan var måttligt road på glasögonmarknanden..


anna blir uppvaktad av en liten kinesisk kille!

       
en kväll såg vi akrobatshowen Kaleido!    footscraping på Lotus.


när vi hade en mysig tjejdag med besök på pärlmarknaden, blomstermarknaden, göra fina naglar m.m så åkte killarna och besökte den stora hamnen.


johan i hamnen med sina nya fräcka solbrillor.


inte helt lätt att äta med pinnar men Anna kämpar på!


i vattenstaden Zhujiajao.


"hanks" birthday. 21/4.
   

  på kareoke


ett hopp för Shanghai!


på Vuebar innan vi gick och åt en god middag på Lost heaven.


vi hälsade på pandorna på zoo.


påskafton hos Anna-Lena och Per!smarrig påskamat. Mums!!

 
anna-Lena hade gjort äggost....Var vi glada eller??? Äggost i Shanghai??? Ja, nu vet vi att det går att få till det även här. Jag har inte ens vågat pröva innan men nu kanske...


lite påskadans. John och Wenting.


på barnhemmet

så här glad blev Ingrid när Britta lämnade över en pengagåva som Skärhamns rödakorsdamer samlat ihop till barnhemmet.


med några av de andra volontärerna på barnhemmet.


britta fick direkt en liten kompis som inte gärna ville släppa taget om henne!


Slutet gott, allting gott. Igår var det dags att säga hejdå för den här gången. Finaste familjen Mattsson - Tack för ni kom och hälsade på oss!!
oj, oj!

Publicerad 2011-04-23 20:09:04 i Holmekagan goes Shanghai,

oj, oj, oj, vad dagarna springer iväg! och inte ett enda blogginlägg hinner jag göra..Ja, så är det när man har finbesök från Sverige och fullt upp på med att visa upp vad Shanghai har att erbjuda!!
Men jag lovar, jag lovar, att skriva lite mer framöver samt lägga in MÅNGA bilder från familjen Mattsons besök här och vad vi hittat på!!
Idag får ni hålla till godo med följande...


på fabricmarket - Hans och Lisa!


johan och anna. Efter att vi besökt väskgubben på 1333 Fuxing lu.


britta relaxar lite på vår balkong!

Beijing 1 - 4 april 2011

Publicerad 2011-04-05 17:38:25 i Holmekagan goes Shanghai,

Vi har besökt Kinas huvudstad Beijing och sett det man "ska" se. Himmelska fridens torg, förbjudna staden (numera The Palace Museum), temple of heaven, sommarpalatset, muren, hutongerna samt ätit pekinganka. Det finns naturligtvis så oändligt mycket mer att se och uppleva i Beijing men är man där så kort tid som vi var så gäller det att sortera. Muren stod högst upp listan och blev också höjdpunkten. Det var precis lika häftigt och fantastiskt som jag trodde att det skulle vara och jag är så glad och tacksam att jag fick komma dit.


på himmelska fridens torg.Kinas dåtid...


Kinas framtid!

 
   "Go ahead jump! Jump! Might as well juuuump"  (Förbjudna staden.)

på väg till temple of heaven.

på lördag kväll hade vi stämt träff med Karolina och Ulf som också annars bor i Shanghai. Pekingankan hägrade!!


            


inne bland ett av Beijings hutongområden låg den lilla restaurangen gömd.

  
inte lätt att vara anka...först hängas, sedan stekas....


...färdig att ätas!


gott var det!


MUREN MUREN MUREN MUREN MUREN MUREN MUREN MUREN MUREN MUREN MUREN MUREN

vi valde att åka till Jinshanling. Det ligger ca 14 mil från Beijing och är inte lika lättillgängligt. Därmed är det betydligt färre turister där vilket passade oss alldeles utmärkt! 


är jag verkligen här? Jaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Solen sken och vi vandrade upp och ned längs muren i nästan fyra timmar. Svettigt men härligt! Vi bara njöt av detta otroliga bygge och beundrade utsikten.Vissa delar var riktigt branta och läskiga. Denna del av muren är inte restaurerad överallt och räcke saknas. 


  
födelsedagsmiddag på Maxim's. 

sommarpalatset


inne bland hutongerna.

Det har varit en mycket fin resa till Beijing. Jag känner mig nöjd och tillfreds! Avslutar med en bild från en trädgård i sommarpalatset.


Magnolian blommar = Våren är här!

dubbelfyra

Publicerad 2011-04-05 14:19:54 i Holmekagan goes Shanghai,

Då har man fyllt år igen. Blivit ett år äldre (och några hårstrån gråare och rynkor rynkigare...)Känns inte längesen jag fyllde 40 och nu har det faktiskt gått hela fyra år. Minns den otroligt roliga festen jag hade för släkt och vänner. Vilken kväll! Håhåjaja, det är verkligen så att åren går fortare ju äldre man blir. Eller, det känns så iallafall.
I Kina är den största högtidsdagen den dagen man fyller 60. De tolv djurtecknen i den kinesiska djurkretsen sammanfaller med de tolv jordiska grenarna i den kinesiska bondekalendern som består av en 60-årig cykel. Under denna cykel kommer man fram till sitt årsdjur fem gånger. Dessutom vävs de fem elementen (wuxing) in: trä (mu), eld (huo), jord (tu), metall (jin) och vatten ( shui). Själv är jag  eldget!

Get eller fårmänniskor är milda som "lamm", anpassningsbara, medlidsamma och även lite blyga. Samtidigt kan de vara pessimistiska, lata och lätt konfunderade. De bekymrar sig för det allra minsta men glömmer lätt vad det var som bekymrade dem. De anses ha god smak och är ytterst konstnärliga och kreativa: många konstnärer, målare och designers är getter. Getter (som är riktiga trygghetssökare) kommer bäst överens med andra gårdsdjur: Hästen, Grisen och Kaninen. ( från boken På kinesiskt vis av Ingrid Booz Morejohn)

Vissa saker stämmer in mycket väl på mig, andra mindre. Jag är ganska så flexibel av mig men mår bra av rutiner, jag försöker alltid tänka positivt men inser ibland det orealistiska i vissa saker och kan bli negativt inställd, jag har en tendens att grubbla lite för mycket ibland, jag gillar allt som har med skapande att göra och trivs i kreativa miljöer, vissa skulle nog kalla mig lat men jag hatar att stressa och tar gärna en rejäl sovmorgon - det som inte hinns idag hinns imorgon. Och till slut: jag är gift med en kanin, min dotter är kanin, min son är häst och en av mina bästa vänner är också eldget. Jag omger mig gärna med dessa "djur" för de får mig att känna mig trygg!den eldiga geten på "the great wall". 20110403.

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela