holmekagan

up in the air

Publicerad 2011-10-25 13:16:24 i Holmekagan goes Shanghai,

imorgon flyger jag till Sverige. Gör en mellanlandning i Götet på några dagar innan jag nästa vecka far vidare till Köln. I Götet kommer jag att hjälpa sonen att flytta ut från lägenheten som han tyvärr inte får hyra längre, träffa dottern och vänner. I Köln kommer jag att fixa med vår nya lägenhet, se till att köket kommer på plats m.m.


hade ingen passande bild så det blir en bild från Anfu lu i Shanghai. Gillar denna bilden eftersom man ser de höga husen speglas i dörrarna till restaurangen.

mening

Publicerad 2011-10-25 13:05:26 i Holmekagan goes Shanghai,

något av det mest meningsfulla jag gjort här i Shanghai är när jag besökt barnhemmet. Att jag fick den möjligheten är något som är stort för mig och en erfarenhet och ett minne jag kommer att bära med mig resten av livet. I början vågade jag knappt skriva om att jag besökte ett barnhem här på bloggen och absolut inte lägga in bilder, det vågar jag idag. Jag har fortfarande inte fått något riktigt svar på var lilla Ellen tagit vägen men jag hoppas att hon har det bra var hon än befinner sig.

Lite bilder från i måndags.


lekstund


några av de större barnen får numera skolundervisning.



erica med ett av barnen.


läcker lördag

Publicerad 2011-10-22 20:49:21 i Holmekagan goes Shanghai,

ja, som ni märker så fortsätter jag på temat med mustiga adjektiv på veckodagarna! Det är väl helt OK?!
Idag har det varit svenska klubbens dag här i Shanghai. Ett mycket fint ordnat event av duktiga eldsjälar i klubben. Jag kände mig stolt över att tillhöra just Svenskar i Shanghai idag! Tror vi delar en stor gemenskap här och har mycket att erbjuda för de svenskar som är nyanlända. Det är jätteviktigt när man kommer som ny att veta vart man kan vända sig för att få svar på frågor, få ett socialt sammanhang m.m. Svenska klubben hjälper till med detta. Viktigt att påpeka är att svenska klubben ändrat inriktining mot hemmafruarna till att rikta sig till hela familjen nu och órdnar även aktiviteter utefter detta. Väldigt positivt.


styrelsen - anna-lena, kristin, marie och anneli!


dags för årsmöte!


Efter klubbdagen var jag bara hemma och vände innnan det var dags att bege sig till lördagsdrinken! En mycket trevlig aktivitet som ordnas av svenska klubben. Varje lördag mellan 17 - 19 samlas svenskar på en pub eller en bar någonstans i stan och tar en öl eller ett glas vin ihop. Ett ypperligt sätt att nätverka och få nya vänner.
Efter drinken var vi ett gäng som drog vidare till Brick och åt middag. Sen drog vi vidare ytterligare en gång till klubben Brown sugar och dansade loss till lite goa låtar så svetten lackade. En läcker lördag i Shanghai med andra ord!


lördagsdrinken - idag på O'Malleys.



glada svenskar på Brick :-)



Brown sugar!

hört från brorsan

Publicerad 2011-10-21 15:45:05 i Holmekagan goes Shanghai,

Åsså va de tjörbun som va på ICA för å handla kondomer. När han skulle betala lämnade han fram sitt kort varpå kassörskan frågade -Kod? Tjörbun tittade på henne å svarade -Nåt så in i helvete!!

(För er som ej förstår tjörbuspråk kan tilläggas att bokstaven T uttalas som bokstaven D ;-))

fräcka fredag

Publicerad 2011-10-21 14:55:09 i Holmekagan goes Shanghai,

kommer ni ihåg Malena Ivarssons TV-program från 80-talet? Fräcka fredag? Det talades om sex och samlevnad på ett liiite öppnare och mer vågat sätt än tidigare och efter varje program visades en kortare såkallad erotisk film. Då ansågs det ganska så provocerande i mångas ögon men eftersom gränser tenderar att tänjas så tror jag inte så många rynkar på ögonbrynen över liknande program idag.
Iallafall så fångade min mobilkamera idag ett objekt som kan anses vågat, erotiskt, skojigt, töntigt,,,,men jag kan inte låta bli att delge er bilden. I varuhuset nära oss visas just nu en utställning med skor gjorda av modeikonen Vivienne Westwood. En blandas kollektion från -73 fram tills i år. Känsliga tittare varnas!!


är jag fräck eller bara töntig om jag bär denna sko??


I övrigt har min fredag bestått av att hämta tavlor som jag låtit rama in, hämtat foton, varit hos väskgubben och handlat fler väskor som är beställda hemifrån (Mulberry är poppis!), valt ut och beställt tyg till stolarna som snart ska börja tillverkas, ätit lunch med Lillemor, träffat Gunnel som är här på besök, sagt hejdå till Kristina som nu flyttar hem till Sverige, ätit en middag i all ensamhet (Håkan är bortrest i helgen). Ja, det var väl i stort sett allt. Nu ska jag strax kolla på en film hade jag tänkt. Tjingeling!

              

long time no see again!

Publicerad 2011-10-20 12:22:44 i Holmekagan goes Shanghai,

Linda var den allra första jag lärde känna när jag flyttade till Shanghai. Vi fick först kontakt via en communitysajt, Svenskar i världen, och hade haft mailkontakt några månader innan vi träffades första gången "in reality". Jag minns när vi pratades vid per telefon och Linda sa att vi kan väl träffas vid Xintiandi. Vaddå Xintiandi tänkte jag. Hade ju ingen aning om vad det var eller var det låg. Sen så skulle jag vara redig och ta mig dit själv för jag ville lära mig hur man tog sig fram med tunnelbana osv. Då frågade Linda om jag hade chaufför och det hade jag ju - "Då kan du väl fuska lite så här i början" sa Linda. Så det gjorde jag. Bra sagt Linda!

Och idag blev det alltså åter ett kärt återseende, god lunch och lite gott snack!


fina Linda!





nyvaknad Oliver


gullunge! 

finlunch med A-L

Publicerad 2011-10-18 11:16:31 i Holmekagan goes Shanghai,

idag lyxade jag och Anna-Lena till det med en finlunch på tyska Käfer! Toppklass på allting - service, mat, miljö. Men det bästa av allt var såklart sällskapet :-)
 



rödbetspuré med hälleflundra och pepparotskräm


pilgrimsmusslor och fänkålsgratäng


mmm, detta ser gott. Får jag börja snart?


ostbricka

tomtar på loftet?

Publicerad 2011-10-17 12:12:58 i Holmekagan goes Shanghai,

igår kväll när vi kom hem stod det 2 små paket utanför dörren. Ett till mig och ett till Håkan förstod vi strax av innehållet. Det visade sig vara våra söta grannar Anders och Kristin som varit där och "tomtat" och önskade Glad oktober. Hur gulligt som helst!!


gissa vilket paket som är till mej och vilket som är till Håkan?

en god vän

Publicerad 2011-10-17 12:00:47 i Holmekagan goes Shanghai,

en god vän är bra att ha. Någon som lyssnar, någon som man kan lita på, någon som förstår, någon att dela både glädje och sorg med. Någon man kan luta sig emot när det stormar. Eller när man bara är trött...


metron Shanghai, 111016.

long time no see

Publicerad 2011-10-17 11:56:09 i Holmekagan goes Shanghai,

i lördags fick jag äntligen träffa Wenting igen. Fyra månader sen sist och det blev ett kärt återseende. Först åt vi lunch på Amokka och sen tog vi en fika på Baker and Spice. Sen strosade vi runt lite i det underbara vädret. Mysigt!

goa Wenting!


the flying chef

Publicerad 2011-10-17 11:40:17 i Holmekagan goes Shanghai,

och så kom han flygande, Mr Li = The flying chef! Och det blev succe! När det var dags för gourmetmiddag i fredags så gjorde vi denna gång det lite enklare för oss och hyrde in en kock. Vilken lyx! Vi behövde inte handla maten, ingenting. Allt var inhandlat och förberett. För det facila priset av 195:- pp så kunde vi njuta av en 10-rättersmeny med allt från dumplings till pekinganka och friterad frukt. Allt tillagat på plats i vårat kök och vi fick även vara med och hjälpa till när dumplingen skulle göras. Skojigt!
Det bästa av allt - vi behövde inte ens diska. Det gjorde The flying chef :-)



först lite skumpa


Mr Li!

 
ingrid och pekinganka + spring rolls.


eva och friterade räkor.


janne och jag och gongbajiding, en kycklingrätt.



kristin och Putte är mätta och belåtna.


hela gourmetgänget med Mr Li och hans fru.

Spin

Publicerad 2011-10-14 10:55:28 i Holmekagan goes Shanghai,

jag går i spin på Spin! Spin är en kinesisk porslinsserie men så långt ifrån kinesiskt porslin man kan tänka sig. Alltså, när man ser något från Spin så tänker man inte direkt - aha, detta porslin måste vara från Kina! Spin representerar det nya moderna Kina kan man säga. Designat av unga designers och tillverkat i porslinsstaden Jingdezhen. Och så himla snyggt så vi ska köpa med oss ett rejält lass av detta porslin när vi lämnar Kina.
Kom ihåg var ni först hörde talas om Spin för det kommer bli känt! Tro mej ;-)
Är ni i Shanghai så besök gärna deras butik. Det är en upplevelse i sig, 2 våningar med läcker design och högst upp en mysig tesalong! Butiken ligger på 360 Kangding Road.


shopping!

Publicerad 2011-10-13 16:22:45 i Holmekagan goes Shanghai,

jag och Ingrid har varit iväg och shoppat loss! Vi åkte till Decathlon, en stor sportaffärskedja som har flera butiker här i Shanghai. De säljer det mesta i sport och fritidsväg och har bra kvalitet och bra priser.
Vad som inhandlades: 25 stycken fleecetröjor i olika färger i strl 6 år,
                                 25 stycken fleecetröjor i olika färger i strl 10 år
                                 10 stycken fleecetröjor i strl medium.
Ska vi då ha alla dessa tröjor själva? Nejdå, det är barnen på barnhemmet som ska få dem. Under åren har snälla människor skänkt pengar som nu ska sättas sprätt på. Vi tycker det är viktigt att vi handlar saker som verkligen kommer barnen tillgodo och det tror jag att dessa go'a fleecetröjor kommer att göra i vinter!

                                        

pyssel...

Publicerad 2011-10-13 16:11:35 i Holmekagan goes Shanghai,

idag på förmiddagen satt jag och Håkan i nästan 4 timmar och fyllde i listor inför flytten till Tyskland. Listor med våra saker som ska fraktas vidare härifrån. Det mesta ska läggas i en stor container som ska skeppas till Tyskland och det tar ca 6-8 veckor innan den kommer fram. Säg att containern går iväg härifrån strax innan vi flyttar, i slutet av november, då har vi den kanske i Tyskland i början av januari. Det kommer med andra ord att vara ganska så tomt i lägenheten i Tyskland en tid för den är nämligen helt omöblerad. Ingen soffa, inget bord, inga stolar, ingen säng, ingenting. Inte ens ett kök finns där ju!! Men säng ska vi köpa på plats för vi måste ju ha någonstans att sova. Och jag hoppas innerligt att köket kan installeras innan vi kommer. Sen så ska en del saker hem till Sverige, en del av Johns saker m.m. Vi får även ta en såkallad flygfrakt med oss när vi lämnar Shanghai och den kommer fram ungefär samtidigt med oss. I den får inte så mycket plats men en del av de nödvändigaste kommer vi att lägga ner där, lite köksutrustning, handdukar och lakan och kläder. Men innan allt detta går iväg måste man alltså fylla i listor med vad som ska fraktas och värdet av det. Det tog sin lilla tid. Vi gjorde ju detta även när vi flyttade från Sverige och hit men det var inte så mycket saker då och då skulle allt bara till ett ställe, Shanghai. I nästa vecka kommer en flyttfirma och så ska vi gå igenom allting en gång till. Roligt pyssel!

inte många gånger kvar nu..

Publicerad 2011-10-13 15:57:09 i Holmekagan goes Shanghai,

det finns några saker som varit speciellt betydelsefulla för mig här i Shanghai. Att gå och måla är en sån sak. I nästan ett och halvt års tid har jag ett par gånger i veckan ägnat mig åt chinese inkpainting och det har varit väldigt rogivande och trevligt. Ibland har jag visserligen varit väldigt frustrerad också när jag inte fått till de "rätta" penseldragen men för det mesta har det bara varit kul. Det har gett mig en inblick i dels själva måleriet men även i den kinesiska kulturen. Och det var på målarkursen som jag fick mitt kinesiska namn av lärarna - He Kei Li! Nu har jag inte många gånger kvar, högst 3, och det känns lite märkligt. Allt har ett slut men jag tänker inte sluta måla. Det ska jag fortsätta med även i Köln har jag tänkt!

 

adele

Publicerad 2011-10-12 14:28:38 i Holmekagan goes Shanghai,

vill bara berätta att jag fått en ny favorit på musikfronten efter Lady Gaga. Nämligen Adele. Muuuaaah, vad den tjejen kan sjunga alltså!! Vilken känsla och inlevelse. Önskar jag kunde lägga in ett ljudklipp med en av hennes låtar som jag lyssnat mycket på det senaste "Someone like you" men ni får hålla tillgodo med en bit av texten istället. Och själva leta upp låten! Och alla hennes låtar föresten!! 




I heard
That you're settled down
That you found a girl
And you're married now
I heard
That your dreams came true
Guess she gave you things
I didn't give to you

Old friend
Why are you so shy
It ain't like you to hold back
Or hide from the light

I hate to turn up out of the blue
Uninvited
But I couldn't stay away
I couldn't fight it
I'd hoped you'd see my face
And that you'd be reminded
That for me
It isn't over

Never mind I'll find
Someone like you
I wish nothing but the best for you
Too.. Don't forget me
I beg
I remember you said
Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead
Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead
Yeah

bilder från Vietnam del 2

Publicerad 2011-10-11 06:21:18 i Holmekagan goes Shanghai,

Vi var iväg på ett par utflykter!


en dag till djungeln.


där vi bla såg detta fina vattenfall.



besök på vingård. Från denna blomma tillverkas det inhemska myrtelvinet. Ett mycket sött vin, passar nog bra till desserter.




en färsk liten pärla. Pärlodling är en stor inkomstkälla för många på ön och det fanns gott om pärlodlare.


pärlhalsband. Kostnad: ca 260.000:- (Odlade pärlor) Vad jag förstod så tar det närmare 7 år att odla fram pärlor av denna storleken. Man får inte ha brått med andra ord..


har man tur så hittar man en naturlig pärla. Kostnad: ca 33.000:-


besök från fängelset på ön som användes flitigt under Vietnamkriget. Mådde ganska så illa efter detta besök där man kunde läsa om och se bilder och installationer av alla tänkbara tortyrmetoder som naturligtvis ledde till döden. Krig är ALDRIG ok. Jag är pascifist och det står jag för!!


eller vad sägs om att bli levande kokt?


eller att dela en sån här taggtrådsbur ihop med fem andra personer. Ligga där i kanske gassande solsken utan varken vatten eller mat allt medans taggarna tränger djupare in i skinnet...Grymt är ordet. (Av någon anledning går denna bild ej att ladda ner men texten kanske räcker...


 
besök på Sao beach som ligger på den östra sidan av ön. Vi bodde på den västra, Long beach. Sao beach är märkligt nog inte alls så exploaterat som Long beach och här är ändå vackrare på något vis. Fina långgrunda stränder, vitare sand. Det kan bero på att det ligger längre ifrån flygplatsen och vägen hit är väldigt dålig. Det guppade en del när vi körde hit kan jag säga. Nästan läge för njurbälte!


badkillen Håkan vid Sao beach.


besök i en liten fiskehamn.


här såldes lite allt möjligt som havet har att ge.


längs vägen i stan


längs vägen på landet


besök på pepparfarm


färsk peppar!


besök på fisksåfabrik. Fick flashbacks hemifrån...påminde om sillindustrin och luktade ungefär samma.



sista kvällen försökte jag fånga de här glada barnen på bild men de hade svårt att stå still :-))







HEJDÅ PHU QUOC OCH VIETNAM. VI KANSKE SES IGEN NÅN GÅNG!

















bilder från Vietnam del 1

Publicerad 2011-10-11 06:17:56 i Holmekagan goes Shanghai,

här kommer en liten blandad kompott av bilder från Vietnam! 



phu Quoc dog - en speciell hundras som härstammar just från Phu Quoc. Så söta!


eden resort där vi bodde.


vårt fina hotellrum som var 2 rum. Gott om plats!


poolen.


havet! Där det ständigt var så höga vågor att jag inte vågade mig i... Men det vackert att se på. Och höra ljudet av!






på vår balkong.


vi återvände ett par gånger till BBQ-stället Mai för maten var så himla god där. Här syns ägarens barn.


man skulle egentligen grilla själv men vi fick experthjälp. Håkan är nöjd och dricker Saigonbeer!


annat gott vi åt under veckan. Grillade räkor. Mums!


kanderad mango med cocosnötglass...


kilovis med färsk frukt.


något vi prövade som kanske ser gott men inte var det var den inhemska ansjovisen som var något av öns specialité. Man skulle först doppa ett tunt risbröd i cocosmjölk, sen la man på lite mynta och gurka och ansjovis och strödde över cocosflingor. Sen rullades allt ihop till en korv som man sen skulle doppa i chilisås. Det kanske hade varit gott om inte ansjovisen varit !! Nu smakade det bara rå, knastrande fisk i munnen. Inget för oss..


massage


och manikyr på stranden. Billig lyx här.




hemma i Shanghai igen!

Publicerad 2011-10-08 16:13:39 i Holmekagan goes Shanghai,

Ja, nu är vi hemma i Shanghai igen efter en härlig semester i Vietnam! Det var verkligen en avkopplande semester kan man säga. I princip poolhäng varje dag med undantag för ett par utflykter. En förmiddag till ett vattenfall och en heldag runt ön. Men vi hade inte större ambitioner än så denna gång, vi behövde "bara vara" som det så populärt kallas. Snacka med varandra, läsa en bok, lösa ett och annat korsord, fundera vad man ska äta för mat eller om man ska ta ett dopp till...
Lite info om själva resan: Vi flög med Vietnam Airlines och bolaget får gott betyg. Rutten gick så här: Shanghai - Ho Chi Minh City - Phu Quoc - Ho Chi Minh City - Hanoi - Shanghai. 
Vi sov en natt i Ho Chi Minh City på ditresan och en natt på hemresan i Hanoi. Ok hotell som låg nära flygplatsen. På Phu Quoc bodde vi bo Eden resort. Ett bra hotell där frukost ingick. Hotellet låg alldeles vid stranden och hade även en pool. Rummen var rena och fina. Inget att klaga på. Vietnameserna verkar vara ett vänligt sinnat folk och vi blev mycket väl bemötta. Dock verkar det fortfarande vara ett väldigt fattigt land men jag tror de kan komma starkt med just turismen. Klimatet är behagligt och naturen underbar!
Jag ska lägga in lite bilder så snart jag hinner.

Nu säger jag godnatt!


Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela