holmekagan

a bar with a vue

Publicerad 2011-03-27 07:43:16 i Holmekagan goes Shanghai,

igår kväll besökte vi VUE bar som ligger på 32.a våningen på  Hyatt on the Bund. En häftig bar med fantastisk utsikt över både the Bund och Pudongsidan.
Det kostar 100:- i inträde men då ingår en drink så det är ganska billigt tycker jag.


The Bund på Puxisidan


Pudongsidan


i bakgrunden - självlysande drinkar
i förgrunden - en traditionell GT!!

högtidsstund

Publicerad 2011-03-23 11:11:07 i Holmekagan goes Shanghai,i söndags åt vi semlor här i Shanghai! Det var två år sedan jag sist åt en semla och det var i Sverige. Så söndagens intag av denna nationalbakelse var minst sagt en högtidsstund.det är inte bara att gå till ett kondis och köpa sig en semla. Nej, här krävs lite mer fantasi och uppfinningsrikedom (och goda vänner). Man kan ju baka bullarna sjäv men jag valde en variant som finns att köpa på Olé. Visserligen med russin i men brödsmaken är väldigt semlebullelik. Grädde från Carrefour, mandelmassa och florsocker från Linda (direktimport från Sverige) och semlan stod på bordet!!


Wenting hugger in på sin första semla, någonsin. Hon tyckte det var gott! Och det tyckte vi också.

konstig sak

Publicerad 2011-03-20 11:36:25 i Holmekagan goes Shanghai,

ibland ser man konstiga saker. Som häromdagen när jag var inne i köpcentret där vi bor.Vad sägs om hundvalp i plastpåse!! Jag har då aldrig sett något liknande och denna lilla valp hade dessutom en ytterst ovanlig färgkombination, svart och brunrandig. Är det någon som vet vad det är för ras??

kulturlördag

Publicerad 2011-03-20 11:29:47 i Holmekagan goes Shanghai,

Jag och Håkan var med på en guidad vandring i det stora konstnärsområdet vid Moganshan lu, även kallat M50.
Det var mycket intressant, många fina gallerier med allehanda konstverk och utställningar. Hit går jag gärna igen!  Guiden berättade bla om hur det var att vara konstnär i Kina under kulturrevolutionen. Flera konstnärer fick inte utöva sin talang utan fick arbeta som tex bönder istället. Andra fick bara göra politisk propagandakonst. Idag är konstnärerna i Kina betydligt friare och nästan allt är tillåtet. Så länge man inte gör narr av någon sittande politisk ledare. Mycket av konsten vi såg var samhällskritisk men med viss finess.


Spencer Dodington - påläst kille som bott i Shanghai sen -95 och kan det mesta om stan.
På kvällen gick vi till Shanghai City Theatre och såg baletten Svansjön. Det var andra gången jag såg en balettföreställning och även om det ibland ser lite töntigt ut med alla trikåer och ballerinakjolar så är jag grymt imponerad av dessa duktiga dansare. Man förstår att mycket blod, svett och tårar ligger bakom varje steg.
Jag tror att det var en ganska så klassisk uppsättning av Svansjön som vi såg. Mycket vackert och Tjajkovskijs musik är ju bara så mäktig och gripande!


i väntan på att dansen ska börja!

Shanghaiballetswanlakephotopolaroidwb
bild lånad från brenningstall.com

Jingdezhen del 2.

Publicerad 2011-03-12 08:50:20 i Holmekagan goes Shanghai,


besök på Sanbao Ceramic Art Institute. En oas mitt ute på landsbygden. Gå gärna in på deras hemsida om ni vill veta mer!  www.chinaclayart.com
vi hade bara tänkt stanna en liten stund men atmosfären här var så avslappnade och gemytlig så vi tillbringade flera timmar här.


konst uppåt väggarna!


"visst gör det ont när knoppar brister"
de hade rum för uthyrning (synd att man inte visste det innan)
utsikt från deras yogaaltan.

draperi gjort av penslar - kanske något att ta efter?

köket


vi åt en jättegod lunch där något som påminde om revbensspjäll med rödkål blev en av favoriterna.


lunchen serverades på egentillverkad keramik!

ett konstverk som kallades "Millenium wall"


hela gänget samlat - kristin, ingrid, kristina, erica, eva och jag.

Jingdezhen del 1.

Publicerad 2011-03-12 08:14:12 i Holmekagan goes Shanghai,

i veckan som gått har jag och några kompisar besökt porslinsstaden Jingdezhen som ligger i Jiangxiprovinsen. Sydväst om Shanghai och det tar 1 timma med flyg. Jingdezhen är känd för sin tillverkning av porslin och keramik och ett porslin som är populärt bland utlänningar tillverkas här, Spin. Spin går tyvärr ej att köpa i Jingdezhen utan bara i butikerna i Shanghai och Beijing vilket vi tyckte var synd. Men där fanns ju HUR mycket annat porslin att köpa! Vart man än rörde sig i stan så möttes man av porslin, porslin, porslin. T.om lyktstolparna var klädda i porslin. Vi hade iallafall 2 härliga dagar med mycket goa skratt och en massa spännande upptäcktsfärder. Vi mötte glada och hjälpsamma människor och resan kan bara sammanfattas med 1 ord - Lyckad!!


erica och Ingrid


våren stod i full blom!
rundvandring på The Pottery Workshop


kulram i porslin, ca 1,5 gånger 2,5 meter.


brännugn


framför en kanin gjord av porslinstallrikar.


lyktstolpe i porslin!

urban planning museum

Publicerad 2011-03-07 13:14:02 i Holmekagan goes Shanghai,

igår, söndag, besökte vi Urban planning museum. Där har de byggt upp hela Shanghais innerstad och man kan läsa om stadens historia och vad som planeras att byggas. Fler skyskrapor är på väg kan jag avslöja...


Vår stadsdel, Xujiahui!!


Xujiahuikatedralen St Ignitus hade fått en alldeles egen monter!

beslut

Publicerad 2011-03-03 10:03:47 i Holmekagan goes Shanghai,

i veckan som gick fattade vi ett beslut. Beslutet är att bo kvar i nuvarande lägenhet. Eftersom hyreskontraktet löper fram till april så har vi varit runt och kollat på andra lägenheter. Man kan ju hitta något bättre, större, mysigare, charmigare.....Jag hade en önskan om att bo i en såkallad old apartment, en äldre, renoverad lägenhet från 20-30-talet. Jag känner en som bor i en sån och den är verkligen supercharmig. Men att hitta en som är både fin, ligger i ett bra område och faller inom ramen för vår boendebudget visade sig vara ett i princip omöjligt uppdrag. Då hade vi dessutom tappat tillgång till klubbhus och andra bekvämligheter så det blev inget med det.
Det känns väldigt skönt nu att "lägenhetsjakten" är över. Vi har redan flyttat en gång och även om man får flytthjälp så är det ändå lite bökigt. Jag kände till slut att jag orkar bara inte - nu får det vara nog. Vi har det bra här och nu tänker jag inte lägga mer energi på detta.

Jag har även känt mig lite trött och håglös den sista tiden. Det är jobbigt att inte känna sig riktigt i form. Jag minns att jag kände så en tid förra våren också men att det sen gick över så det är bara att hoppas att det vänder fort, fort!

Ikväll har jag och Håkan kinesiskalektion. Det är ett tag sen sist pga ledigheten över kinesiska nyåret m.m. Men usch vad fort man glömmer. Ett tag i slutet av januari tyckte jag att jag fått lite kläm på en del uttryck men så fort man inte övar och håller det igång så försvinner det. Håhåjaja!


avslutar med ett härligt fruktfat som serverades hos våra grannar i helgen. Det är fortfarande jordgubbstid här och vi frossar i detta härliga bär, tao mei, och andra goda frukter.

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela