holmekagan

botaniska trädgården i Sheshen

Publicerad 2010-09-29 10:43:32 i Holmekagan goes Shanghai,

 
först mat, sedan trädgård! Magen måste få sitt innan själen ;-)


sunflower eller "Sunny smile" som den också kallas. Och visst blir man glad av att beskåda dessa blomster!




födelsedagsbarnet - Maggie!


erica, regina, maggie o kristin njuter av sangria i gröngräset.

   

 




vardag i Shanghai

Publicerad 2010-09-29 10:17:20 i Holmekagan goes Shanghai,

det blir ändå någon form av vardag här i Shanghai och det känns ganska så skönt. Även om jag gillar att upptäcka nya saker så är det något tryggt med återkommandets lunk. Kan man skriva så? Ja, iallafall så går en dag i sänder och vad har då hänt sen jag skrev sist? Jo, på lördag och söndag jobbade Håkan så jag umgicks en del med min granne Kristin vars man också jobbade. Vi tränade på gymet, åt lunch och på lördagen gick vi på drinken på Sacha's. Allt eftersom anslöt "herrarna" och vi åt middag ihop med några andra svenskar.
På söndagen besökte jag bla John när han stod och delade ut kakor på ett Carrefourvaruhus. Det var kul att se honom in action! Passade även på att storhandla.
Måndagen ägnades åt barnhemmet. Sen var det tänkt att jag skulle hälsa på en liten bebis men det var förkylning i familjen så det får bli en annan gång. Hjälpte istället John att handla ett nytt tangentbord till datorn.
Igår, tisdag, dansade jag zumba. En latinamerikansk dansform med mycket vicka på höfterna och skaka på rumpan. Svettigt men roligt! Sen var det utflykt till en nyöppnad botanisk trädgård - jättefin! Firade även Maggie som fyller 60 idag!
Håkan åkte till en stad inom Kina igår och kommer hem ikväll och bara vänder. Tidigt imorgon åker han till Europa och Paris...och får träffa Annika och Christophe. Lyckost han!
Idag har jag målat och sen ätit lunch med några av målarkompisarna. Nu funderar jag på vad jag ska laga för middag till mig och John innan jag ska pinna iväg till kören...
Imorgon står gardinmarknaden på programmet.
Detta är lite av hur mitt liv ser ut härnere. Inte så olikt hemmalivet förutom att jag inte jobbar och inte städar. Men jag får diska, tvätta, stryka, handla och laga mat. Plus att jag har förmånen att vistas i denna superhäftiga stad som heter Shanghai! Välkomna hit :-)

   

 



en dag på Expo

Publicerad 2010-09-25 09:18:23 i Holmekagan goes Shanghai,

äntligen blev det av att vi tog oss till Expo. Iallafall jag har dragit mig en aning för att gå dit på grund av att det är SÅ himla mycket folk där och LÅNGA köer till nästan varje paviljong. Men vi köpte ju faktiskt varsitt 3-dagarspass i våras och tjörnbor som vi är så måste ju de utnyttjas! Jag var där ju den 6 juni då vi firade nationaldagen men då hade jag fullt upp med kören hela dagen och hann endast med att gå ut och äta lunch.
Men som sagt, nu har vi varit där igen och vi har vandrat och vandrat över detta enorma Expoområde som aldrig verkar ta slut. Vädret var bra igår, sol och ca 24 grader, så det var mycket behagligt att strosa runt. Ändå fick jag både skoskav och ont i benen på slutet. Otränad??
Till Kinas paviljong var det ca 5 timmars kö att komma in så det la vi ner direkt. Vi besökte endast Greklands och Vietnams paviljonger och sen så hade Afrika en gemensam paviljong, samt några av Karibiens länder och där var det ingen kö för att komma in.
Detta Expo är ett stort spektakel kan tyckas. Många länder har ansträngt och gjort en del innovativa saker men på många ställen liknar det mest en turistbyrå. Förr var ju en världsutställning verkligen en världssensation och något man pratade mycket och länge om. För kineserna är det stort att få vara värdland denna gång men jag undrar vad övriga världen säger? Hur stor genomslagskraft får det?


Håkan utanför Schweizh paviljong.

        
Spanien                   Frankrike                   Polen                                       Tyskland                       Holland 



Fräckaste paviljongen? Storbrittanien

     
Afrika              



Håkan försöker mäta sig med Bolt ;-)


vid Belizes monter.

   
trötta ben                      långa köer



the masterpiece of pavillions! China

johns födelsedag

Publicerad 2010-09-24 11:20:54 i Holmekagan goes Shanghai,

John var sugen på grekisk mat så vi gick till Mythos och åt. En jättemysig restaurang som ligger nere vid det nya området Cool Docks.
Efter en god måltid så var det sen akrobatik för hela slanten. Vilken show säger jag bara och vilka duktiga akrobater. Ibland vågade vi nästan inte titta när de svingade sig fram och tillbaks och utförde alla konster. Tyvärr fick man inte ta bilder så jag lånade en från internet.
Nu återstår "bara" Johns fest för sina kompisar som han tänker ha i vår lägenhet...Hoppas vi inte blir vräkta sen...








john ihop med några av akrobaterna i pausen.




*john 20 år*

Publicerad 2010-09-23 05:30:17 i Holmekagan goes Shanghai,

tänk att vår lille John har blivit så stor nu - hela 20 år! Det känns inte så värst längesen jag och Håkan åkte in den där septembersöndagen till Mölndals BB och John knackade på dörren och ville ut.
John var ett "lätt" barn att ta hand om. Han sov och åt och gjorde inte mycket väsen av sig. När han blev större blev det såklart mer ljud i källan men mest i form av skratt och sång. John har alltid tyckt om att sjunga och det är många mornar vi vaknat av att han legat och sjungit i sitt rum.
Idag har firandet börjat med frukost på sängen och senare idag blir det middag på restaurang som John har valt, och akrobatshow.
Älskade unge - stort grattis på Din dag!



john o jag.




john ca 6 mån.


john i morse.


midautumnfestival party

Publicerad 2010-09-23 05:11:40 i Holmekagan goes Shanghai,

igår kväll var vi på party med övriga hyresgäster i vårt compound. Partyt hölls i klubbhuset och det bjöds på en enklare buffé och lite underhållning. En ganska så "torr" tillställning i dubbel bemärkelse men det är ju trevligt att det ändå ordnas något.









tisdagstankar

Publicerad 2010-09-21 05:17:36 i Holmekagan goes Shanghai,

om en vecka åker Håkan på "Europaturné" och är borta i 3 veckor. Det känns inte så kul att behöva var ensam så länge. Denna turné infaller dessutom under den såkallade Goldenweek, nationaldagsfirandet här i Kina, då många är lediga och passar på att åka på semester. Men inte vi inte... Så stan är tömd på folk, det är ledigt från alla aktiviteter och jag är ENSAM. Ja, John är ju här förstås men han har fullt upp med sitt. Nej, jag gillar inte detta samtidigt som jag kan förstå att ska nu Håkan ändå till Europa så kan han lika gärna passa på att ha alla de där viktiga mötena och samtalen på en gång. Kanske bättre än att flänga fram och tillbaka titt som tätt? Men 3 veckor!! Det är länge. I vanliga fall (läs hemma i Sverige) har jag inte ont av att vara ensam men det blir så annorlunda här. Och när man inte jobbar heller blir det många timmar att slå hål på. Vissa kanske tror att man lever världens lyxliv här nere men så är det inte. Visst, det är lyxigt att vara ledig och göra som man vill men allt måste ha en mening också. Så är det inte liite synd om mig iallafall..?

mitthöstfestivalen

Publicerad 2010-09-19 08:22:15 i Holmekagan goes Shanghai,

den 15:e dagen i 8:e månaden, september - oktober, infaller mitthöstfestivalen enligt den kinesiska månkalendern. I år infaller den nu på onsdag den 22 september. Zhongqiujie som den kallas, innebär en dags ledighet för de som arbetar.

När vintern är på väg och kylan börjar komma lyses hösten upp av den mysiga mitthöstfestivalen, populärt kallad månfesten. Man äter månkakor (yuebing) och betraktar fullmånen, helst från en för ändamålet skapad månpaviljong. Familjen samlas för en gemensam måltid och bönderna firar skörden. Barnen får stanna uppe extra länge och parkerna pyntas med färgglada lyktor.
(Utdrag från boken På kinesiskt vis av Ingrid Booz Morejohn)

Just månkakor eller mooncakes är en speciell typ av småkakor. Ganska så tunga och mäktiga skapelser och de kan innehålla allt från gröna bönor till fisk. Från början innehöll de mest ister och socker. Det är tradition att ge bort mooncakes till höger och vänster vid denna tid. Håkan har redan fått flera lådor och eftersom det omöjligt går att äta upp alla dessa kakor så blir det väl att vi skänker dem vidare.


just denna innehöll nötter och var söt och god så den lådan tänker jag behålla!

fredagsmys

Publicerad 2010-09-18 07:24:59 i Holmekagan goes Shanghai,

fredagskvällar är lika med myskvällar. Så har det varit i vår familj så länge jag kan minnas. När arbetsveckan är slut så ska det mysas och firas att helgen är här. Vi går helst inte ut på en fredagkväll utan stannar gärna hemma och, just det ja, myser! Lagar extra god mat, dricker ett gott rödvin och pratar om veckan som gått. Nu när temperaturen börjat gå ner till mer behagliga nivåer är det dessutom skönt att sitta ute på vår lilla balkong!

 

poolen

Publicerad 2010-09-16 07:55:34 i Holmekagan goes Shanghai,

vi har en jättefin utomhuspool i vårat clubhouse. Det är jätteskönt nu när det varit så varmt här att kunna ta sig ett litet dopp emellanåt.




kvällsdopp!




gott att ligga och plaska och spana upp mot tvillingtornen som går under namnet "läppstiften" bland svenskar här.

shanghaihistoria, del 3

Publicerad 2010-09-13 08:11:31 i Shanghai information,

Shanghai under Folkrepubliken Kina (1949-)

Efter kommunisternas maktövertagande och grundandet av Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949, skedde en mängd symboliska förändringar i stadslandskapet i Shanghai. Så döptes till exempel en rad gator om och fick nya progressiva namn: ett exempel bland de gator som ursprungligen haft utländska namn är den berömda affärsgatan Avenue Joffre i den tidigare franska besittningen, som döptes om till Huaihaigatan (traditionell kinesiska: 淮海路; förenklad kinesiska: 淮海路; hanyu pinyin: Huáihai Lù). Även en del kinesiska gatunamn med anknytning till det s.k. “gamla samhället” byttes ut, och så blev exempel vis Republikens Gata (minguo lu) nu Folkets Gata (renmin lu).

I januari 1967, som ett led i den s.k. kulturrevolutionen, grundade medlemmar av stadens politiska "ultra-vänster" en ny administrativ ordning som man döpte till Shanghaikommunen och som, i teorin, var tänkt att låta arbetare och soldater utöva politisk direkt kontroll över stadens ledning i enlighet med modellen från Pariskommunen år 1871. Pariskommunen hade av Karl Marx beskrivits som ett mycket bra exempel på hans egna teorier om "proletariatets diktatur". Mao Zedong ställde sig dock i någon mån tveksam till Shanghaikommunen: bl.a. krävde han efter bara ett par veckor att den skulle byta namn (något som också skedde) till Shanghais stads Revolutionskommitté. Dess för hans instruktioner lyhörda ledare stödde han dock under resten av sitt liv: tre av dem skulle som medlemmar av det s.k. "De fyras gäng" arresteras kort efter hans död.[4]

Staden har bibehållit sin ledande ställning under Deng Xiaopings reformer. När borgmästaren Jiang Zemin utsågs till generalsekreterare i Kinas kommunistiska parti i juni 1989, befordrade han flera av sina skyddslingar från Shanghai-apparaten till ledande poster i partiet som fortfarande har en viktig maktställning. Den nye generalsekreteraren Hu Jintaos utrensning av Shanghais partisekreterare Chen Liangyu 2006 var ett slag mot Jiangs "Shanghai-klick".

shanghaihistoria, del 2

Publicerad 2010-09-13 08:09:05 i Shanghai information,

Det republikanska Shanghai (1911–1949)

1911 föll Qing-dynastin och ersattes av Republiken Kina. En rad nya byggnadsprojekt inleddes och den gamla stadsmuren revs. Åren 1914–1915 fylldes Yangjingbang-kanalen för att ge plats åt en gata som idag kallas Yan'an Donglu.

Kinas kommunistiska parti (KKP) grundades av bland annat Mao Zedong i Shanghai år 1921. Lokalen där partiet grundades finns fortfarande kvar och utgör idag en del av den Hong Kong-ägda shoppinggallerian Xintiandi (traditionell kinesiska: 新天地; förenklad kinesiska: 新天地; hanyu pinyin: Xintiandí).

Shanghai var en plats där man experimenterade med olika styrelseformer. År 1921 jagade en massiv gräsrotsrörelse bort lokala krigsherrar men led nederlag när Chiang Kai-shek intog staden.

Under andra sino-japanska kriget 19371945 ockuperades staden av Japan. Japan hade under kriget omfattande politiska kontakter med Nazityskland och flera representanter för Nazistpartiet besökte Shanghai efter det att den japanska ockupationen av staden inletts. I Shanghai hade det under kolonialtiden funnits ett flertal affärsmässigt mycket framgångsrika judiska familjer, bland annat den berömda familjen Sassoon. Tyskland föreslog därför att Japan, i likhet med det egna landet, skulle upprätta koncentrationsläger för Shanghais judiska befolkning. Dessa läger borde enligt tyskarna upprättas på Chongmingön (traditionell kinesiska: 崇明島; förenklad kinesiska: 崇明岛; hanyu pinyin: Chongming Dao), en stor ö belägen i Yangtzeflodens delta, inte långt från Shanghai. Den japanska regeringen valde att inte följa dessa råd.

shanghaihistoria, del 1

Publicerad 2010-09-13 08:08:39 i Shanghai information,

Shanghai omnämns i kinesiska historiska källor som en lokalt viktig handelsort redan på Song- och Yuandynastin. Vid Mingdynastins början lär den ha haft en befolkning på närmare 300 000 personer, ett otal kringliggande småorter inkluderade. Ofta brukar man säga att dagens Shanghai grundades år 1553, då en stadsmur byggdes runt själva stadskärnan, som skydd mot pirater. De flesta invånarna livnärde sig vid denna tid antingen på handel eller fiske. Shanghai började uppleva ett ekonomiskt uppsving i slutet på 1700-talet och hade i början av det påföljande seklet fått ett rykte om sig som en handelsmetropol av växande betydelse och med ett strategiskt läge vid Huangpufloden, en biflod till den mäktiga Yangtzefloden.

Under Opiumkriget erövrade Storbritannien Shanghai den 19 juni 1842 och staden förklarades genom Freden i Nanking den 29 augusti samma år öppen för utlänningar. Den åt engelsmännen upplåtna bosättningsplatsen sträckte sig från Suzhouån i norr till Yangbangkanalen i söder. Mellan Yangbangkanalen och den ursprungliga kinesiska staden låg ett smalt landområde, vilket år 1849 överlämnades åt Frankrike. USA upprättade år 1862 en koncession norr om Suzhouån.

Under senare delen av Taipingupproret var Shanghai den enda hamnstaden i mellersta Kina som inte var ockuperad av kinesiska rebeller, vilkas försök att inta Shanghai slogs tillbaka åren 1860-1861. Därigenom gynnades stadens ekonomi och handel och Shanghai fick sin position som Kinas viktigaste hamnstad. Staden behöll denna position fram till kommunisternas seger i det kinesiska inbördeskriget och Folkrepubliken Kinas grundande den 1 oktober 1949. Därefter flydde stora delar av stadens kinesiska ekonomiska elit till den brittiska kolonin Hongkong, vilken även övertog positionen som Kinas viktigaste hamnstad.

Det koloniala Shanghai

Shanghai, ca 1910

Under Qingdynastin bestod Shanghai av en kinesisk stadsdel, omsluten av en 0,5 km lång mur med en i dess omedelbara närhet liggande vallgrav. Den kinesiska stadsdelens husbestånd utgjordes företrädesvis av envånings trähus.

Det äldsta av stadens europeiska områden, den brittiska koncessionen, var belägen söder om Suzhouån (eng, Wade-Giles: Soochow Creek), och norr om Yangjingbangkanalen. Söder om Yangjingbangkanalen låg den franska koncessionen, närmare den kinesiska staden.

Norr om Suzhouån tilldelades USA ett koncessionsområde, vilket år 1863 förenades med den brittiska koncessionen under namnet "den Internationella bosättningen" (eng: International Settlement), medan den franska koncessionen även framgent behöll sin legala autonomi.

De utländska delarna av Shanghai gick under benämningen "den europeiska staden". De hade, till skillnad från den ovan nämnda kinesiska stadsdelen, företrädesvis breda och dränerade avenyer och boulevarder kantade av träd. Här fanns vidare en mängd byggnader i nyklassisk europeisk stil, stora hotell, klubbar, palats och monument, bland annat en staty av Gordon pascha. I den amerikanska stadsdelen Hongkou låg de största fabrikerna, skeppsvarven och skeppsdockorna.

Shanghais stadsfullmäktiges flagga. Den svenska unionsflaggan kan ses i emblemet.

Det så kallade "Internationella bosättningen" stod under tillsyn av ett kommunalråd bestående av 9 medlemmar, valda av och bland de utländska skattebetalarna utan hänsyn till deras nationalitet. Kinesiska skattebetalare var dock uteslutna från rådet ända fram till 1920-talet.

Vid sekelskiftet utökades stadens gatunät ansenligt väster och nordväst om Shanghais hästkapplöpningsbana (se karta). Nära denna var en gång det svenska konsulatet beläget. Platsen där Shanghais hästkapplöpningsbana tidigare var belägen utgör idag Shanghais Folkets park.

Lagstiftningen utövades av alla skattebetalare med pekuniära kvalifikationer, liksom allmän rådstuga på allmänna sammanträden. På liknande sätt administrerades den franska koncessionen, med undantag för att den franske generalkonsuln hade rätt att kontrollera varje utgift och lagd röst. Söder om Suzhouån, längs gatan Bund, låg stadens koloniala tullhus, en vacker allmän park, de utländska konsulaten, flera bankpalats och kyrkor, bl. a. en engelsk katedral i gotisk stil av sir Gilbert Scott. Denna stadsdel fick tidigt elektrisk belysning, vattenledning och spårväg.

I de utländska kolonialmakternas besittningar uppfördes byggnader i utländska arkitektoniska stilar. Denna bebyggelse finns till viss del bevarad. Mest kända är förmodligen byggnaderna längs Bund (traditionell kinesiska: 外灘; förenklad kinesiska: 外滩; hanyu pinyin: Wàitan; eng: the Bund). Bund tillhörde ursprungligen den brittiska besittningen i Shanghai. Söder om Bund ligger Quai de France, vilken under kolonialtiden utgjorde en del av den franska besittningen.

Vid folkräkningen 1895 räknades den infödda befolkningen i de europeiska kvarteren till 286 753 personer och beräknades i den kinesiska staden till cirka 125 000. Vid folkräkningen 1905 var utlänningarna 11 497, bland dem 3 713 engelsmän, 2 157 japaner, 1 329 portugiser, 991 amerikaner, 785 tyskar, och 568 indier. Vid denna tid fanns det även en svensk koloni och det fanns ett skandinaviskt sjömanshem och en svensk avlönad konsul. Invånarantalet uppgavs år 1912 till 651 000.

stoppad...

Publicerad 2010-09-12 12:37:01 i Holmekagan goes Shanghai,

..som en korv är jag idag! Har varit på brunch ute på Le Meridien och ätit och ätit och ätit. I Shanghai fullkomligt vimlar det av olika bruncher, både stora och små och i olika prisklasser och kvalitéer. Den jag var på idag hamnar nog i kategorin stor, bra och prisvärd. För 460 RMB får man äta hur mycket man vill från ett dignande matbord, dricka hur mycket champagne el vin man vill och man har dessutom tillgång till utom- och inomhuspool. Jag tog ett dopp i poolen INNAN maten. Hade jag gjort det efteråt hade jag nog sjunkit...eller fått kramp ;-)
Håkan kunde tyvärr inte vara med på brunchen idag för han var tvungen att valla runt några engelska kollegor på stan. De kom igår och kände sig lite vilsna och ville ha hjälp att hitta till copymarket m.m.

druvfarmen

Publicerad 2010-09-10 11:57:46 i Holmekagan goes Shanghai,

det jobbar en tjej på Håkans jobb som heter Stephanie och hennes föräldrar har en liten druvfarm som ligger ute på sydvästra delen i Pudongdistriktet. Det tar ca 1,5 timme att köra dit beroende på trafiken och det är lite av "landet" man kommer ut till. Även om det vimlar av folk och bilar där också så ser man iallafall lite mer grönt och skyskraporna lyser med sin frånvaro.
I torsdags blev det en tur till farmen för att plocka druvor i värmen (ca 34 grader). Det var jättespännande att kliva runt bland vindruvsrankorna och plocka sina egna klasar! Jag plockade ca 6 kilo och eftersom jag inte riktigt vet vad man gör med vindruvor annat än äter dem naturellt, så har jag gett bort det mesta. Men det bästa var ändå att få komma dit, att få se en annan del av Shanghai.


risfält längs vägen! Så vackert.


druvor!

röstning

Publicerad 2010-09-08 14:34:00 i Holmekagan goes Shanghai,

vi har varit och röstat på Sveriges generalkonsulat här i Shanghai. För John var det första gången. För oss var det...ja, några gånger sedan. Som utlandssvensk får man endast rösta i riksdagsvalet men det är väl ändå det viktigaste valet? Det räckte att ha passet med sig och så la man sin röst i ett vitt kuvert på sedvanligt sätt. Alla röster registreras och kommer nu att sändas över till Sverige, där man sen blir avbockad i röstlängden.
Det känns bra att ha gjort sin medborgerliga plikt även om vi inte bor i Sverige just nu. Men vi är fortfarande svenska medborgare och vi har vår rösträtt. Och rätt vad det är så är vi back in good old Sweden again!


John - stolt förstagångsväljare.

kärt återseende

Publicerad 2010-09-07 06:14:06 i Holmekagan goes Shanghai,

igår fick jag ÄNTLIGEN träffa de små liven på hemmet igen. Åh, vad jag har längtat och undrat hur det var med dem. Det är nästan 3 månader sen jag såg dem sist och det var så roligt att se att de flesta av dem verkade må bra och var friska. Min lilla favorit Ellen hade växt rejält på längden och var en aning trött igår, antagligen beroende på värmen, men för övrigt verkade hon vara okej. Alla hade fått varsin ny säng och väggarna var nymålade och dekorerade med blommor. Även om huset är mycket sjabbigt så försöker de så gott det går att hålla det någorlunda fräscht. Allt handlar förstås om pengar som är en ständig bristvara.
Huset är mycket dåligt isolerat och på vintern är det därför mycket kallt inomhus och nu på sommaren stekhett. Ingen AC finns utan bara några få fläktar men de hjälper föga. Svetten fullkomligt rann på mig igår men vad gör det. Jag är där ett par timmar varje vecka, jag kan åka direkt hem och duscha. Jag är så oerhört tacksam att jag överhuvudtaget får komma dit och förhoppningsvis kan bidra med någonting. Jag känner att jag skulle vilja göra mer, vara där mer, och jag ska undersöka denna möjlighet nu i höst.

   Kinesisk pojke
bild lånad från World childhood foundation

"halv åtta hos mig"

Publicerad 2010-09-06 14:40:58 i Holmekagan goes Shanghai,

eller snarare klockan 7. I lördags hade vi en liten bjudning för några vänner. Det blev en trevlig kväll med mycket prat och skratt till långt in på natten.


Kate, Toni, Håkan, Stefan och Erica.

 
 

lunch hos Linda

Publicerad 2010-09-06 14:22:50 i Holmekagan goes Shanghai,

i fredags var jag på lunch hos Linda som bor i Green Valley Villas. Det ligger lite utanför innerstan i distriktet Hongqiao och är ett stort villaområde inbäddat i lummig grönska. Påminner litegrann om Sverige faktiskt!


Linda bjöd på jättegod lunch som hennes ayi hade lagat. Mumsigt var ordet!


Eva och Kristina på Lindas mysiga uteplats.


Oliver - en glad kille!

liten prislista

Publicerad 2010-09-06 14:03:36 i Holmekagan goes Shanghai,


4:- för ett halvt kilo pinfärska tomater! Det tycker jag är billigt och goda var de också!



20:- för en orkidé i kruka. Slå det i Sverige!


 
20:- för en bukett lotusblommor. Visst är dom tjusiga!



sovande kineser

Publicerad 2010-09-05 14:54:40 i Holmekagan goes Shanghai,

det brukar inte dröja länge från det att man sätter foten ute på stan tills man ser en kines som ligger/sitter och sover någonstans. Alla ställen och ställningar verkar tillåtna. Jag har kommit på att kineser är ett sovälskande folk som tar till vara varje tillfälle för att få en liten blund. Först kan det ju tyckas som att de är väldigt lata men faktum är att väldigt många kineser arbetar i princip dag och natt, många har flera olika jobb och då är det ju inte så konstigt att man blir trött och måste passa på att sova emellan skiften. Jag kan ändå inte låta bli att förundras över deras förmåga att överhuvudtaget kunna somna på vissa ställen. Jag har t.ex sett människor sova vid hårt trafikerade vägar och liknande. Men tröttheten tar väl ut sin rätt antar jag.
Idag fångade jag två av dessa sovande kineser på bild. I den 35 gradiga värmen låg de och sussade sött som små barn.


skuggläge


snackar han i telefon eller?


nej då, han tar sig bara en "lur"!

shoppingparadiset Shanghai!

Publicerad 2010-09-04 10:42:47 i Shanghai information,

Hittade den här artikeln i Aftonbladets nättidning häromdagen. Intressant, eller hur? Normal text Stor text Extra stor text

Kläderna är billigare än på Ullared!
Kläderna är billigare än på Ullared!
Foto: ANDERS PIHL

Shoppa loss i Shanghai

Spara in hela resan när du köper ny garderob

Shanghai är en av Asiens mest fascinerande metropoler med svårslagen shopping, fantastisk mat och takterrassbarer halvvägs till himlen.

Boka snabbt så hinner du se världsutställningen också.

Shanghai är en stad i ilsnabb förändring. Man kan nästan känna hur denna stad växer under fötterna när man går på gatan. Överallt byggs det, bakom ens rygg skjuter nya skyskrapor i höjden lika fort som trender skiftar i det moderna Kinas finansiella och kulturella centrum.

Shanghai har redan innan ett av världens mest imponerande stadslandskap vars blandning av retrosnygga fasader från 30-talet och fantasifulla höghus från framtiden påminner om Gotham City och ren science fiction. Ett visuellt avtryck av stadens speciella atmosfär.

Fotbad i baren

– Det är spännande att vara här nu, säger Mats Johansson, svensk som bott sex år i Shanghai. Staden är verkligen inne i ett expansivt skede. Folk pratar ofta om att allt är möjligt och sällan om att något är omöjligt.

För resenären har det aldrig varit bättre läge att besöka Shanghai. Stadens optimistiska nu-känsla sprider en energifylld vitalitet. Det märks inte minst i French Concession, den vidsträckta stadsdel med främst äldre bebyggelse som begåvas med allt fler små boutiquer, chica restauranger och designbarer.

Shanghais kosmopolitiska nattliv får ständigt bränsle av de 75000 utlänningar som bor här.

Ett aktuellt exempel är att Hyatt nu öppnar sin sköna takterrassbar med fotbad redan på eftermiddagen, vilket innebär att stans kanske bästa utsikt kan avnjutas i solnedgången med bra musik och festglada människor.

Pruta hårt

Shoppingen i Shanghai är med rätta omtalad. Kläder, skor, glasögon, lädervaror och mycket annat säljs till priser som är svåra att bräcka. Följer man tumreglerna, att titta noga på kvaliteten och pruta hårt, kan man spara många tusenlappar här. (Se jämförelsen nedan.)

Dock ska man inte räkna med att fynda på Shanghais glittriga gallerior. Där ligger priserna i nivå med Sveriges, tack vare Kinas allt rikare övre medelklass. Istället bör man söka sig till stadens många inomhusmarknader, där hundratals småbutiker säljer ett brett urval av billiga omärkta produkter och märkeskopior.

Världsutställningen

Ännu en anledning till åka till Shanghai just nu är årets spektakulära världsutställning. Ett evenemang som bara OS och fotbolls-VM slår i storlek.

Här väntar kilometervis av häpnadsväckande byggnader, som Kinas upp- och nervända pyramid, Storbritanniens ”hårboll” och mycket annat. Möjligheten att smaka mat från hela världen är i sig en attraktion. Var dock beredd på att köa om du vill in i paviljongerna. Bästa tid är sen kväll.

Shanghai rusar vidare i sin egen takt. Det säljs 1000 bilar varje dag här och uppgången i bostadspriser förra året låg på närmast ofattbara 64%.

– Det måste vara väldigt roligt att vara arkitekt i den här staden, säger Mats Johansson när vi går i jätteparken Peoples Park omgivna av en skog märkliga skyskrapor.

I coola framtidsstaden Shanghai är det hursomhelst roligt att vara besökare.


SÅ MYCKET BILLIGARE ÄR SHANGHAI Klicka på grafiken för att g
  SÅ MYCKET BILLIGARE ÄR SHANGHAI Klicka på grafiken för att göra den större (öppnas i nytt fönster).

Fakta/Shanghai

 

I Shanghai bor 19 miljoner människor.
Åka hit: Snabbaste vägen är med Finnair, som flyger dagligen till Shanghai. Restid från Stockholm 12-13 timmar inklusive byte i Helsingfors. Priser från cirka 8000 kr.

 

Air China via Peking och Aeroflot via Moskva är andra bra alternativ.

Befolkning: 19 miljoner

Övrigt: Visum krävs (ca 250 kr), kontakta Kinas ambassadens visumavdelning.

 

Världsutställningen i Shanghai

  192 nationer ställer ut på World Expo 2010 i Shanghai på temat Better City, Better life. Utställningen pågår mellan 1 maj och 31 oktober.

  Biljettpris: 170 kr heldag, 100 kr halvdag.

  Beräknat antal besökare är 68 miljoner, eller drygt 400 000 per dygn.

  Utställningsområdet ligger mitt i staden och alla transporter inom området är gratis.

Läs mer:

http://en.expo2010.cn/

framme!

Publicerad 2010-09-01 11:10:24 i Holmekagan goes Shanghai,

nu är jag här igen - i mitt andra hemland Kina! Resan gick bra men någon vidare sömn blev det inte denna gång. Det var även utfärdat tyfonvarning över Shanghai så det var lite osäkert ett tag om vi skulle kunna flyga direkt men stormen drog sig visst åt Japan. Får se om den hälsar på lite senare..? När jag låg och vilade förut hörde jag hur det började hagla och regna något förskräckligt så nog är här något på gång i luften alltid. Tempen ligger på strax över 30 grader och det är ganska okej för min del. Blir det inte varmare än så ska jag inte klaga. Jag är glad att jag åkte hit ett par veckor senare än förra året, då kom jag redan den 11 augusti och här var närmare 40 grader - puh! Men man vet aldrig med vädret i Shanghai, rätt vad det är stiger eller sjunker tempen till nya rekordnivåer.
Hur känns det då att vara tillbaks? Ärligt talat har jag inte hunnit känna efter så mycket ännu men det blir nog bra!


första bilden - jag kollar mailen.

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela