holmekagan

kinesiskt nyår - vårfesten (chunjie)

Publicerad 2011-01-17 11:38:49 i Holmekagan goes Shanghai,

det kinesiska nyåret närmar sig och nu får julpyntet lämna plats för nyårspyntet. Gult, som står för guld och rikedom, och rött som symboliserar lycka och tur är de färger som återkommer i det mesta. Man ser träd pyntade med röda kuvert, överallt hängs röda lyktor, lyckoknutar och amuletter.
I år är det nyårsafton den 2 februari och följdaktligen börjar det nya året den 3 februari. Då lämnar vi tigerns år och går in i kaninens (eller harens). Jag känner flera "kaniner" - Håkan, Stephanie, Johan och Yvonne.
Åter igen ska det smällas smällare och fyras av raketer. Ett skådespel utan dess like...Förra året höll det på i flera dagar men var mest intensivt kring nyårsafton/nyårsdagen såklart.


nyårspynt utanför Grand Gateway

  

Det finns mycket att skriva om det kinesiska nyåret som är den absolut största högtiden i Kina. 
Enligt månkalendern: 1:a dagen i 1:a månaden. Infaller mellan 21 januari och 19 februari. Tre dagars officiell ledighet.
Dagarna före nyårsdagen fixas och fejas det. Huset ska städas och man köper hem mängder av festmat. Detta är högtiden då familjen ska samlas oavsett geografiskt avstånd. I princip alla kommunikationsmedel är dessa dagar upptagna med att transportera familjemedlemmar kors och tvärs över det väldiga landet.
Ett besök hos barberaren bör göras före nyår. Det anses föra otur med sig att använda vassa föremål årets första dagar då man riskerar att "klippa av det kommande årets tur".  

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela