holmekagan

mera Shanghai för den shoppingsugna!

Publicerad 2010-11-02 09:57:44 i Shanghai information,

Shanghai är en cityupplevelse med extra allt.

Shopping i Shanghai

Tung smog, sensationell skyline, galen trafik - och makalös shopping.
Shanghai är en cityupplevelse med extra allt.
 

Invånare: Shanghai är Kinas största stad med närmare 19 miljoner invånare. Shanghai är Asiens näst viktigaste ekonomiska centrum efter Tokyo samt Kinas mest expansiva och ekonomiskt viktigaste stad.
Valuta: Kinesiska Yuan (CNY) 100 CNY = cirka 112 kronor. Så tar du dig hit: Från Stockholm med bland andra Air China, SAS eller Finnair. Alla med mellanlandning.
Restid: Från 13 timmar och uppåt beroende på rutt. Ta sig runt: Tunnelbanan är snabb, bra och lättbegriplig. Den täcker nästan hela staden och över 4,78 miljoner reser med tunnelbanan varje dag. Tunnelbanan går alla dagar mellan cirka 05.00 och 23.00.

 
Tips

Fem tips för att överleva Shanghai:
* Ta en snabbkurs i kinesiska! Med orden "xiexie" (tack) och "ni hao""(hej) kommer man långt.

* Ta en taxi. (Om du kan ta på ditt samvete att bidra till smogen som ibland är så tät att man får huvudvärk.) En resa i city kostar cirka 12 kronor. Ta med en lapp där adressen står på kinesiska.
 
* Se upp! Korsa aldrig en gata utan att titta fyra, fem gånger åt varje håll. Trafikanterna kommer i alla slags fordon, från alla håll och gärna samtidigt.

* Pruta. Främst på marknaderna, men även i lite finare affärer kan man bli erbjuden en "discount"om man tvekar. 

* Åk tunnelbana. Modern, ren och billig. Biljettautomaterna har engelsk text

Shopping

Skräddarsytt
På Shanghai South Bund Soft Spinning Material Market hittar du oceaner av tyghandlare och skräddare som kan sy efter dina mått eller göra kopior på din favoritkostym. Galet prisvärt (pruta lite!) och mycket proffsigt. Helst vill de ha en vecka på sig att sy upp kläderna, men i staden där allt är förhandlingsbart går det att med tur och en extra slant få tre kostymer och två kappor på 24 timmar.
399 Lujiabang Road Shanghai

Fina gatan
Sugen på Gucci, Louis Vuitton eller Hermès? I Plaza 66 får den som vill handla importerade lyxmärken sitt lystmäte. Maison mode på Huaihai Road är ett annat lyxvaruhus och vid the Bund ligger bland annat en flott Dolce&Gabbana-butik. Men billigt är det inte.
1266 West Nanjing Road (Plaza 66)

Fula gatan
En "Burberrykappa""(med etikett och allt) för 500 kronor? På den lätt kaotiska Qipu-marknaden i flera våningar hänger dessa sida vid sida med 30-kronorströjor. Deala med försäljarna genom att knappa in det pris du vill betala på deras miniräknare. Erbjud max hälften av vad de föreslår. Håll humöret och ångan uppe - en kappa för 700 kan lätt kosta 300 innan det är färdigt. Men prutar du för hårt kan det sluta med att du lämnar butiken tomhänt.
168 & 183 Qipu Road

Nästan äkta märkesvaror
Nanjing Road. Kedjor, småbutiker och varuhus. I de större och lite finare affärerna är priserna ungefär som i Sverige. Då och då (lite oftare än vad som är kul) kommer försäljare fram och försöker locka med dig till deras butik av "märkesvaror".
580 Nanjing Road

Barbie för vuxna
Franska kvarteren. Shoppingen här är betydligt lugnare än kring Nanjing Road. Ibland känns det dock som att strosa omkring i vilken västeuropeisk stad som helst. Mitt på paradgatan Huaihai Road ligger mycket riktigt till exempel ett rejält H&M. Men det finns gott om lokala guldkorn, håll utkik efter det kinesiska klädmärket Shanghai Tang, som har färgstarka sidensjalar och moderna varianter av traditionella, kinesiska kläder. I dessa kvarter ligger också det extravaganta rosa Barbievaruhuset i sex våningar. För den som alltid drömt om att klä sig i äkta Barbieklänningar finns här en hel kollektion glamourösa outfits för både barn och vuxna.
555 Middle Huaihai Road (Barbie-varuhuset)
Nöjen

M on the Bund
Ingenting för den som vill äta genuin kinesisk mat i en lika genuin miljö. Men för en turist som diggar skylines och läcker västerländsk mat i lyxmiljö är det oslagbart. Priser som på kvarterskrogen hemma gör upplevelsen komplett.
7/F, No. 5 The Bund

The Glamour Bar
På The Bund ligger även denna bar med loungekänsla och overkligt maffig utsikt över Pudong på andra sidan floden. Här hänger mest turister och affärsresenärer. 6/F, No.5 The Bund

Cloud 9, Grand HyattEnligt reklamen världens högsta bar. Ta tre olika hissar för att komma till baren på våning 87. Själva baren är inte så märkvärdig, men här ser du Shanghais skyskrapor uppifrån. En sevärdhet i sig.

Gamla stan.

Här finns traditionell arkitektur - och massa souvenirer. Ta en kopp te - och glöm inte kameran.
Yuyuan Market and garden


 (Artikel lånad från Expressen 10-11-02)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela