holmekagan

Shanghaiinfo

Publicerad 2010-08-09 12:41:05 i Shanghai information,

Idag startar jag en ny kategori på min blogg, Shanghaiinformation. Jag kommer att lägga in olika basfakta om Shanghai och sådant som är av allmänt intresse. Jag kommer även att lägga in fakta som ligger mig extra varmt om hjärtat. Kanske något speciellt om den stadsdelen vi bor i etc.
Min förhoppning är att fler av Er läsare blir extra nyfikna på Shanghai och kanske vill komma hit och hälsa på!

Från Wikipedia
Shanghai
kinesiska : 上海?
  pinyin: Shànghǎi
Shanghai on 2nd July 2008.jpg
Förkortning: 沪/申   (pinyin: Hù/Shēn)
Typ av område: Storstadsområde
(provinsnivå)
Position: 31°12′0″N 121°30′0″O / 31.2, 121.5
Yta: 6 340,50 km2
31:e störst i Kina
Folkmängd: 18 670 000 (2007)
25:e folkrikast i Kina
Befolknings-
täthet:
2700 inv./km2
BNP:* 22 000 USD (ppp) ¥/inv. (2010)
Officiella språk: kinesiska
Borgmästare: Han Zheng
Parti-
sekreterare
:
Yu Zhengsheng[Uppdatering behövs]
Officiell webbplats
Shanghais läge i Kina.
Shanghais läge i Kina.
*Källa för BNP: en.wikipedia.org

Shanghai (kinesiska:上海?, pinyin: Shànghăi info, uttal:[ʂaŋxaj]) är den största staden i Folkrepubliken Kina, belägen vid Changjiangs delta mot Östkinesiska havet. Shanghai är Asiens näst viktigaste ekonomiska centrum efter Tokyo samt Kinas mest expansiva och ekonomiskt viktigaste stad.

Shanghai är ett av de fyra storstadsområdena i Kina som är ställda direkt under landets centrala administration i huvudstaden Peking. Hela kommunen hade 18 670 000 invånare år 2007. Centrala Shanghai hade 8 023 001 invånare vid folkräkningen 2000.[1]

Invånarna i Shanghai åtnjuter en relativt hög levnadsstandard i jämförelse med invånarna i de flesta andra av Folkrepubliken Kinas städer. Stadens centrala delar genomkorsas av massiva trafikleder i flera plan över marknivån. Shanghais hamn är den största och viktigaste i Kina.

Befolkning

Shanghai har en mycket snabb befolkningsutveckling, främst beroende på inflyttning från den omkringliggande landsbygden och andra delar av Kina. Stadens befolkning är därför väldig heterogen i jämförelse med andra kinesiska städer. Shanghai har genomfört ett flertal administrativa åtgärder för att minska inflyttningen från andra delar av Kina, bland annat krav på att alla kinesiska besökare i staden måste registrera sig hos den lokala polisen.

Shanghai har officiellt över 18 miljoner invånare, men på grund av hukou-systemet är svårt att få en exakt siffra på antalet boende. 99,4 % av invånarna är Hankineser (汉族). Den största minoriteten är Hui (回族) som står för 55,5 % av minoritetsbefolkningen.

Shanghai har också en ständigt växande grupp av utländska invånare. Shanghai är den stad i Kina som har högst grad av giftermål mellan utländska och kinesiska medborgare. Ca 5 % av alla giftermål i Shanghai sker mellan en kines och en utländsk medborgare. Det nationella genomsnittet är 2 %.

Kvinnor i Shanghai anses ha en högre position i familjen och samhället än vad som är vanligt i andra delar av Kina. Bland annat är matlagning en syssla som vanligtvis utförs av mannen i den vanliga Shanghai-familjen.

I Shanghai finns de flesta större religioner representerade. Det är svårt att få en exakt siffra på antalet troende, men enligt statliga uppskattningar erkänner sig (är aktiva) 370 000 till den buddhistiska läran, över 110 000 är daositer, 60 000 muslimer, 14 000 är katoliker, och 18 000 tillhör andra kristna organisationer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela