holmekagan

sevärdheter i Shanghai

Publicerad 2010-08-16 12:01:20 i Shanghai information,

I mitten av Shanghai finns det stora People's Square som även innehåller en park och är byggd över den gamla galoppbanan från den tid England kontrollerade denna del av Shanghai (före 1949). Tunnelbanestationen under torget är en av världens största i storlek samt i antal trafikanter med flera linjer. 2010 har Shanghais tunnelbanesystem 19 linjer (från 2 linjer år 2001). Från detta torg går Nanjing Road, en stor gågata med bl.a. fyra stora varuhus. Gatan slutar vid Bund. Bund är en gata med gamla Europeiska byggnader (t.ex.. HSBC´s f.d. bankpalats) som ligger längs floden Pu. Under Pu kan man åka "The Bund sight-seeing tunnel", under floden med moderna spårbilar med tillhörande effekter i form av belysning i skiftande färger och former. Här ligger också Peace Hotel, ett världsberömt hotell, nu nyrenoverat. Inne i hotellet finns The Jazz room, där man spelat jazz oavbrutet sedan före revolutionen.

Av udda sevärdeheter kan nämnas Qi Bao, en sk. vattenstad (water town), en gammal historisk stad med kanaler och gamla hus som nu ligger inklämd i ett modernt bostadsområde.

På andra sidan Pu-floden ligger Pudong (vilket betyder öst om Pu), Shanghais nyare distrikt där de högsta och några är världens största skyskrapor ligger. Här finns även Shanghais mest kända byggnad och symbol Pearl Tower, som är ett futuristkt högt torn med runda bollar varav en bergbana samt en simulatorbio som finns i den största bollen. Shanghais högsta byggnad är Shanghai World Financial Center, SWFC. Skrapan är 492 meter hög och har ett utsiktsplan längst upp med ett glasgolv. Just nu byggs skyskrapan Shanghai Tower som kommer bli världens näst högsta när den är klar med sina 632 meter. Shanghais mest berömda park är den gamla unika parken Yu Garden i gamla stan (Huangpu), byggd 1521.

Den 1 maj 2010 öppnades World Expo 2010 Shanghai världsutställningen som detta år är i Shanghai. Expo-området liknar en hel stad och sträcker sig kilometervis på båda sidor om Pu floden som rinner genom Shanghai.

Andra sevärdheter i Pudong är det fina akvariet med inriktning på hajar som ligger bredvid Pearl Tower. Inte långt därifrån ligger Super Brand Mall, det största shopping centret i Kina, Jin Mao byggnaden bredvid SWFC, den före SWFC högsta byggnaden i Kina (liksom SWFC också ett Hyatt Hotel), Century Park, ett riktigt stort Parkområde mitt i Pudong. Rekommenderas kan också Tekniska museet, en enorm byggnad som tom innehåller en hel regnskog it ett hörn av byggnaden. Där ligger också, vid Tekniska museets tunnelbanestation, den berömda XJ copy-market, Shanghais största, och vanligtvis den första punkten på utflyktslistan för de flesta besökare till Shanghai.

En timmas bilfärd bort ligger de bägge längsta broarna i världen. Den ena, 32 km lång, Dong Hai bridge, går ut till Shanghais djuphamn. Den andra, 36 km lång (världsrekord), Hangzhou Bay bridge, går över Hangzhou bukten. Det är en fascinerande upplevelse att åka 36 km rakt ut över havet.

Egen kommentar: Detta är bara ett litet, litet urval av allt som finns att se på och göra i Shanghai. Vad man vill göra handlar ju också om vad man är intresserad av - musik, kultur, konst, shopping, uteliv m.m.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela