holmekagan

lite händelser

Publicerad 2009-08-25 11:36:27 i Holmekagan goes Shanghai,

Okej, då ska jag försöka göra en slags sammanfattning av de senaste dagarna. AC:n pajade ju som sagt i helgen. På söndan var här åter igen en massa gubbar som skulle försöka fixa eländet. Det blåstes i rör, det användes trasor att fånga upp allt vatten med, det användes små porslinsskålar. Den ene gubben placerade t.om en porslinsskål uppe i takluckan där det droppade för att på så sätt fånga upp vattnet,,,och han lät den stå kvar. Men som vanligt var detta bara en tillfällig förbättring. Det varade i några timmar och senare på kvällen så började det droppa igen. Fram med spännerna igen,,

Under dagen var vi även tvungna att ta en tur till sjukhuset för Håkans magknip ville inte ge med sig. Då hade han varit dålig i fyra dagar och inte fått behålla nån mat. Men vart skulle vi bege oss? Vi hade en lista med rekommenderade sjukhus och jag ringde till ett som heter Huashan hospital, som ligger nära därvi bor. De sa att han var välkommen dit. När vi kom dit irrade vi först omkring ett tag och Håkan stackarn kunde knappt gå upprätt. Till slut hamnade vi på något för "out-patients". Först trodde jag att det var för utlänningar men det visade sig vara för icke inneliggande patienter, typ som en vårdcentral. Det var förstås en massa papper att fylla men jag måste säga att vi fick ett mycket gott bemötande och Håkan blev väldigt väl omhändertagen. Vi behövde inte sitta länge och vänta förrän han fick träffa en doktor och sen var det provtagning. Proverna skickade direkt till labbet och inom en timma kom svaren. Han blev även undersökt av en kirurg under tiden. Diagnosen blev "acute gastric intestines", akut tarmkatarr. Inget farligt eller smittsamt men mycket smärtsamt förstås. Han fick medicin och vi kunde bege oss hemåt igen. Vårt första intryck av kinesisk sjukvård är över förväntan!

På måndag morgon var det dags att börja ringa igen angående den läckande AC:n. Och äntligen, denna gång tog det ordentlig skruv. Efter ett par timmar var hela lägenheten full av folk kändes det som, t.om landlorden kom i egen hög person. En liten dam som beklagade sig det allra djupaste att vi haft sånt besvär. Hon bor tydligen i samma hus som oss men jag har aldrig sett henne. När "fixargubbarna" var färdiga så bad hon sin egen ayi att komma hit ner och städa upp, helt otroligt!  Vad vi förstod så har det varit någon felkoppling i AC:systemet som vi nu hoppas äntligen har rättats till. När landlordsdamen ändå var här och vi haft så mycket bekymmer så tänkte vi att nu kan vi nog passa på att fråga om vi får sätta upp vår spegel på väggen. Vi har den nu stående längs en vägg men det bästa är ju att få den upphängd. En enda liten sak kan vi väl ändå få hänga upp,, men nä då, det gick inte. Iallafall inte där som vi ville ha den. Enligt kinesisk sed betyder det otur att ha en spegel som man kan se sig själv i när man kommer innanför dörren. Vi skulle kunna få hänga den på en vägg i den smala korridoren mellan våra sovrum men då kan det kvitta. Nu får den stå kvar där den står.

Idag kände sig Håkan såpass bra att han ikväll kunde åka iväg till Yunnanprovinsen för ett stort chefsmöte där. Hoppas nu att allt går bra!  Det ska tydligen vara vackert i den provinsen och hade inte John varit här så hade jag nog åkt med och spanat lite. Men det blir fler chanser.

John trivs än så länge utmärkt här i stan. Han har redan träffat kompisar och igår kväll var de ute och gjorde Shanghai osäkert, haha!


Här fick Håkan vila medans vi väntade på provsvaren.


Hospitalet Huashan

Kommentarer

Postat av: Margareta Larsson

Publicerad 2009-08-25 18:31:11

Så ryktet att jag skall bli farmor har du hört. Spännande att kanske få uppleva den rollen, om allt går bra så kommer babyn i början av 2010. Det är just i Yunnan provinsen Niklas bor, i staden Kunming som kallas den eviga vårens stad. Har du chansen så åka med dit. Förhoppningsvis kommer Niklas och Yanyan hem till Sverige i slutet av september och stannar här medan Niklas studerar klart i Lund. Alla tillstånd så att Yanyan får följa med måste bara bli klara. Så förhoppningsvis får jag uppleva att bli farmor här i Sverige. De skall bo här hos oss i Myggenäs så får vi väl vara i Strömstad på vår lediga tid.

Skönt att Håkan känner sig bättre och att upplevelsen av sjukvården blev bra. Bra också att ni håller er väl med landlorden, tycks vara en betydande maktfaktor i Kina. Vågar du låta John vara ute och slå runt, se hur det kan gå, han kanske fastnar i Kina permanent. Andreas har börjat läsa grafisk design på en folkhögskola i Tidaholm den här veckan och efter det året vill han gärna fortsätta studierna utomlands. Vete katten om jag vågar släppa i väg en son till på studier utomlands, då får det helst vara i Europa så att man kan ses ofta. Niklas har varit i Kina i tre år nu...

Kram Margareta



Postat av: Rebecka

Publicerad 2009-08-26 01:12:26

hej på er! så roligt att följa din o johns blogg.

tur att ni ordnat detta när de spärrat facebook o youtube, sverige är allt bra på många vis men vad jag gärna skulle vilja hälsa på er! ska allt börja samla.

tråkigt att stephanie haft sådan otur med huvudvärken, men vi satsar båda på bättre tider o boende i gbg!

kramar till er tre från rebecka

Postat av: katarina

Publicerad 2009-08-26 05:39:57

Margareta, jag visste faktiskt ingenting om att du verkligen ska bli farmor. Det var mer att jag skoja för sånt kan ju hända menar jag, och nu när de tu är gifta och allting. Men vad roligt, grattis!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela