holmekagan

Gästbloggaren Maj!

Publicerad 2013-05-14 12:22:53 i Holmekagan goes Cologne,

Måndag 6 maj - söndag 12 maj.
 
Fick förmånen att tillsammans med Lars-Gunnar fira mina 60 år hos Katarina, Håkan och John i Tyskland! Gott sällskap, god mat och vin i den mycket trevliga, ljusa och öppna (till floden Rhen) lägenheten. 
Vår resväg var via flyg till Frankfurt och tåg till Köln. 
 
Tisdag tillsammans med Katarina då Håkan och John jobbade besökte vi Kölnerdomen där vi närvarade vid en Midtagsmässa. Så köpte vi en sommarkavaj till Lars-Gunnar + en japansk ihopfällbar kam och tvålfodral i en japansk affär. Ett cafébesök gjorde vi också den dagen. 
 
Onsdag hade vi John med oss och då besökte vi dokumentationsmuséet, även kallat Gestapokällaren. Ruskigt, men det visste vi ju innan. 
Det blev soligt och varmt och vi köpte varsin glass, italiensk, medan vi väntade på att ta en tur med Köln-Düsseldorffärjan, en timmes cruising på Rhenfloden både uppströms och nedströms. "Något att beställa?" Ja, Maj ville ha en "kakao" och blev serverad denna i en kopp med kanna och tillhörande gräddklick. Maken fick också smaka, han är nämligen intresserad av framställningen av kakao och eftersom det finns ett chokladmuseum här intill kanske vi skickar honom dit. Varit en sväng in dit och tittat på alla skojiga chokladgrejer. 
 
På kvällen middag med "Meisterklasse" korv och tillbehör. 
Får inte glömma välkomsten hit: Efter att ha blivit hämtade vid stationen av John på perrongen och Håkan i Audin till vårt egna fina rum med dörr ut mot Rhen, välkommenkort med chokladbitar i en skål. God middag med lax, sås och potatis och broccoli och gott vin. Proseccoskål på balkong först! Liten hatt och ljus att blåsa och födelsedagstårta , typ morots- med dekoration av blad och ros i mitt.
 
På torsdagmorgon- alltså Kristi Himmelfärdsdag den 9 maj bar det iväg med bil till Heidelberg och hotel Am Schloss där Katarina och Håkan bott i februari förra året. Efter att ha ätit lunch på ett trevligt ställe med innergård begav vi oss på tur på Philosophenweg upp i höjderna på andra sidan floden Neckar. Gick sedan runt i stan och avslutade dagen på en italiensk restaurang.
 
Nästa dag blev Maj firad på rummet på självaste födelsedagen den 10:e med sång, champagne och jordgubbar och har nu enligt den kinesiska zodiaken blivit ORM!
Dagen till ära besökte vi det mäktiga slottet och hade där en viduenderlig utsikt över staden Heidelberg. 
Innan hemfärd till Köln åt vi en rustik smörgås och maffiga bakelser, "Heidelberger Kürfurstenkugel" med diverse drycker från äppeldryck, te på roibus till café au lait.
 
Hemfärden på mindre väg längs Rhens östra strand och vi for upp till Loreley-klippan för ett besök där. 
Hemma och tillsammans med John åt vi sedan "kalte platte" med ostar och charkuterier och vinet hette Pinot Noir. På kvällspromenaden i fredagskvällsrusslet tittade vi in i jazzklubben där man spelade blues i fullsatt liten lokal. 
 
Lördag morgon 11 maj, god frukost hos familj Kristiansson i Köln, som också fixar picknickmat med och vi åker iväg i bil söderut mot Bonn. Där i Bad-Neumahr Ahrweiler startar vi vandring (Katarina och Håkan prövar sina gångstavar) uppe i vinodlingarna kallad Rotesweinweg. En bit upp rastar vi alldeles intill restaurang och hotell Hehenzollern ander Ahr där vi senare går in och på balkong avnjuter ett rödvin av sort "spätburgunder". Den sista biten tillbaka till bilen går i lite lätt regn. Ett stopp gör vi när vi går in och handlar i affären där John jobbar i byn Hochkirchen.
 
Kvällen avslutas med födelsedagsmiddag på franska restaurangen Maison Blue - familj H o K o J:s favoritrestaurang . Voilá - es schmekt sehr gut alles! 
Imorgon bär det av hemåt. Auf Wiedersehen Deutschland.
Danke Schön! Lars-Gunnar och Maj. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela