holmekagan

sozhou

Publicerad 2010-04-14 10:29:01 i Holmekagan goes Shanghai,

tisdagen den 13 april ordnade Swedeladies en utflykt till Sozhou som ligger utanför Shanghai. Sozhou är en småstad i jämförelse med Shanghai och har "endast" 6 miljoner invånare. Vi tog tåget dit och det tog ca 40 minuter. Väl framme mötte Marianne upp som tidigare bott i Shanghai men som nu bor i Sozhou sen 1 år tillbaks. Hon stormtrivs i stan och vill gärna visa upp vad den har att erbjuda. Marianne hade även ordnat med en guide som är expert på både Sozhou och övriga Kina så vi fick mycket kunskap till oss under dagen. Bla att Sozhou är känt för att kvinnorna där är ovanligt vackra..
Det blev förutom sightseeing med buss runt stan, besök på ett sidenbroderi, kanaltur och besök i en trädgård.
Lunchen intogs på en restaurang som serverade typisk mat från Sozhou. God mat - inte så kryddig men ganska söt.
Sen så har jag lärt mig ett nytt roligt uttryck - go to the happy-room. Guiden sa detta flera gånger under dagen, frågade om någon behövde gå till happy-room, dvs toaletten. Vi fick aldrig någon bra förklaring till varför hon sa så, hon pratade ju väldigt bra engelska för övrigt men ville kanske inte säga toilet. Men man kan ju faktiskt känna sig väldigt glad efter att man varit på happy-room!!

Jag tog jättemånga foton igår för det fanns så mycket fint att ta kort på, men kan ju inte lägga in alla. Det skulle ta alldeles för lång tid. Men här kommer ett litet smakprov.


marianne och guiden

       

sidenbroderi! Här gäller det att ha tålamod. Utbildningen tar 8 år och en tavla kan ta upp till 1 år att brodera färdigt. Allt broderi görs på frihand efter en bild. Vid stora broderier är man flera som broderar samtidigt.


längs kanalen


fick se en brud klädd i rött. Det är inte ofta man ser det nu förtiden då de flesta kineser tagit efter oss västerlänningar och gifter sig i vitt.


trädgården är så vacker att inget foto i världen egentligen kan göra den rättvisa - den ska helst upplevas.


den här stora trädpaviljongen var så läcker - och man kan bara föreställa sig vilken härlig svalka den ger att sitta under heta sommardagar.


såna här stenanläggningar ser man på många platser i Kina, inte bara i Sozhous trädgårdar. Liksom mycket annat i Kina så förenas estetik med praktisk nytta. Stenarna är inte bara vackra att titta på - går man barfota på dem så ger de dessutom en utmärkt zonterapi. Fiffigt va?!

     


The Swedeladies + Reginas pappa!


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina Holmqvist

En öbo i storstan! I april 2009 flyttade jag med min man till Shanghai, Kina och där bodde vi fram tills november 2011 då vi styrde kosan mot Europa igen. Köln är numera min tyska hemstad!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela